Autor Wątek: Kleszcze, meszki i komary  (Przeczytany 165599 razy)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Odp: Kleszcze, meszki i komary
« 13 Cze 2019, 22:22 »
Ale jeśli nie miał, to leczenie antybiotykowe chyba nie jest konieczne. Mylę się?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 14 Cze 2019, 09:05 »
Dokładnie, taki jest cel ewentualnego badania kleszcza.
Najlepiej mimo wszystko, warto zrobić sobie badania, chociaż te podstawowe.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 14 Cze 2019, 09:19 »
Można było ewentualnie zbadać kleszcza.
Tego już się nie praktykuje bo to że kleszcz miał krętki boreliozy nie znaczy że nas zaraził. Badanie więc nic nam nie mówi.

Właśnie. Lekarka, u której byłem, niezbyt pochlebnie wypowiedziała się o tej możliwości.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 14 Cze 2019, 09:26 »
Ale jeśli nie miał, to leczenie antybiotykowe chyba nie jest konieczne. Mylę się?

Na to jest niewielka szansa. Badania pokazują, że większość kleszczy już jest nosicielami. A np. na Mazurach 100% przebadanych było nosicielami boreliozy.
W przypadku zlecenia badania kleszcza jak długo czeka się na wynik? Bo kurację antybiotykową powinno się chyba rozpocząć jak najszybciej.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 14 Cze 2019, 19:04 »
Wielu parazytologów zaleca wdrożenie  pierwszego etapu leczenia doxycykliną natychmiast, jak najszybciej, po wykryciu kleszcza niezależnie od jego nosicielstwa.
Po doxycyklinie nie miałem żadnych objawów, na szczęście, łykałem jak landrynki. :)
Gorsze, o wiele gorsze są antybiotyki stosowane w dalszym etapie leczenia.
Nie szukaj pomocy, informacji na forum, udaj się do specjalisty, pewnie zleci podstawowe badania. Koszt około 180 zł, u mnie akurat są bezpłatne, refunduje miasto.
Aha, lekarz rodzinny to nie jest dobry adres.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 22 Wrz 2020, 07:41 »
Jak wyciągacie kleszcze psom? Próbowałem palcami i pęsetą i za każdym razem rozrywałem kleszcza na części.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 22 Wrz 2020, 08:03 »
W większości wypadków palcami (paznokciami), czasem takimi spec. widełkami. Zdarzało się zauważyć malutkiego kleszcza (ziarno maku) wkłutego w okolice pyska/głowy bezpośrednio po spacerze i jeśli był trudny do wyciągnięcia dawałem mu nieco podrosnąć żeby łatwiej go było usunąć. Z czasem przestaliśmy się bardzo przejmować ew. pofragmentowaniem kleszcza.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 22 Wrz 2020, 08:35 »
Jak wyciągacie kleszcze psom? Próbowałem palcami i pęsetą i za każdym razem rozrywałem kleszcza na części.

W okresie aktywności kleszczy 1x miesiąc* podajesz tabletkę.
Tabletka in, kleszcze out.

*w handlu dostępne są też 1x 3 miesiące; tej nie podajemy
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 22 Wrz 2020, 18:50 »

Cześć,

W ostatnich latach zdarzyło mi się wyciągać kleszcza kilkanaście razy sobie i moim dzieciom. Moi rodzice mają psa i wyciągają kleszcze w ten sam sposób.

Za każdym razem wykręcałem kleszcza, ale nie szybko tylko powoli z wyczuciem. Najpierw lekko i dawałem na chwilę spokój, potem znowu troszkę i tak po 4 do 5 prób w końcu puszczał. Kleszcz to zwierzę i też ma swój rozum. W ostateczności woli być wyjętym niż rozerwanym. Jeżeli chodzi o pesetę czy inne narzędzie problem jest taki, że nie czuć czy mocno ściskamy czy nie i wtedy faktycznie można coś urwać.

Dodam tylko, że kleszcze, które zdarzyło mi się wyciągać były wykrywane przeważnie tego samego dnia od wbicia, więc nie zdążyły się za dużo napić, były nie wielkie. Nie wiem jak jest z kleszczem, który siedział na ofierze dłużej i ma więcej niż 1 cm.

pozdrawiam,
Feliks
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 22 Wrz 2020, 19:14 »
W przypadku naszego psa „powoli z wyczuciem” nie wchodzi niestety w grę ;) Kleszcze znajdujemy na nim właściwie codziennie, ale do tej pory same małe.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 22 Wrz 2020, 19:58 »
Psom to nie wiem. Kotom wyciągam obcinaczkami (boczkami) do kabli.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 23 Wrz 2020, 13:37 »
A czy kleszcze teraz we wrześniu i w październiku to jeszcze żerują ?
Bo na przykład od-kleszczowe zapalenie mózgu nazywa się wczesnoletnim zapaleniem mózgu tak jakby na jesieni się nie zdarzało.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 23 Wrz 2020, 13:49 »
Tabletki Bravecto. 1 tabletka na 10kg masy. Czas działania do 3 miesięcy. Działanie polega na zabijaniu kleszcza w momencie kiedy wbije się w skórę i zaczyna żerować. Zabezpiecza to przed możliwością boreliozy. Dodatkowo tabletka zabezpiecza przed pchłami i pasożytani układu trawiennego. Ja podaję dwa razy do roku. Wiosną i latem. Zimą nie podaję z uwagi na dyskusję o możliwości obciążania ukłądu wątroby.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 23 Wrz 2020, 13:57 »
I co, pies nie ma po tym żadnych kleszczy? Czemu nie podają tego ludziom? :D

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 23 Wrz 2020, 14:16 »
Tabletki Bravecto. /.../

Nexgard.

A czy kleszcze teraz we wrześniu i w październiku to jeszcze żerują ?
/.../

Łażą, więc (chyba) tak.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum