Autor Wątek: Kleszcze, meszki i komary  (Przeczytany 165598 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Kleszcze, meszki i komary
« 23 Wrz 2020, 14:32 »
I co, pies nie ma po tym żadnych kleszczy? Czemu nie podają tego ludziom? :D
To tak nie działa. Tabletki nie odstraszają kleszczy. Kleszcz się wbija w psa, zaczyna pić krew i samoczynnie, szybko obumiera. Jeżeli po podaniu tabletki zobaczysz kleszcza wbitego w psa nie powinno się go usuwać mechanicznie.
Myślę, ze tabletki nie posiadają dopuszczenia do stosowania dla ludzi. Te są przepisywane przez Vetów. Z wolnej ręki go nie kupisz.
Nexgard, jest lekiem działającym na podobnej zasadzie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 23 Wrz 2020, 15:05 »
Ale chodzi mi o to, czy widzisz jakikolwiek efekt po tabletce. Skoro odpadają dopiero po jakimś czasie, zbierasz potem jakieś trupy z podłogi w domu?

« 23 Wrz 2020, 15:44 »
Efekty widzę doskonałe. Od kilku lat stosuję i problem wyciągania kleszczy z psa nie występuje. Trupów z podłogi nie zbieram, bo kleszcz odpada martwy szybko, zanim osiągnie większy rozmiar. Trzeba spytać by odkurzacza, czy je dostrzegł.
 Nie istnieje tez od lat problem pcheł.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 24 Wrz 2020, 08:52 »
szkoda że człowiek nie może

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 24 Wrz 2020, 09:03 »
Za każdym razem wykręcałem kleszcza, ale nie szybko tylko powoli z wyczuciem. Najpierw lekko i dawałem na chwilę spokój, potem znowu troszkę i tak po 4 do 5 prób w końcu puszczał. Kleszcz to zwierzę i też ma swój rozum.

Nie chce podważać skuteczności Twoich działań, ale też trochę kleszczy z siebie zdejmowałem i generalnie nie wydaje mi się, by kleszcze jako takie miały gwint oraz rozum...
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 24 Wrz 2020, 12:11 »
Może nie tyle rozum ile instynkt przetrwania:)
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 24 Wrz 2020, 12:23 »
Hm, według wskazówek lekarzy kleszcza należy usuwać szybko i zdecydowanie, na raz i bez zgniatania. Wszelkie zbędne szturchanie, dotykanie itp. zwiększają ryzyko, że kleszcz zwróci wypitą krew, co znacząco zwiększa ryzyko zarażenia.

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
« 24 Wrz 2020, 12:32 »
Ja w tym roku miałem przygode z kleszczem . W alpach austryjackich na kampingu pod prysznicem  zauważylem na udzie swieżo wbitego kleszcza . Szybko wyciągnełem pensetą i  o temacie zapomniałem . Po około trzech tygodniach  juz w Polsce w miejscu ugryzienia pojawił sie rumień . Oprocz rumienia pojawiło sie tez bardzo bolesne poranne sztywnienie karku .Skonczylo sie na miesięcznej kuracji antybiotykiem ktorą zniosłem dośc dobrze . Rumien zniknął , sztywnienie karku tez . Miałem szczęscie ze pojawił sie rumien bo inaczej bym nawet niewiedział ze mam borelioze . A inne objawy jak sztywnienie karku itp  bym sobie tłumaczył czyms innym .I teraz wazne fakty  - kleszcz mimo że szybko zauwazony   zdołał mnie zarazic , rumien pojawia sie tylko w połowie przypadków i nie zawsze w miejscu ugryzienia  . Borelioza to bardzo podstępna choroba - uważajcie
kolarz wybitny

« 24 Wrz 2020, 17:05 »
szkoda że człowiek nie może
...no problem pcheł by odpadł :)

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 26 Wrz 2020, 07:42 »
No i jak zwykle wszystko przez imigrantów  ::)

Skąd się wzięły te kleszcze we Francji? Odpowiedzi na to pytanie szukają francuscy naukowcy. Jest bardzo prawdopodobne, że przyleciały wraz z migrującymi z Afryki oraz Bliskiego Wschodu ptakami.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 6 Kwi 2021, 16:02 »
Tabletki Bravecto.
Nexgard.

Chcemy coś mu podać lada moment, ale w internecie dużo piszą o dosyć kiepskich efektach ubocznych tych tabletek. Były jakieś problemy u Was?

Offline Mężczyzna Waldemar

• Miasto: Reszel
  • Na forum od: 20.01.2010
« 6 Kwi 2021, 16:44 »
No i jak zwykle wszystko przez imigrantów  ::)

Skąd się wzięły te kleszcze we Francji? Odpowiedzi na to pytanie szukają francuscy naukowcy. Jest bardzo prawdopodobne, że przyleciały wraz z migrującymi z Afryki oraz Bliskiego Wschodu ptakami.
Na Mazurach jest ich 'skolko godno", myślę, że jest to jedna z przyczyn omijania regionu przez turystów z psami.
Miki, byłeś u mnie w Pilcu - może żeś je rozwlókł po całym świecie, od Australii po Chile, Francji nie wyłączając. ;D ;D ;D
   Nie ocze­kuj wzlotów, lecz tre­nuj upadki !

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 6 Kwi 2021, 17:22 »

4ty rok kupujemy u najlepszej w mieście psiej wetki, naszej sąsiadki. Swemu psu podaje to samo od lat już wielu. Ni ona, ni my nic negatywnego nie zaobserwowaliśmy. Psy pozostają zdrowe, radosne. Bierzcie miesięczną - mniejsze uderzenie chemii.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 13 Lis 2021, 18:40 »
Odświeżę temat.
Na początku października spędziłem weekend w górach. Raz tylko przedzierałem się przez krzaki i po tym znalazłem kilka kleszczy. Jeden niestety sie zdążył wkłuć. Zaswędziało, zdrapałem, część kleszcza jak się okazało została. Wyciągnąłem nożem i zapomniałem o temacie. Tydzień/dwa temu miejsce wkłucia zaczęło trohe swędzieć, a trzy dni temu zauważyłem tam całkiem spore zaczerwienienie. Wizyta u lekarza, przepisany profilaktycznie antybiotyk choć młoda pani doktor uważa, że nie był to "typowy" rumień. Może profilaktycznie przyjmowany alkohol osłabił działanie tego cholerstwa  ;D albo to reakcja alergiczna na "resztki" kleszcza.
Teraz idę na testy IgM i IgG. Zobaczymy co pokażą. Na odkleszczowe zapalenie zdążyłem się zaszczepić dwoma dawkami więc jest w miarę ok. trzecia wypada za niedługo.
Pożyjemy i zobaczymy czy mnie dopadło czy to tylko "ślepaki". Innych dolegliwości nie mam.
Paweł.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum