Autor Wątek: Kleszcze, meszki i komary  (Przeczytany 173437 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Odp: Kleszcze, meszki i komary
« 13 Lis 2021, 21:43 »
Masz szczęście, że miałeś rumień. Mnie siekła gorączka w sierpniu i taki ból pleców, że przez tydzień ledwo wstawałem z łóżka. Nie widziałem żadnego kleszcza ani rumienia. Po półtora miesiącu przyszedł dodatni wynik na boreliozę, dostałem antybiotyk, ale w sumie nie wiem czy to nie za późno, ani nie mam stuprocentowej pewności czy już wcześniej nie chorowałem, a to była jakaś grypa. Mam nadzieję, że nie dopadną mnie długofalowe objawy boreliozy.

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
« 14 Lis 2021, 14:39 »

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 14 Lis 2021, 14:46 »
też miałem trochę przebojów po kleszczu, ale może jest nadzieja:

https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C89888%2Cnowy-antybiotyk-daje-nadzieje-na-wyeliminowanie-boreliozy.html

L.

Nadzieja jest, chociaż od badań nad myszami do testowania skuteczności u ludzi i wreszcie wprowadzenia do powszechnego stosowania to dość długa droga
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 52%]

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 14 Lis 2021, 18:06 »
Mnie również w tym roku dopadła borelioza. Szczęśliwie rumień wyszedł, choć początkowo znajoma lekarka stwierdziła że to nie rumień, dopiero jak się powiększył to dała antybiotyk i kazała jak najszybciej zacząć stosować. Pechowo akurat kończyłam jelitówkę, więc 3 tygodnie duomoxu poszło na zniszczony jelitówką żołądek. Po 3 miesiącach nie mam już żadnego śladu ani objawów pokleszczowych. Nadal chodzę do lasu ;) choć biorąc antybiotyk zaczęłam się czasem psikać muggą idąc nurkować w jagodach ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum