Autor Wątek: Austria  (Przeczytany 726 razy)

Offline Mężczyzna barmal

• Miasto: grudziądz / toruń
  • Na forum od: 04.04.2010
Austria
« 18 Cze 2015, 22:22 »
Cześć wszystkim.
W tym roku, razem z żoną i (już) 2.5 letnim synem Zygmuntem wybieramy sie na rowery do Austrii.
Wyjeżdżamy 10 lipca i mamy 14 dni na rowery. Noclegi tylko i wyłącznie na campingach (namiot). Nie zmieniamy już na pewno docelowego kraju wiec chcemy sie dowiedzieć od bardziej doświadczonych, który zakątek tego kraju wybrać.
Czego oczekujemy?
Od początku chcieliśmy objechać tylko Austrie Dolną (z dała od gór, płasko, najbliższy region od naszego kraju i są jeziora) jednak boimy sie trochę hmm monotoni otoczenia oraz stosunkowo niewielkiego zagęszczenia pól namiotowych.  Góry i granica z Niemcami tez odpada bo to już trochę za daleko, no i to sa góry :-) . Myśleliśmy tez oczywiście o trasie wzdłuż Dunaju, ale obawiamy sie masówki rowerzystów i cen na campingach.
Ktoś był? Pomoże ? Tak naprawde jest mnóstwo stron o trasach rowerowych w Austrii, ale jakoś bez konkretów.
Aha i najważniejszy czynnik - najlepiej wytyczone drogi rowerowe (niekoniecznie asfaltowe).
Dużo tych oczekiwań jak tak czytam :-)
Z gory dziękuje za wszystkie podpowiedzi.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Odp: Austria
« 19 Cze 2015, 07:24 »
witaj

Dunaj faktycznie może się okazać za nudny i jest tam spory ruch. Jeśli szukacie spokoju to nie tam. Choć zależy to od fragmentu.
Poleciłbym przejrzeć strony:
http://www.radtouren.at/radtouren.html
http://www.trekkingbike.com/reise_touren/oesterreich.html
gdzie są opisane, pokazane różne trasy w Austrii.
Co do Niemiec i tras rowerowych w rejonach górzystych, to często są też trasy w górach pociągnięte dolinami, wzdłuż rzek, jezior. Widzisz góry, jest pięknie, a jednocześnie nie musisz się wspinać jak na trasach pociągniętych przez góry.

Czemu uważasz, że do Niemiec za daleko? Mi wychodzi Austria dalej...

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 19 Cze 2015, 07:31 »
Ja zawsze polecam zdobyć ze darmo katalogów i mapek o Austrii. Wystarczy wypełnić formularz i poczekać na przesyłkę: http://www.austria.info/pl/prospekty/zamowienie-429976.html

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 19 Cze 2015, 09:09 »
polecam Salzkammergut - byliśmy tam prawie 2 lata temu z 8 miesięczna córką
Są góry dookoła ale trasy w większości dolinami + kilka przełęczy ale do zrobienia.
Okolice sa przepiękne, jeziora czyste - pola namiotowe tez chyba są.

My jechaliśmy głównym szlakiem dookoła jezior z naszymi modyfikacjami (http://www.radtouren.at/radtouren.html - nie jechalismy do Salzburga, Attersee do Traunsee przez góry, nie jechaliśmy do bad Mitterndorf(to chyba najbardziej górski kawałek))
Za to rpzejechalismy z Bad Ischl nad Altausee. Było trochępchania po kamieniach, aleprzy 2,5 letnim dziecku zawsz emozesz wysadzać ;)
http://www.salzkammergut.at/radfahren/radwege-im-salzkammergut.html

Dojazd prosty z Polski- albo w okolice Salzburga albo przez Wiedeń na pd i potem na zachód w okolice Bad Miterndorf/Bad Aussee - piekna droga!
« Ostatnia zmiana: 19 Cze 2015, 09:20 vooy.maciej »

Offline Mężczyzna barmal

« 20 Cze 2015, 09:00 »
Dzięki za podpowiedzi!
Fakt, że do Passawy jedzie sie tyle samo jak do np. Linzu (nie zwróciłem na to uwagi).
Gdybym jednak zdecydował sie na Dunaj, to który fragment najbardziej polecacie?
Orientuje sie ktoś jak wyglada transport z rowerami i przyczepką na tej trasie? Chodzi mi o to, że byśmy chcieli pojechać w jedna stronę i wrócić do samochodzu czymś :-) czytałem, że są takie transporty.
Bardzo zaciekawiła mnie także trasa Salzkammergut. Jakoś wyszedłem z założenia, że tam wszędzie w górach podjazdy i nie damy rady. Jedyny minus, źe albo trzeba jechać 3 godziny dłużej, albo zapłacić za winietę 25.30 euro ...
Mamy jeszcze trochę czasu wiec nadal prosimy bardzo o podpowiedzi :-) z góry dzięki!

Offline EASYRIDER77

« 20 Cze 2015, 13:31 »
przykładowy Dunaj który podałeś, to lepiej pociągiem wrócić.
Dobra sieć jest pociągów i rowerzysta jest traktowany jak pasażer a nie jak intruz.

Wziąłbym to pod uwagę także na innych trasach.

Mam wrażenie, że nie przejrzałeś chyba dokładnie tego co podałem. Masz tam wszystko napisane, nawet długości tras w km.

W tym roku też planuję rejony Niemiec/Austrii i opieram się na internecie.  Ceny kempingów w Austrii niestety nie są niskie, ale ludzie otwarci więc można u nich spać. Jeżeli jedziesz pierwszy raz i z małym dzieckiem i wiele pytań/wątpliwości, wziąłbym coś pośredniego między bardzo górzystymi i płaskimi trasami, a także mniej uczęszczanymi wtedy ceny są niższe i ludzi mniej, bardziej kameralnie. Przykładowo ja mając wątpliwości gdzie jechać z 8 miesięcznym dzieckiem i 5 latką, a także małżonkę która nie przepada za wspinaniem się na rowerze, zrobiłem w zeszłym roku coś takiego i jest to pętla:
http://www.fuenf-fluesse-radweg.de/
moja relacja jest tu: http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=12836.0

Jeżeli upierasz się na Austrię, co z resztą też mnie korci, zrobiłym:
kawałek Dunaju (Passau-Linz), kawałek rzeki Inn (Passau-Salzburg) i kawałek trasy Salzkammergut. Jak to połączysz, wychodzi fajna pętla, gdzie masz wszystkiego po trochu, jeziora, rzek i górki. POza tym dobre jako doświadczenie na kolejny wyjazd co wolisz.

Co do kolei w Niemczech i Austrii mam bardzo dobre doświadczenie, więc w razie można się wspomóc koleją, np. odcinek ten nad DUnajem albo nad Inn.

Offline Mężczyzna barmal

« 21 Cze 2015, 21:23 »
Dzięki za odpowiedz ! Nie znam języka angielskiego ani niemieckiego wiec strony, które mi podajecie oglądam trochę hmm na czuja :-) stad moje liczne pytania. Nie jest to tez moja pierwsza podróż z dzieckiem (rok temu byłem dwa tygodnie w Meklemburgii i na wyspie Uznam).
Austria wydaje mi sie piękna w każdym regionie ipo prostu nie wiem co wybrać. Chciałbym i gory i Dunaj i Austrie Dolną.
Zamówiłem katalogi ze stron, ktore mi poleciliscie, ale co innego zobaczyć zaznaczoną mapkę a co innego przeczytac relacje i obejrzeć galerie zdjeć (dzięki Krzysztof i  Małgosia za swoją relacje z Austrii).
Gdyby ktoś jeszcze chciał coś dorzucić od siebie (o Austrii) to będę wdzięczny, ale oczywiście nic na siłę :-)

Offline EASYRIDER77

« 22 Cze 2015, 09:19 »
ja też bym prosił o relację o tej Austrii!  ;D

barmal, napisz coś o Meklemburgii i Uznam.

Offline Mężczyzna barmal

« 25 Cze 2015, 21:07 »
Jeśli chodzi o Meklemburgie to jak najbardziej polecam z dzieckiem. My wyjechaliśmy ze Szczecina przez Anklam na Uznam i znowu do Szczecina. Co najważniejsze to 100% ścieżek rowerowych i szlaków rowerowych). Jedyne co mnie zdziwiło, że dość dużo górek. Raz w dół, raz w górę, a to przecież nad morzem.
Pola namiotowe przystępne - w Anklam około 9 euro za namiot i 3 osoby, na Uznam już trochę drożej bo około 20 euro.

Link do naszej wycieczki - https://picasaweb.google.com/104945492261734580217/UznajUznam

Offline EASYRIDER77

« 29 Cze 2015, 08:01 »
super! bardzo fajna galeria i widać radość. Dziękuję, pozdrawiam

Offline Mężczyzna barmal

« 5 Lip 2015, 11:52 »
Ok. Wybraliśmy Salzkammergut.
Jedziemy tam samochodem i tu kolejne pytanie. Orientuje sie ktoś jak w Austrii podchodzą do kwestii pozostawienia samochodu na 2 tygodnie gdzieś poprostu na parkingu osiedlowym? Wiadomo rejestracje zagraniczne to rzuca sie w oczy.
Zaczynamy w miejscowości Gmunden.
Dzięki i pozdrawiam

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
« 5 Lip 2015, 20:41 »
Też interesuje mnie fakt pozostawienia auta bezpłatnie na 10 dni w Austrii. Jedziemy Salzkammergut ale start 18 lipca z Salzburga.
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline EASYRIDER77

« 6 Lip 2015, 07:44 »
ja zostawiałem auto m.in. na tyłach restauracji. Podjeżdżałem i pytałem czy jest taka możliwość zostawienia auta na 2 tygodnie. Pokazywali miejsce, często obok tam gdzie parkują pracownicy a nie klienci. Dobrze jest zapytać, bo możesz nie wiedzieć, że np. w ciągu 2 tygodni będzie jakaś impreza itp. i auto przeszkadza. Zapytałbym więc w restauracji jakiejś z boku, albo stacje paliw, zakłady mechaniki itp.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 6 Lip 2015, 09:20 »
ja zostawiłem przy restauacji/kampingu na którym spaliśmy pierwszą noc

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....