Autor Wątek: Opona spada z obręczy  (Przeczytany 999 razy)

Opis: dość ciekawy przypadek

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Opona spada z obręczy
« 20 Cze 2015, 11:16 »
Hej,

Opona Schwalbe Durano Plus 26×1,35 (drut) służyła niecałe 3 miesiące i przejechała jakieś 3000km. W końcu nadszedł pierwszy kapeć, nie związany z oponą. Na flaku przejechano jakieś 200m z powrotem do domu. I teraz zaczynają się jaja.

Załatałem dętkę, założyłem wszystko z powrotem na koło, pompuję... a tu opona zaczyna z jednej strony wyłazić z obręczy. Spuszczam więc powietrze, wszystko starannie układam z powrotem na miejscu, pompuję. To samo, w tym samym miejscu. No to biorę dziada krótko i przytrzymuję żeby siedział na miejscu, dobijając ciśnienie do 5 bar. Teraz się trzyma. Robię próbną jazdę i działa.

Klika kilometrów później opona spada, a dętka eksploduje.

Co ciekawe, po oponie nie widać deformacji. Nie ma śladu by drut w rancie był gdzieś pęknięty (żadnego uskoku czy punktowej miękkości) ani nigdzie nie wyłazi. Jedynie przy skręcaniu opony czuć jakieś lekkie chrobotanie wewnątrz.

Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?

Dodam, że opona fabrycznie była tak ciasna, że jej założenie i zdjęcie wymagało sporo cierpliwości i wysiłku. A teraz spada sama.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Opona spada z obręczy
« 20 Cze 2015, 11:32 »
opona fabrycznie była tak ciasna, że jej założenie i zdjęcie wymagało sporo cierpliwości i wysiłku. A teraz spada sama.
Może przy tym siłowaniu zerwał się drut?
Tak sobie teoretyzuję, bo nigdy opony z zerwanym drutem w rękach nie miałem.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Odp: Opona spada z obręczy
« 20 Cze 2015, 15:47 »
Drut w oponie to w istocie kilka (3?) druty idące równolegle. Wystarczy, żeby wszystkie pękły, ale w różnych miejscach. Wówczas wszystko będzie luźne a zarazem sztywne w każdym punkcie obwodu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum