Autor Wątek: Austria (Donauradweg + Grossglockner)  (Przeczytany 1348 razy)

Offline Mężczyzna endrzer

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.10.2013
Austria (Donauradweg + Grossglockner)
« 24 Cze 2015, 10:27 »
Cześć,
lada moment wybieramy sie do Austrii na rowery.
Chcemy przejechać część trasy Donauradweg i później odbić za Linz w stronę Salzburga zahaczając o tzw. Perły Salzkammergut. Nastepnie skierować się w kierunku Wysokich Taurów i podjechać pod  Grossglockner i zjechać w stronę Villach.

Mamy nadzieję, że zdrowie, siły i pogoda pomogą zrealizować plan :)

Moje główne pytanie to o pola namiotowe na tej trasie.
Może ktoś może polecić jakieś szczególne miejscówki: okolice Wiednia, Linz, Salzkammergut...

Nie mamy doświadczenia z polami w Autrii. Na co można liczyć na takim polu namiotowym?
Rozumiem nocleg + ciepły prysznic. Chodzi o dostęp do kuchni, netu i innych mediów/rozrywek.

Druga sprawa to pociągi. Czy ktoś może potwierdzić, może mieliście do czynienia z promocją na pociągi w Austrii 45Euro za grupę od 2-5 osób z rowerami:
http://www.oebb.at/en/Tickets/Groups/Einfach-Raus-Bicycle_ticket/index.jsp

Jeśli ktoś zainteresowany jest naszą wyprawą zapraszam też na FB - tam więcej szczegółów oraz relacja z wyprawy. Polubicie - nie ominą was wieści z trasy :)
www.facebook.com/Pomerania2013

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Taurenradweg jest rozczarowująca po kręceniu się w okolicach Salzkammergut :)

Pola namiotowe- są raczej dość wypaśne cen nie pamiętam - raczej nie ma problemu ze spaniem na łakach/u ludzi.
Pokoje są drogie ok 50 euro za niezbyt ciekawe warunki od pokoju w Salzkammergut.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Robiłem podobną ale zupełnie inną pętlę z Wiednia do Wiednia i dla mnie najbardziej atrakcyjnie wyglądał ten etap, który pokonujesz pociągiem. :)

Taurenradweg jest rozczarowująca po kręceniu się w okolicach Salzkammergut :)

ale nie podjechać tam będąc w okolicy ? ;)

Też się zastanawiałem czy nie więcej wyznaczyć trasy w Salzkammergut..

Chcemy zrobić taką jednak półpętlę po Austrii ;)

Robiłem podobną ale zupełnie inną pętlę z Wiednia do Wiednia i dla mnie najbardziej atrakcyjnie wyglądał ten etap, który pokonujesz pociągiem. :)

pociągiem to ostatnio się najeździłem Wroc -Wawa Wawa - Wroc. Wolę jednak rower :P

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Na planie masz, że jedziesz pociągiem.

Na planie masz, że jedziesz pociągiem.

sorry yoshko - nie zatrybiłem ;)

Mówisz, że aż tak ciekawie tam było? Kilka lat temu jak jeździłem po Austrii, to w zasadzie wszędzie mi się nawet podobało - a były to raczej niziny ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Na "dole" dla mnie było spokojnie, sielsko i czysto a na "gorze" ruchliwie głośno i turystycznie. Polecam od siebie trasę po Murradweg R2.

Offline Mężczyzna bikeandfire

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 28.10.2014
    • bike and fire
A jak planujecie dostać się do Wiednia z rowerami? Polski Bus czy jakaś inna ciekawa opcja?

Pierwotnie mieliśmy pożyczyć zaprzyjaźnionego "busika" (transit - mieści 6 rowerów + 6 osób). Załoga sie jednak zredukowała do 3 osób, więc osobówka z rowerami na dachu załatwia sprawę.

W okolicach Melku mam znajomego Polaka co załatwić ma bezpieczny postój na tydzień dla auta ;)

PS. Polski BUS choć ma połączenia do Wiednia, to nie zawsze jest w stanie pomieścić rowery. Podobno sprawa sie komplikuje jak podstawiają piętrowca, gdzie ludi więcej a miejsca w lukach bagażowych mniej. Wtedy kierowca może po prostu odmówić zabrania rowerów.

Offline Mężczyzna bikeandfire

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 28.10.2014
    • bike and fire
Właśnie dlatego pytam się o transport do Wiednia bo przymierzam się do krótkiego wyjazdu po Austrii i nie chce ryzykować PB. PKP niestety nie bierze rowerów na tej trasie, pozostaje dojechać do Bohumina w Czechach i tam już bezpośrednio do Wiednia pociągiem.

Offline Mężczyzna AWIK

• Miasto: Juszkowo
  • Na forum od: 01.04.2008
Pozwolę podłączyć się do tematu...
My w najbliższym czasie planujemy przejechać trasę z Pasawy do Wiednia.
Jako, że jedziemy z dziećmi to chcemy skorzystać z okazji i podjechać do Legolandu.
Rowery na dachu osobówki. Po szaleństwach w Legolandzie przejazd samochodem do Pasawy.
I teraz kilka pytań z prośbą o podpowiedź:
1. Gdzie w Pasawie zostawić samochód?
2. Polecicie jakiś rozsądny kemping w Pasawie i w Wiedniu?
3. Jak najlepiej i najtaniej wrócić z Wiednia do Pasawy rodzinie 2+2 z rowerami? Słyszałem o jakimś rodzinnym bilecie kolejowym, ale nie za bardzo potrafię znaleźć o nim info.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Na forum od: 21.01.2011
Nie odpowiem Ci konkretnie, ale może skorzystasz cokolwiek z tego, co poniżej:
1. Pasawa nie jest jakoś gęsto zaludniona, my wjeżdżaliśmy od strony miejscowości Freyung i było tam miejsc "do wyboru, do koloru", żeby zaparkować auto tak, żeby było bezpieczne i nikomu nie wadziło, tylko mówię o obrzeżach, w centrum z tego co pamiętam są płatne parkingi i strefa.
2. Tutaj kompletnie nie pomogę, nie noclegowaliśmy się w samym mieście, ale na tej trasie jest cała masa kempingów, już kilka kilometrów od Pasawy, ceny przeciętne (jak na zachodnie warunki), ok 20-30 zł/os. Co do Wiednia - też nie pomogę, spaliśmy tam po prostu w śpiworach na fajnych szerokich ławkach nad samym Dunajem :) Niby żadnych konkretów, ale po prostu chcę pokazać, że spanie w samym mieście nie jest ani tanie, ani przyjemne... Uciekamy od tego jak możemy po tym, jak musieliśmy spać w samej Pradze i zapłaciliśmy 160 zł za jeden nocleg 180 zł za dwa noclegi dla 2 osób + namiot...
3. Na Twoim miejscu zamiast ciągnąć pociągiem całą rodzinę (niewygodnie kosztowo jak i logistycznie - 4 rowery?) podjechałbym sam do Pasawy i pojechał do Wiednia odebrać resztę rodziny. Tak z powodzeniem robi np. Maciej Mężyński, który podróżuje często z uczniami (grupy oscylujące w ok. 10 osób), to relatywnie niewielka odległość, a z Wiednia do domu masz praktycznie taką samą odległość :) Taka propozycja...

Tak jak napisałem na wstępie, to tylko luźne propozycje, może ktoś poratuje bardziej konkretnymi informacjami, ja tylko chciałem pokazać inne opcje :)
« Ostatnia zmiana: 29 Cze 2015, 15:17 oszej »

Offline Mężczyzna AWIK

Dzięki. Myślałem o tym żeby wrócić samochodem po rodzinę do Wiednia, ale to się chyba za bardzo nie kalkuluje - trzeba kupić winietę na autostradę i przejechać 400km samochodem. Myślę że w podobnie będzie kosztował bilet na pociąg.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Na forum od: 21.01.2011
Nie no autostradą jest 280km, a winieta kosztuje 30zł... Za 120 zł nie pojedziesz pociągiem w 4 osoby, możesz o tym zapomnieć ;) W Polsce za tyle pojedziesz z Wrocławia do Poznania (160 km) w taryfie relacyjnej, a gdzie tam ;) Nie jestem też pewny jak jest rozliczany przejazd przez granicę pociągiem w tym miejscu :) No, trzeba też doliczyć pociąg do Pasawy, ale i tak moim zdaniem różnica będzie co najmniej dwukrotna.

To tylko lekka sugestia, dla mnie nawet jakby pociągiem było 5 razy drożej, ale dla Ciebie lepiej - nic mi do tego. Pytałeś o tanie połączenie to takie zasugerowałem :)

Offline Mężczyzna AWIK

Info o Einfach-Raus-Bicycle-ticket- bilet całodzienny dla 5 osób z rowerem kosztuje 45 Euro.

http://www.oebb.at/en/Tickets/Groups/Einfach-Raus-Bicycle_ticket/index.jsp

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum