Autor Wątek: GRUZJA 21.08-8.09 2015  (Przeczytany 686 razy)

Offline Mężczyzna ilurysiek

• Miasto: Kórnik
  • Na forum od: 18.03.2009
GRUZJA 21.08-8.09 2015
« 24 Cze 2015, 20:25 »
Poszukuję partnera (płeć i wiek bez znaczenia). Mogą być 2 osoby. Mam wolny komplet biletów dla 1 osoby, które przekażę za śmieszne pieniądze. Trzeba jednak ponieść opłatę za przebukowanie w wizzair. Wyprawa oszczędna, bez rozpasania, gotowanie samodzielne, czasem knajpa. Namiot ew. na gospodarza. Bez bezsensownego nabijania kilometrów, raczej delektowanie się krajobrazem i jazdą. Nie przewiduję większych przebiegów niż 90 km. Dużo fotografuję, filmuję i robię nagrania audio. Ogółem jak da się przejechać ok 800 km to będzie git. To nie najważniejsze. Przymierzam się do przejechania:- Droga do Omalo (Tuszetia, Pszaweli - Przełęcz Abano - Omalo)
- Droga do Szatili (Chewsuretia, Żinwali - Przełęcz Datwisżwari - Szatili)
- Gruzińska Droga Wojenna (Tbilisi - Stepancminda/Kazbegi i obowiązkowo pętlę Swanetii. Mam 58 lat niezłą kondycję i spore doświadczenie. Z trudniejszych wypraw mam przejechane Rumunię, Maroko (Atlas Wysoki), W. Kanaryjskie, góry Polski, Słowacji, Czech, Chorwację (Biokovo) i wiele innych. Pod górę jadę 4-7 km/godz, po równym zwykle nie przekraczam 22-25 km/h. Pracuję jako animator kultury. Mogę też przekazać same bilety, jeżeli z jakichś względów moje towarzystwo nie będzie odpowiednie. Wylot Katowice do Kutaisi i powrót tak samo. Można pisać do mnie wprost na gaska@hot.pl
« Ostatnia zmiana: 24 Cze 2015, 20:58 ilurysiek »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: GRUZJA 21.08-8.09 2015
« 25 Cze 2015, 14:53 »
Brzmi ciekawie, z grubsza zgadza się moim terminem urlopu... hmm
Warto by się wcześniej gdzieś "przetrzeć" wspólnie, choćby dookoła trzepaka.
A Ty tak bardziej Poznań czy bardziej Kraków?  ;)

BTW - Masz może gdzieś naszkicowaną trasę?

Offline Mężczyzna koba33

• Miasto: Jastrzębie-Zdrój
  • Na forum od: 25.06.2015
« 29 Cze 2015, 13:49 »
Wyprawa jest jeszcze aktualna?
Jeżeli tak to pisz kobis@poczta.onet.pl
tel 603 057 688

« 29 Cze 2015, 13:59 »
Witaj Borafu, ucieszyła mnie wiadomość, że rozważasz ten wyjazd. W tym momencie właściwie tylko Poznań, a dokładniej Radzewice pod Poznaniem. Ja do wyjazdu jestem już przygotowany całkowicie zarówno technicznie, mentalnie i informacyjnie. Z kondycją nie ma problemu, bo jeżdżę nieustannie, a z pewnością będzie lepiej. Niestety dużo czasu i energii zabiera mi zagospodarowanie się w moim nowym miejscu więc na dłuższy, wspólny, wcześniejszy wypad nie ma co liczyć. Mogę wygospodarować 1-2 dni (niekoniecznie weekend) celem bliższego zapoznania. Mapy elektronicznej nie wykreślałem, bo nie korzystam na trasie ze współczesnej techniki. Tylko zwykły licznik. Mapa, jak dotąd całkowicie mi wystarcza i czasem kompas. Trasę łatwo odnajdziesz po miejscach, które wyszczególniłem. Swanetia to punkt żelazny ale gdybyś jechał, to nad resztą możemy podyskutować. Świeża relacja z pętli w Swanetii :
http://rugala.pl/blog/2015/06/petla-swanetii/
Polecam. Najlepiej moim zdaniem w tym przypadku mieć przygotowane różne warianty tras (dróg w Gruzji nie ma aż tak wiele) i na miejscu decydować co i jak w zal. od bieżących układów. Obecnie bilety na ten termin kształtują się w granicach 250-300 zł w 1 stronę (plus koszty stałe - rower, bagaż dodatkowy). Ja zakupiłem bilety w tamtym roku za ok 150 zł w 1 stronę i za taką cenę (jak kupiłem) mogę Ci odstąpić. Trzeba tylko skalkulować, czy opłaca się to uwzględniając opłatę za przebukowanie. Bilety już kosztowały ponad 500 zł/lot ale cena spadła. Jak będzie potem nie wiadomo. Ale cóż Twój wybór i Twoja decyzja. Pozdrawiam. Rysiek

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 29 Cze 2015, 19:06 »
na dłuższy, wspólny, wcześniejszy wypad nie ma co liczyć. Mogę wygospodarować 1-2 dni (niekoniecznie weekend) celem bliższego zapoznania.
No pewnie, przecież nie będziemy jechać na dwutygodniową wyprawę by sprawdzić jak sobie poradzimy przez dwa tygodnie urlopu  ;)

Mapy elektronicznej nie wykreślałem, bo nie korzystam na trasie ze współczesnej techniki.
Nie chodzi mi o trasę na GPS, tylko o zorientowanie się gdzie chcesz dociągnąć, ale nie ma problemu. Mam teraz szaleństwo w pracy, ale za kilka dni się przyjrzę gdzież to Cię ciągnie konkretnie. A na miejscu wiadomo, plan planem a życie życiem.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 26 Lip 2015, 00:05 »
Ja niestety jednak odpadam.  :(

« 1 Sie 2015, 14:11 »