Autor Wątek: GPS - jaki wybrać? - pytanie do znawców tematu.  (Przeczytany 15039 razy)

Offline Mężczyzna AdrianU

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 12.05.2016
Na pewno nie obsługuje czujnika prędkości. Pozostaje tylko kadencja, pulsometr i to chyba wszystko. Też myślałem o podobnym rozwiązaniu ale z etrexem touch. Jednak brak obsługi czujnika prędkości oraz problematyczny ekran zniechęciły mnie skutecznie i poszedłem w model typowo sportowy.
Jaki konkretnie model wybrałeś? Sam zastanawiam się jaki model kupić i każda opinia się przyda.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Wybrałem Edge 820. Podobają mi się jego kompaktowe wymiary. Przy podłączonych trzech czujnikach, sparowanym telefonie i GPS + GLONASS oraz wyświetlaczu z podświetleniem na 50% baterii ubywa w "tempie" ok. 15% na 2 godziny. Przy włączeniu opcji oszczędzania energii czas wydłuża się do ponad 3,5 godziny. Teoretycznie mozna w ten spsosób uzyskać czas pracy w okolicach 22 godzin. Ogólnie jestem na razie bardzo zadowlony z użytkowania.
Jedyna rzecz, kótrej nie lubię to dotykowy ekran. Zasadniczo działa bardzo dobrze, reaguje poprawnie na dotyk, nie ma problemów z odczytem danych w trakcie jazdy mimo jego niezbyt dużej wielkości. Jego rozmiar przeszkadza mi jednak w obsłudze Garmina w czasie jazdy. Czasem ciężko trafić palcem we właściwą ikonkę bądź zakładkę przez co odwraca się uwgę od sytuacji na drodze. No i prędkość spada, kiedy skupiam się, żeby dobrze wycelować palcem. Osobiście wolałbym rozwiązanie ze zwykłym, wyświetlaczem i fizycznymi przyciskami, tak jak w Edge 520.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Czy ktoś z Was korzysta może z GPS Polar V650? Wiem, że minusem jest w nim długość działania na baterii (10h) ale i tak z nawigacją rowerową, taką bez zasilania bateriami trzeba się liczyć z jazdą z PowerBankiem (przy dłuższych wycieczkach).
Zastanawiam się pomiędzy tym licznikiem a eTrex 20x. Przeciw eTrex jest "szybkość" działania i brak możliwości podpięcia czujnika prędkości.
« Ostatnia zmiana: 11 Gru 2016, 16:41 poziom »
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Porównywałem "szybkość działania" eTrexa 20 z tabletowym OsmAnd+ w czasie jazdy samochodem. Oba urządzenia działały tak samo. Jeżeli któryś wgrywa, analizuje, dłużej zadaną trasę to nie sprawdzałem.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
Mialem i ponownie kupiłem Etrexa 20. Jesli głownie korzysta się z gotowego śladu to nie widać jego wolnego działania. Gorzej jak się oddala mapę i w samym urządzeniu trzeba ustalić trasę.
Zaletą jakiej nie ma żaden GPS to czas działania 24h, nawet działał mi kiedyś ponad 26h.

Mam też Etrexa Touch 35t, tu już tylko 16h, możliwość podłączenia czujników ale jak one działają to już nie jest tak różowo, zwłaszcza z czujnikiem prędkości, który pokazuje prędkość jak jest zasięg GPS ale dystansu nie liczy z czujnika.

Poziom, polecam etrexa20 a czujniki zoostaw zawodowcom
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna poziom

@Vuki a jak działa odczyt aktualnej prędkości? Bo na smartfonie doprowadzało mnie to do rozpaczy :). Mimo wszystko fajnie znać swoją prędkość. Tzn. ja lubię.
Za eTrexem na pewno przemawia fakt, że mogę go mieć za 549 pln z polskiego sklepu (ostatni egzemplarz).
Co do długości działania, zauważyłem, że wiele osób podaje czas przy wygaszonym urządzeniu. Ja raczej wolę mieć podczas jazdy cały czas włączone.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Wolę prędkość i dystans z licznika niż z GPSa.
Dokładniej pokazuje i działa bez łaski (czyt. bez względu na satelity).
GPS mam do nawigacji i rejestracji trasy.

Offline Mężczyzna poziom

@Borafu - i dlatego myślę o tym Polar V650 :).
Zwykły licznik (osobny) + navi to raczej odpada...nie chcę mieć za dużo na "kokpicie"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
Twój kokpit, twoja sprawa.
Ja wolę mieć dokładny przebieg i szybkość niż wolne 4cm kierownicy (mostka/ramy/czegokolwiek)

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
NIe wiem jak dokładnych wskazań prędkości potrzebujesz ale Etrex wyświetla prędkość bez podłączania do czujnika i wskazania praktycznie nie różnią się od wskazań licznika.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
O ile nie znajdziesz się w głębokiej du.. dolinie, gdzie odbiornik straci sygnał.

Moja Dakota potrafi "pływać" nawet w dolinach Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, zwłaszcza w lecie, gdy na drzewach są liście.

Offline Mężczyzna poziom

@Wiki - nie chodzi o jakąś mega dokładność. W telefonie np. potrafiła mi się prędkość "zawiesić" na 22 km/h choć z doświadczenia widziałem, że na takim a takim przełożeniu jadę ~26 km/h. Potrafiła też "pływać" np. w zakresie 18-23. Tzn. przy ładnej pogodzie było OK, ale wystarczył pochmurny dzień, takie jak ostatnio i kaszanka...podejrzewam, że odbiornik GPS w telefonie nie dawał rady.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
Do Etrexa 20x nic nie podłaczysz, prędkość z satelity pływa tj. jadąc równo raz masz 22 a za sekunde 26 km/h. Nie jest tak zawsze, na odkrytym terenie jest stabilnie.
Dystans jednak pokazuje dobrze.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna poziom

Ciężkie wybory gdy każdą złotówkę się ogląda....a cena V650 to już 650 pln. Gydby Edge 810 tyle kosztowałe albo Edge 520 ;).

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Do Etrexa 20x nic nie podłaczysz, prędkość z satelity pływa tj. jadąc równo raz masz 22 a za sekunde 26 km/h. Nie jest tak zawsze, na odkrytym terenie jest stabilnie.
Dystans jednak pokazuje dobrze.

Na tak. Ja chciałem, żeby mnie do celu doprowadził a nie jeszcze ból zęba wyleczył.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum