Autor Wątek: GPS - jaki wybrać? - pytanie do znawców tematu.  (Przeczytany 15043 razy)

Offline Mężczyzna mxdanish

• Kręcę bo lubiĘ
  • Miasto: Rumia
  • Na forum od: 10.03.2015
Średnia prędkość z Gamina też jest zaniżona, bo wpływa na nią "pływanie" urządzenia na postojach.
Jest zaniżona w urządzeniach turystycznych typu eTrex lub Dakota ale w Garminach rowerowych jak chociażby Edge 500 lub wyższych modelach już nie musi. Wystarczy ustawić autopauzę poniżej jakiejś prędkości (np 2km/h) i efekt znika w znacznej mierze. Co prawda przy leśnej tułaczce i gorszym zasięgu GPS, może się zdarzyć, że autopauza wytnie nam 'parę' metrów z przejażdżki :) ale to chyba rzadkość.

Moja Dakota 20 faktycznie 'pływa' w lasach i mam wrażenie że przy jednostkach wojskowych ale że nie jestem prędkościowym freak'iem olewam to. Najważniejsze, że bardzo dobrze rysuje ślad, można podpiąć HR i CAD no i mam mapy.
Kolejny plus to zasilanie 2xAA, starcza latem na około 12-13h, zimą na mniej, ale paluszki dostaniesz praktycznie wszędzie.

Pozdrawiam
Mariusz

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Co do długości działania, zauważyłem, że wiele osób podaje czas przy wygaszonym urządzeniu. Ja raczej wolę mieć podczas jazdy cały czas włączone.
To jest jakieś nieporozumienie. Mowa jest raczej o wyłączeniu podświetlania. To w garminie oznacza świetną czytelność ekranu w dzień. Podświetlanie jest potrzebne tylko w nocy i nie wpływa znacząco na długość działania. Najdłużej non-stop jechałem 26 godzin (w tym 10 nocą) i wystarczył na to 1 komplet baterii alkalicznych. (Garmin gpsmap 60csx)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
To jest jakieś nieporozumienie. Mowa jest raczej o wyłączeniu podświetlania.

O! dzięki za wyjaśnienie. Nie miałem okazji jeszcze korzystać, stąd moje złe zroumienie.
Żeby nie było, ja się nie upieram za żadną z opcji. Próbuję tylko otrzymać maksimum informacji żeby rozważyć wszystkie za i przeciw. Jedni na przykład mają gdzieś jaką prędkość osiągają, a bardziej ich interesuje tętno czy kadencja, albo żadne z powyższych. Skoro V650 mogę mieć w podobnej cenie, ma te same mapy (eTrex w cenie, o której pisałem ma wgrane mapy Europy zachodniej, także na Polskę wgrałbym także darmowe OSM) czujniki GPS Polar, z tego co czytam, ma dobre, to jest to dla mnie opcja.
Nie truję juz więcej, dziękuję wszystkim za informacje. Dużo mi to rozjaśniło. Teraz muszę na spokojnie przemyśleć.
Pozdrawiam!
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna Radosny_Smok

• Na forum od: 20.01.2012
Co do długości działania, zauważyłem, że wiele osób podaje czas przy wygaszonym urządzeniu. Ja raczej wolę mieć podczas jazdy cały czas włączone.
To jest jakieś nieporozumienie. Mowa jest raczej o wyłączeniu podświetlania. To w garminie oznacza świetną czytelność ekranu w dzień. Podświetlanie jest potrzebne tylko w nocy i nie wpływa znacząco na długość działania. Najdłużej non-stop jechałem 26 godzin (w tym 10 nocą) i wystarczył na to 1 komplet baterii alkalicznych. (Garmin gpsmap 60csx)

Witam

Ani jedno, ani drugie :) Mowa tu raczej o całkowitym wygaszeniu ekranu. Można ustawić aby po jakimś czasie ekran sam się wyłączył. Urządzenie w pełni działa, natomiast brak jest jakiejkolwiek aktywności ekranu. Świetne rozwiązanie bo mocno oszczędza baterie/akumulatory.

Witam
Ani jedno, ani drugie :) Mowa tu raczej o całkowitym wygaszeniu ekranu. Można ustawić aby po jakimś czasie ekran sam się wyłączył. Urządzenie w pełni działa, natomiast brak jest jakiejkolwiek aktywności ekranu. Świetne rozwiązanie bo mocno oszczędza baterie/akumulatory.

W moim gpsmap60csx ani w etrexie20 taka funkcja (całkowite wygaszenie ekranu) nie istnieje, może w nowszych modelach.

A wracając do polara V650 to producent podkreśla: DUŻY OBSZAR MAP. V650 pobiera dane map w rozmiarach 450 x 450 kilometrów — to wystarczy nawet najambitniejszym kolarzom. Czyli przez całą Polskę nie przenawigujesz bo mapy ci braknie
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Etrex 30: Liczyłem kiedyś i przejechałem na komplecie białych eneloopów ~450 km z sakwami, w tym trochę terenu i prowadzenia w piasku. Bez podświetlenia (tzn. widoczny dobrze ekran), wyłączałem na postojach.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Etrex 30: Liczyłem kiedyś i przejechałem na komplecie białych eneloopów ~450 km z sakwami, w tym trochę terenu i prowadzenia w piasku. Bez podświetlenia (tzn. widoczny dobrze ekran), wyłączałem na postojach.

Mnie w Etrexie 30 akumulatorki (nie wiem jakie) wystarczały podczas MPP średnio na 28 godzin, przy sporadycznym podświetlaniu w nocy.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Witam

W moim gpsmap60csx ani w etrexie20 taka funkcja (całkowite wygaszenie ekranu) nie istnieje, może w nowszych modelach.

Pewnie tak. Pisałem bazując na moim gpsmap62st

To występuje w nowszych modelach, które są bardziej prądożerne pozwala znacząco wydłużyć ich czas pracy, ale kosztem sporo mniejszej wygody - jest w GpsMap 62 czy 64. Po 30 sek urządzenie wyłącza całkowicie ekran, choć wszystkie parametry dalej rejestruje. Ale jadąc po śladzie w ten sposób trzeba bardziej uważać, pisał na forum fachowiec, który na BBT jadąc z tą funkcją kapnął się, że 20km wcześniej powinien skręcić ;).

No chyba, że jedziesz po śladzie, który został zaplanowany bezpośrednio na urządzeniu (a nie zaimportowany np. z RWGPS). Wtedy ekran się aktywuje w przypadku dojazdu do punktu, w którym następuje zmiana kierunku. Oczywiście wymaga to także odpowiedniej mapy wgranej na urządzenie.

Offline Mężczyzna mxdanish

• Kręcę bo lubiĘ
  • Miasto: Rumia
  • Na forum od: 10.03.2015
W modelach rowerowych Edge - po prostu są czujniki prędkości i dystans jest liczony z tych czujników (widać to np. w tunelach), sama autopauza nie wystarczy do poprawnego liczenia średniej. Na TCR padł mi w Bośni czujnik prędkości i resztę trasy jechałem tylko na odczycie z satelitów i zauważalnie to zaniżało odczyty, co rusz występują skoki o 4-5km/h przy jeździe stałym tempem, w górach (kaniony, gorszy dostęp do satelitów) błędy są już bardzo znaczące. Dla mnie jako precyzyjny odczyt prędkości i średniej Garmin bez czujnika prędkości się nie sprawdza - albo licznik, albo seria Edge (jedyne Garminy, które dystans liczą z koła).
Wilku a latałeś na dwóch licznikach? W sensie pomiar dystansu z GPS i niezależnie z koła.
Jaką Ci łapie różnicę? Powyżej 2-3%?
Bo szczerze mówiąc średnia Graminach jest chyba liczona jako przejechany dystans przez  czas a nie jako średnia odczytów prędkości.
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Mężczyzna AdrianU

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 12.05.2016
Na urządzeniu nie możesz zaplanować śladu, możesz jedynie zrobić trasę, a to nie jest to samo. Na trasach to przypominanie jest, na śladach nie. A 99% ludzi na wszelakich maratonach używa śladów, nie tras, które są dużo bardziej problematyczne, wymagają przeróbek, a ślad się po prostu ściąga ze strony.
W moim Edge 810 przy jeździe po śladzie stworzonym w Stravie, przypominanie działa bez problemu identycznie jak podczas korzystania z nawigacji po trasie wybranej przez urządzenie.

Bo szczerze mówiąc średnia Graminach jest chyba liczona jako przejechany dystans przez czas...
A to można jakoś inaczej obliczyć? :wink: Faktem jest, że licznik z koła ma natychmiastową autopauzę, a gps pewien bezwład posiada. Stąd różnice. Ze śladu np. mam 100.3km/4:41:16 a z licznika 101km/4:26:51 co da właśnie różnice w prędk. śred. 21.4 km/h / 22,7 km/h

W moim Edge 810 przy jeździe po śladzie stworzonym w Stravie, przypominanie działa bez problemu identycznie jak podczas korzystania z nawigacji po trasie wybranej przez urządzenie.

A u mnie to zupełnie nieprzewidywalne. Układam trasy na RWGPS. Raz jest alert, a kiedy indziej go nie ma. Może to od kąta zakrętu zależy?

Offline Mężczyzna poziom

A wracając do polara V650 to producent podkreśla: DUŻY OBSZAR MAP. V650 pobiera dane map w rozmiarach 450 x 450 kilometrów — to wystarczy nawet najambitniejszym kolarzom. Czyli przez całą Polskę nie przenawigujesz bo mapy ci braknie

I to jest bardzo poważny argument! Co prawda, póki co, plany mam takie na max 10h na rowerze. Innymi słowy chcę przejechać w 2017 jeden Brevet 200 km. I, oczywiście, w ramach przygotowania do Brevetu kilkanaście tras od 100 do 200. Więc tutaj mnie to raczej nie ogranicza.
Ale...no właśnie, może kiedyś będę chciał pojechać na kilka dni z sakwami jak dawniej?

Online Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Do etrexa zapakowałem 16GB map. Co prawda wyszukiwanie POI długo mieli, ale nawigacja działa bez problemu.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna poziom

eTrex 20x zaklepany, będę miał 30 dni na oddanie jak coś, więc potestuję i zobaczę.
Pytanie: polecacie jakieś konkretne mocowanie do mostka? Będę też jeździł trochę po wertepach/lekko przełajowo.
http://allegro.pl/uchwyt-garmin-etrex-oregon-gpsmap-rowerowy-i6633319037.html - takie coś (ale chyba jeszcze dałbym między mostek a uchwyt dętkę) wystarczy, nie będzie GPS wypadał?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum