Autor Wątek: GPS - jaki wybrać? - pytanie do znawców tematu.  (Przeczytany 15042 razy)

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
eTrex 20x zaklepany, będę miał 30 dni na oddanie jak coś, więc potestuję i zobaczę.
Pytanie: polecacie jakieś konkretne mocowanie do mostka? Będę też jeździł trochę po wertepach/lekko przełajowo.
http://allegro.pl/uchwyt-garmin-etrex-oregon-gpsmap-rowerowy-i6633319037.html - takie coś (ale chyba jeszcze dałbym między mostek a uchwyt dętkę) wystarczy, nie będzie GPS wypadał?
Mi wyskoczył 2x akurat nie w terenie, ale na szosie. Dodatkowe przypięcie smyczą rozwiązuje problem

Offline Mężczyzna mxdanish

• Kręcę bo lubiĘ
  • Miasto: Rumia
  • Na forum od: 10.03.2015
Ale dystans mierzony z satelitów też nie jest tak dokładny jak z koła. Różnice w obliczaniu średniej zależą od terenu, w lesie zawsze przynajmniej 0,5km/h mniej niż na liczniku miałem
Oczywiście że nie będzie tak dokładny jak z koła, tylko kwestia o ile. W momencie kiedy kupiłem Dakotę, jeździłem przez jakiś czas z dodatkowym licznikiem na kole.
Na trasie 200km różnica zarejestrowanego dystansu wynosiła około 2km, na korzyść licznika na kole, przy czym finalnie średnia prędkość nie różniła się prawie wcale. Garmin podczas resjestrowania tej trasy w odcinkach leśnych potrafił momentami pokazywać 10km/h mniej niż licznik.

A to można jakoś inaczej obliczyć? :wink:
Wiesz dobrze o co mi chodzi złośliwcze ;)
Garmi chwilowe prędkości potrafi pokazywać różnie i faktycznie w trudnym terenie różnice mogą zaskakiwać, jednak ostateczną średnią z całej trasy oblicza moim zdaniem dobrze.

Oczywiście ja nie jestem w tej kwestii zegarmistrzem i różnice rzędu 0.5km/h na średniej nie mają dla mnie znaczenia ;)

Mi wyskoczył 2x akurat nie w terenie, ale na szosie. Dodatkowe przypięcie smyczą rozwiązuje problem
Mi osobiście nie wyskoczył Garmin z tego zapięcia ale profilaktycznie przyczepiam go do mostka rzepem. Dakota ma taką szlufkę, którą wykorzystuję, nie wiem czy eTrex ma coś podobnego.
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
Mam tych mocowań chyba 5 szt. na rowerach ale jedno właśnie za 15 zł jest ferelne, wyskakuje Garmin. Trochę je podgiąłem na gorąco i jest lepiej ale dodatkowo mam smycz.
Te oryginalne garmina są super.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
To są chińskie mocowania, widać różnice między oryginałem. Wyskakuje raczej tylko z lekko wadliwych. Nawigacja nigdy mi nie wyskoczyła, za to udało się przy pierwszym mocowaniu zerwać zipy ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
licznik z koła ma natychmiastową autopauzę, a gps pewien bezwład posiada. Stąd różnice.
Nie tylko stąd.
GPS liczy odległość między punktami, a rower nie jedzie po linii łamanej i między punktami przejeżdża więcej niż wykazuje odległość liczona po prostej.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Tak jakby licznik z koła był ideałem. Zawsze troszkę myszkuje przednie koło, zwłaszcza w terenie. Przy zmianach ciśnienia w kole to już w ogóle.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
Powiem Wam ciekawostkę o etrexie touch 35t, do którego można podpiąć czujnik prędkości
sprawa ma się tak:
a/ w przypadku zasięgu GPS prędkość i dystans jest pokazywany z czujnika koła, prędkość nie pływa a w przypadku zatrzymania się i zakręcenia kołem dystans wzrasta
b/ w przypadku braku zasięgu GPS jest tak jakby czujnika nie było, na trenażeże nie pokaże więc ani prędkości ani dystansu, w tunelu to sobie pewnie dystans doliczy łącząc punkty a prędkość zasymuluje jakąś

To jest podstawowa różnica między serią sportową Edge a turystycznymi Garminami z czujnikami
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Tak jakby licznik z koła był ideałem. Zawsze troszkę myszkuje przednie koło, zwłaszcza w terenie. Przy zmianach ciśnienia w kole to już w ogóle.
Ideału nie ma. Każdy pomiar jest obarczony błędem.
Wskazujemy czynniki, które się na ten błąd składają.
NB ciśnienie wg moich eksperymentów ma mniejszy wpływ na pomiary niż się wydaje, a myszkowanie oznacza że przednie koło naprawdę przejechało dłuższą drogę (można umieścić czujnik na tylnym jak komuś to przeszkadza).

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Te oryginalne garmina są super.
Ja nie zauważyłem różnicy. Po perypetiach z uchwytem z Ali nabyłem oryginalny w Decathlonie. Etrex w dalszym ciągu wyskakiwał, na dodatek uchwyt był na tyle luźny, że nawigacja na nierównej nawierzchni bardzo hałasowała wpadając w wibracje. Ratowałem się opasując Etrexa gumką.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Witam
Ani jedno, ani drugie :) Mowa tu raczej o całkowitym wygaszeniu ekranu. Można ustawić aby po jakimś czasie ekran sam się wyłączył. Urządzenie w pełni działa, natomiast brak jest jakiejkolwiek aktywności ekranu. Świetne rozwiązanie bo mocno oszczędza baterie/akumulatory.

W moim gpsmap60csx ani w etrexie20 taka funkcja (całkowite wygaszenie ekranu) nie istnieje, może w nowszych modelach.

Jesteś pewien? Przecież etrexy mają prawie to samo menu co dakoty, a w dakocie całkowite wygaszanie ustawia się w opcjach ekranu - nazywa się to "Tryb oszczędzania baterii".

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Etrex w dalszym ciągu wyskakiwał, na dodatek uchwyt był na tyle luźny, że nawigacja na nierównej nawierzchni bardzo hałasowała wpadając w wibracje.
:) przykleiłem do uchwytu kawałek uszczelki do drzwi i już teraz nawigacja siedzi pewnie i się nie telepie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Jesteś pewien? Przecież etrexy mają prawie to samo menu co dakoty, a w dakocie całkowite wygaszanie ustawia się w opcjach ekranu - nazywa się to "Tryb oszczędzania baterii".
O ile pamiętam, w 62s dało się ustawić zupełne wyłączenie ekranu (nie tylko podświetlenia). Użyteczność mocno średnia.

Mi nawigacja trzyma się na chińskim równie dobrze co na oryginalnym (ja lecę przez kierownicę, a nawigacja nie). Zależy pewnie, jak wyjdzie z kitajskiej wtryskarki.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
O ile pamiętam, w 62s dało się ustawić zupełne wyłączenie ekranu (nie tylko podświetlenia). Użyteczność mocno średnia.
A moim zdaniem bardzo przydatne na długich trasach - po co w nocy tracić energię na niepodświetlony ekran?

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
W sprawie garminów to ja niczego nie jestem pewien :wink: W każdym razie w przypadku gpsmap60csx "Tryb oszczędzania baterii" istnieje w ustawieniach ale nie wyłącza ekranu tylko o ile dobrze rozumiem odczytuje dane z satelitów z mniejszą częstotliwością. W etrexie20 w ogóle tego nie widzę. Ale kto wie czy w którejś inkarnacji firmware'u czegoś takiego nie było? :wink:
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna mxdanish

• Kręcę bo lubiĘ
  • Miasto: Rumia
  • Na forum od: 10.03.2015
A moim zdaniem bardzo przydatne na długich trasach - po co w nocy tracić energię na niepodświetlony ekran?
A ja na noc włączam minimalne podświetlenie zawsze. 1h krócej działa na bateriach ale wszystko widzę... bo lubię :)
Pozdrawiam
Mariusz

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum