eTrex 20x zaklepany, będę miał 30 dni na oddanie jak coś, więc potestuję i zobaczę.Pytanie: polecacie jakieś konkretne mocowanie do mostka? Będę też jeździł trochę po wertepach/lekko przełajowo.http://allegro.pl/uchwyt-garmin-etrex-oregon-gpsmap-rowerowy-i6633319037.html - takie coś (ale chyba jeszcze dałbym między mostek a uchwyt dętkę) wystarczy, nie będzie GPS wypadał?
Ale dystans mierzony z satelitów też nie jest tak dokładny jak z koła. Różnice w obliczaniu średniej zależą od terenu, w lesie zawsze przynajmniej 0,5km/h mniej niż na liczniku miałem
A to można jakoś inaczej obliczyć?
Mi wyskoczył 2x akurat nie w terenie, ale na szosie. Dodatkowe przypięcie smyczą rozwiązuje problem
licznik z koła ma natychmiastową autopauzę, a gps pewien bezwład posiada. Stąd różnice.
Tak jakby licznik z koła był ideałem. Zawsze troszkę myszkuje przednie koło, zwłaszcza w terenie. Przy zmianach ciśnienia w kole to już w ogóle.
Te oryginalne garmina są super.
Cytat: Radosny_Smok w 12 Gru 2016, 11:16WitamAni jedno, ani drugie Mowa tu raczej o całkowitym wygaszeniu ekranu. Można ustawić aby po jakimś czasie ekran sam się wyłączył. Urządzenie w pełni działa, natomiast brak jest jakiejkolwiek aktywności ekranu. Świetne rozwiązanie bo mocno oszczędza baterie/akumulatory.W moim gpsmap60csx ani w etrexie20 taka funkcja (całkowite wygaszenie ekranu) nie istnieje, może w nowszych modelach.
WitamAni jedno, ani drugie Mowa tu raczej o całkowitym wygaszeniu ekranu. Można ustawić aby po jakimś czasie ekran sam się wyłączył. Urządzenie w pełni działa, natomiast brak jest jakiejkolwiek aktywności ekranu. Świetne rozwiązanie bo mocno oszczędza baterie/akumulatory.
Etrex w dalszym ciągu wyskakiwał, na dodatek uchwyt był na tyle luźny, że nawigacja na nierównej nawierzchni bardzo hałasowała wpadając w wibracje.
Jesteś pewien? Przecież etrexy mają prawie to samo menu co dakoty, a w dakocie całkowite wygaszanie ustawia się w opcjach ekranu - nazywa się to "Tryb oszczędzania baterii".
O ile pamiętam, w 62s dało się ustawić zupełne wyłączenie ekranu (nie tylko podświetlenia). Użyteczność mocno średnia.
A moim zdaniem bardzo przydatne na długich trasach - po co w nocy tracić energię na niepodświetlony ekran?