Autor Wątek: GPS - jaki wybrać? - pytanie do znawców tematu.  (Przeczytany 15040 razy)

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/p/107335

Znam tylko taki i używam z Etrex Touch 35t.
Etrex 30 ma ant+ więc będzie z nim współpracował i jest na liście zgodności urządzenia.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Do znawców serii Etrex. Czy etrex 30 potrzebuję zewnętrznego czujnika by wskazywać temperature?
Za pół ceny czujnika kupisz licznik z termometrem

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
Póki co obejdzie się bez czujnika. Dzieki

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Wybrałem Edge 820. ...

Od listopada upłynęło trochę czasu ... podtrzymujesz wrażenia? Czytałem w sieci, że koszmarnie długo trwa nie tylko rysowanie trasy z poziomu urządzenia, ale i wczytywanie gotowego pliku/kursu. Potwierdzasz?

Prosiłbym Cię również o odpowiedź, jak wyglądają czasy pracy i czasy ładowania np. z powerbanków?

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Wlasnie szukam opcji GPSa z dlugim czasem pracy... okazuje sie ze Brytony maja w specyfikacji nawet 30-36 godzin... niestety te bez mapy, ale z barometrem i ANT+.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
A Bryton 330 lub 530 z opcją nawigacji  nie?

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Z nawigacja, ale bez map... A ja lubie sie poblakac czasem po malych drogach, a potem jeszcze do domu wrocic ;)

Ale znowu ten 310T (36h pracy) taki taniutki... https://www.actionsports.de/bryton-rider-310-gps-radcomputer-19551?sPartner=102 :D
« Ostatnia zmiana: 14 Mar 2017, 11:41 Alek »

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
Wybrałem Edge 820. ...

Od listopada upłynęło trochę czasu ... podtrzymujesz wrażenia? Czytałem w sieci, że koszmarnie długo trwa nie tylko rysowanie trasy z poziomu urządzenia, ale i wczytywanie gotowego pliku/kursu. Potwierdzasz?

Prosiłbym Cię również o odpowiedź, jak wyglądają czasy pracy i czasy ładowania np. z powerbanków?

Druga kawa, więc trochę poszperałem u źródeł ;-)
http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=10386

Changes made from version 2.40 to 3.00:
...
Improved course route calculation times.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
A jak ze stabilnoscia? Mam 800, twardy jak skala, zadnych zwiechow, mialem 810 i byl calkowita tragedia... mimo wielokrotnych wymian na nowy przez producenta i probowania chyba wszystkiego, ciagle zawieszal sie, gubil nagrania tras, wylaczal bez pytania....

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
A jak ze stabilnoscia? Mam 800, twardy jak skala, zadnych zwiechow, mialem 810 i byl calkowita tragedia... mimo wielokrotnych wymian na nowy przez producenta i probowania chyba wszystkiego, ciagle zawieszal sie, gubil nagrania tras, wylaczal bez pytania....

Pamiętam jak Cię to wkurzało :-) Nie odpowiem, bo sam chciałbym wiedzieć, ale może kolega 4gotten napisze "co i jak" z garminem 820 ;-)

Offline Mężczyzna AdrianU

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 12.05.2016
Twój egzemplarz miał tak od nowości? Czy problemy pojawiły się po czasie?

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
Mapy, mapy, mapy...
Ewentualnie karta SD.

Mnie 810 wywala w kosmos tylko z tych powodów.
Poza tym - twardy jak skała  ;D

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Od nowosci, a potem kazdy inny ktory przyszedl od Garmina (chyba ze 3 sztuki)

Mapy, mapy, mapy...
Ewentualnie karta SD.

Mnie 810 wywala w kosmos tylko z tych powodów.
Poza tym - twardy jak skała  ;D

Probowalem rozne karty, rozne mapy, bez karty i bez map, i dalej to samo...

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Wybrałem Edge 820. ...

Nigdy nie korzystałem z opcji rysowania trasy na urządzeniu. Zawsze przygotowuję trasę w jakieś aplikacji i gotową wrzucam do urządzenia. Gotowy plik to kwestia mgnienia oka. Kopiuję gotowy plik GPX do katalogu New files w Garminie i gotowe. Jeśli rysuję trasę przy użyciu Garmin Connect to późniejsza synchronizacja z urządzeniem trwa ułamek sekundy.
Póxniejsze wczytanie trasy na początku jazdy (kalkulacja) to kwestia może minuty. Dla mnie to nie problem, bo początek jazdy zawsze znam.
Podobnie w drugą stronę. Upload przejechanej trasy do Stravy, Garmin Connect itp trwa dosłwonie kilka sekund.
Zużycie baterii przy podłączonych czujmikach prędkości, kadencji, tętna, połączeniu BT z telefonem i podświetleniu ekranu 30% wynosi około 7,5% na godzinę. Urządzenie łąduje się bardzo szybko. Nigdy nie ładowałem od zera, ale myślę, że w ciągu max 90 minut bateria dobiłaby do 100%. Podejrzewam, że z Powerbanku będzie jeszcze szybciej.
Osobiście polecam Edge 820. Rozważałem jeszcze Wahoo Elemnt, ale już nawet nie pamietam co przeważyło na korzyść Garmina.

Pamiętam jak Cię to wkurzało :-) Nie odpowiem, bo sam chciałbym wiedzieć, ale może kolega 4gotten napisze "co i jak" z garminem 820 ;-)

Stabilność w moim przypadku wzorowa. Nigdy się nie zawiesił, wyłączył nic nie gubi. Problem pojawia się jedynie w przypadku zboczenia z trasy. Po powrocie na nią garmin przestaje podawać dokłądne wskazówki nawigacyjne.
« Ostatnia zmiana: 14 Mar 2017, 19:48 4gotten »
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
...
Osobiście polecam Edge 820.
...

Dzięki za info.

Pozwolę sobie zadać kolejne pytania :-) Jeździsz na mapach wgranych w urządzenie, czy może wgrywałeś coś własnego? I czy próbowałeś wznowić rejestrację pojedynczej jazdy po jej zatrzymaniu i wyłączeniu urządzenia? Czy Edge 820 kontynuuje zapis śladu w takim przypadku i "pamięta" wskazówki nawigacyjne?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum