Autor Wątek: GPS - jaki wybrać? - pytanie do znawców tematu.  (Przeczytany 15051 razy)

suzi4wd

• Gość
« Ostatnia zmiana: 10 Sie 2015, 00:38 suzi4wd »

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
Po pierwsze ceny dakoty 10 są zbliżone do 20 w RTV Euro AGD (zdarza się, że kosztuje tez więcej, poza tym 20 w Euro ma być ponoć z uchwytem rowerowym - ponieważ jest to okazyjka to i się uparłam, tym bardziej, że to cena zadecydowała o wyborze). Po drugie tutaj nie ma co dywagować nad tym czy jest warta "dopłacania" czy nie (patrz powyżej) ponieważ 10 i tak mnie nie interesuje (brak slotu na kartę i wysokościomierza).

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Niedawno kupiłem eTrexa Vistę HCx za 400zł na allegro.

To taki przodek eTrexa 30, w zasadzie wyposażony tak samo tylko trochę mniej czytelny i pozbawiony jednej przydatnej funkcji - nawigacji po śladzie. Trzeba przygotowywać dla niego specjalne trasy i pamiętać o limicie 250 punktów. Trochę klikania ale bez przesady. Za to jest niedrogi, sprawdzony i niezawodny.

Aha, ma uchwyt rowerowy tylko na kierownicę, nie na mostek (nie da się obrócić).

Jeszcze taniej znajdziesz eTrex Legend HCx, który nie ma barometru (to pewna wada) ani kompasu (i tak bezużyteczny) a poza tym jest taki sam jak Vista.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Za 450 zł (+ przesyłka) to ja wyrwałem eTrexa 30 (niby nowy, ale jakby używany :icon_idea:), za 300 zł bywały eTrexy 20.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
Ciekawa propozycja, wreszcie Garm,in zaproponował coś nowego, bo te serie 20/30x czy 64s - to było typowe odcinanie kuponów, nie warte wydawania dodatkowej kasy.

A tutaj mamy Etrexa z podobnym, dość kompaktowym rozmiarem, ale większym ekranem, no i ekranem dotykowym, który usprawni obsługę urządzenia (bo ta jest najsłabsza ze wszystkich Garminów), też sporo większa pamięć. Ale coś za coś - widać, że czas pracy drastycznie się zmniejszył, wg. producenta stare Etrexy miały 25h, nowe mają mieć ledwie 16h (te czasy na stronie Garmina z reguły są naciągane, więc trzeba się liczyć z tym, że może być jeszcze mniej). Pytanie czy za ten krótszy czas pracy tylko dotykowość odpowiada, czy też również dano szybszy procesor

Mało tego - jeśli wierzyć informacjom na stronie, to eTrex35 będzie współpracował z czujnikiem prędkości (a nie tylko kadencji) tak jak seria Edge, a będzie na paluszki.
Zapowiada się ciekawie.

Z bajerów - będzie go można połączyć z telefonem po Bluetooth

No i dorwałam Dakotę 20 - nówka sztuka (egzemplarz magazynowy), wraz z uchwytem rowerowym za - uwaga - 349 zł w RTV Euro AGD. Sprowadzono mi do Poznania z Gorzowa.
Jeśli ktoś jest zainteresowany to warto przejść się do sklepu i pomęczyć sprzedawcę.

Karbonie - masz u mnie piwko :)

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
Proszę nie wprowadzać w błąd, bo teraz tabuny rowerzystów nawiedzą Euro AGD. Już w zeszłym tygodniu miałem informację, że w Swadzimiu jest jedna sztuka Dakoty w nieprzyzwoicie niskiej cenie ściągnięta dla pewnej pani, ale była to niby jedyna sztuka (elektroniki) w całej Polsce. Taki jest mój stan wiedzy, być może odpowiednio zmotywowany sprzedawca wyciśnie coś z systemu więcej, ale tego nie dane mi było doświadczyć. I tak dobrze że ten akurat gmerał w systemie magazynowym, a nie ograniczył się, jak inny, do wejścia na stronę internetową sklepu, na której go po prostu nie ma.
« Ostatnia zmiana: 21 Lip 2015, 22:22 CRL »

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Cena szokująco niska. Gratulacje dobrze złapanej okazji.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

CRL, nikogo nie wprowadzam w błąd. Pisałam, że w sklepie internetowym nie ma i nie ma możliwości zamówić w taki sposób. Dwa razy widziałam wydruk z systemu ile sztuk jest w jakim sklepie. Ostatni raz byłam 1,5 tygodnia temu i wtedy dowiedziałam się, że 20 jest w cenie 349, a 10, o dziwo, w cenie 399. Towar ściągnięto ze sklepu gdzie było kilka sztuk na magazynie. Od samego początku mówiłam, że nie interesuje mnie egzemplarz z wystawy. GPS nie wygląda absolutnie na używanego, a jaka jest prawda to wie tylko chyba sprzedawca i sklep w Gorzowie.
Nadmienię, że rozmawiałam z dwoma różnymi sprzedawcami, jeden był średnio zorientowany, ale drugi  bardzo się wczuł i po kilku dniach Dakota czekała na mnie w sklepie. O wszystkim byłam informowana telefonicznie. Są więc jeszcze na tym świecie dobrzy ludzie :)
Napisałam o tym bo może ktoś będzie chętny, co prawda wymaga to niezłego zachodu ale jak widać opłaca się.

Olo - dzięki :) Mam teraz zajęcie na wieczory. Trzeba rozpracować to ustrojstwo ;)

Offline Mężczyzna Karbon

• Na forum od: 11.02.2013
Karbonie - masz u mnie piwko :)

Witaj w klubie Dakota! :D
Gratuluję wytrwałości i obłędnej ceny.
Alkoholi nie pijam - ale maleńka puszka groszku*...  :icon_smile2:

*Jeśli Hipek i Tomek nie mają nic przeciwko poszerzenia zakresu forumowej tradycji. ;)

Dzięki Karbon :)

Jeżeli nie będzie sprzeciwu to masz u mnie nawet 2 puszki groszku :)

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014
A - jak dwie to nie wiem...

Offline Mężczyzna Pio_FCI

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 23.04.2012

W skrócie serie Garmina można tak scharakteryzować:
Etrex 20/30 - mały gabaryt (ekran też), bardzo długi czas pracy (w okolicach 20-24h na 2 AA), najwolniejszy, niewygodna ergonomia(słaby joystick pozwala przesuwać mapę tylko w 4 kierunkach), przystępna cena

Seria 62 - zauważalnie większy klocek (ale ekran też większy), dużo szybszy procesor od Etrexa, dużo lepsza ergonomia obsługi (przycisk kierunkowy pozwala na przesuwanie mapy w 8 kierunkach), sporo krótszy czas pracy (średnio koło 12h na 2AA)

Seria Oregon 600 - dotykowy, najszybszy z turystycznych odbiorników (i najdroższy), sporo wyższa rozdzielczość (i to widać), największe możliwości personalizacji (coś jak smartfon) - ale kosztem sporo krótszego czasu pracy i wysokiej ceny

Seria Edge - doskonały licznik, dotykowy, niestety na wbudowaną baterię co jest ogromnym minusem, można oczywiście używać powerbanków, ale to nie jest pewne rozwiązanie, kable lubią nie kontaktować, wyłączać się na wybojach, potrafią zamoknąć na deszczu itd., do tego jak się urządzenie zawiesi to ciężko o reset, zdarza się, że trzeba czekać aż się wyładuje bateria.

A gdybyś miał do tego jeszcze dołożyć Dakotę? Pytam, bo dobrze skrojone porównanie a ja jeszcze w grudniu zamierzam wybrać coś z serii Garmina  ;)
Forza INTER

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Dakota jest chyba mniej więcej jak etrex, tyle że dotykowa i tańsza, forumowicze byli z niej do tej pory zadowoleni.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum