Autor Wątek: GPS - jaki wybrać? - pytanie do znawców tematu.  (Przeczytany 15035 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 27 Sty 2017, 10:37 PABLO »

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Czy da się do tego wgrać mapę rastrową (np. jpega ze skanem mapy sztabowej)?

Pablo, na pewno się da do 30.:) Dokładnie do 30 własnie wgrywaliśmy sztabówki. Nie było to takie hop siup, ale udało się.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Karbon

• Na forum od: 11.02.2013
Czy da się do tego wgrać mapę rastrową (np. jpega ze skanem mapy sztabowej)?
PABLO

Na Dakocie 20 da się (etrexa nie znam). Osobiście rastrowych map nigdy nie wgrywałem. Jeśli jednak chcesz spróbować, nie ma problemu. Możesz popróbować mojej Dakoty, zapraszam na Saską Kępę.

Tu przykładowy wątek z Garniaka:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=10061

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 27 Sty 2017, 10:37 PABLO »

RDK

• Gość
Czy do GPS można wrzucić plik kmz ~8mb (10letni dorobek ;) ), zawierający wszystkie wgrane warstwy, wyświetlane równocześnie? Do nawigowania ich nie potrzebuję, ale w okolicy zjeździłem już tak wiele dróg, że mogłoby to pomóc mi wyszperać te jeszcze nie odwiedzone. Spamiętać w tym celu wszystko trudno, a wolałbym wybierać takie dróżki bezpośrednio w czasie jazdy, zamiast trasę planować w domu, a papierowe nie wystarczą (musiałbym wozić jakieś 1:5000 - 1:10 000, i pal licho, gdyby tylko na tych arkuszach się kręcił, ale tak nie będzie ;) ) Format pliku może być inny, ale tyle aktualnie waży posiadany w takim formacie, no i mogę też go okroić do interesującego mnie obszaru, aczkolwiek nadal będzie tego sporo.

W skrócie, chcę wgrać mnóstwo śladów, po to by unikach jeżdżenia wg nich  ;D
« Ostatnia zmiana: 29 Sie 2016, 21:40 RDK »

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Możesz wyświetlać kreski (multiline) jako ślady w gpx.

Możesz skonwertowac to na format "mp", a potem cgpsmapperem zrobić sobie przeźroczystą nakładkę. Tak jest zrobiona mapa gmin na garmina.

My home is where my bike is.

RDK

• Gość
Sprytne. Dzięki. Gdy dokonam w przyszłości zakupu, to sprawdzę :)

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
Czy jest możliwa konwersja śladu do jakiegoś formatu (route?), aby Garmin podczas jazdy dawał wskazówki nawigacyjne? Chodzi konkretnie o Etrexa 30x.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna KiESWY

• Na forum od: 27.05.2012
Cześć,
Pytanie z innej paki (mam nadzieję, że będzie potraktowanie równie bojowo).

Podczas wyścigu nawalił mój 'edge 500'. Po finiszu zawiesił się, w efekcie nie zapisał całej aktywności. Ponadto - jechałem według kursu (podzielonego na 5 części) - co było dość uciążliwe (np. wyprowadziłem grupę w pole w Wiskitkach; samo przygotowanie kursów zabrało mi szmat czasu).

Pomyślałem o zakupie wyższego modelu (520, 820) - zastanawiam się czy rozwiążę tym problem obsługi ultramaratonów?
Poprawię na pewno sprawę zasilania. Zwieranie pinów przy 500 to dość wątpliwa sprawa (mimo specjalnego kabla zasilającego, urządzenie nie ładowało się stabilnie). Do wyższych modeli podepnę byle powerbank i po sprawie (tak mi się wydaje)

Teraz pytania do Was. Jak stabilnie pracują wyższe modele garmina mając wgrany ~1000km ślad (powiedzmy na 3500 punktów) przy prowadzonej ciągłej aktywności (nie chcę nic zapisywać w punktach pośrednich i łączyć ślad w domu).
Czy jest to już możliwe technologicznie czy dalej muszę szukać półśrodków?

Dzięks.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
Podpinam się pod pytanie Alexa :)

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna KiESWY

• Na forum od: 27.05.2012
Teraz pytania do Was. Jak stabilnie pracują wyższe modele garmina mając wgrany ~1000km ślad (powiedzmy na 3500 punktów) przy prowadzonej ciągłej aktywności (nie chcę nic zapisywać w punktach pośrednich i łączyć ślad w domu).

To działa normalnie, ale w części Edge występuje np problem z zapisem bardzo długich tras. Po 500-600km urządzenie się wiesza, zaczyna wyłączać itd.; dlatego część osób zapisuje profilaktycznie aktywność po jakichś 300km (co jest trochę słabe). Z ładowaniem też różnie bywa, to zawsze jest system potencjalnie zawodny, wystarczy, że coś się zrobi z końcówką w Edge (najgorszy typ awarii), lub z kablem (często spotykane) czy samym powerbankiem. Tutaj zdecydowaną przewagę mają Garminy z serii turystycznej, na paluszki AA. Nowsze modele jak Etrex 35 mają bardziej rozbudowaną część Fitness, jest tam część funkcji z Edge, choć oczywiście nie wszystkie.

Dzięki za odpowiedź. Zależało mi na małej jednostce. Coż, na MPP odkurzę chyba mój turystyczny 62s (działa bezproblemowo). Swoją drogą, podobno Tomek przejechał bez problemów z zapisywaniem, trasę 2016km. Prawda to?

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
    • Dziennik Rowerowy
Tak, jest możliwa. Takie cuda robi program wingdb3.
http://www.sackman.info/

Używam go co prawda w drugą stronę, ale ma też taką opcję :)

Dzięki za podlinkowanie.

Konwersja to jedno, a używanie to druga sprawa. Spotkałem się z opiniami, że inaczej trasę wyznacza PC, a inaczej algorytm w samym Garminie.

Wskazówki nawigacyjne chciałbym wykorzystać w jeździe nocnej do automatycznego wybudzania ekranu jedynie w momencie konieczności skrętu/zmiany kierunku.
Przy jeździe ze śladem jak wiadomo widoczny jest ślad na mapie i trzeba go pilnować wymusza to jazdę z podświetlonym ekranem cały czas.

Czy to jest w ogóle wykonalne, aby zmusić odbiornik do nawigacji(z komunikatami) dokładnie po śladzie?
#Steel is Real

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Nie ma opcji. Nawet garmin potrafi inaczej wyznaczyć trasy, dla krótkich odcinków i dla długich. Powód jest prosty, przy długich trasach kończy się mu pamięć.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014

To działa normalnie, ale w części Edge występuje np problem z zapisem bardzo długich tras. Po 500-600km urządzenie się wiesza, zaczyna wyłączać itd.; dlatego część osób zapisuje profilaktycznie aktywność po jakichś 300km (co jest trochę słabe). Z ładowaniem też różnie bywa, to zawsze jest system potencjalnie zawodny, wystarczy, że coś się zrobi z końcówką w Edge (najgorszy typ awarii), lub z kablem (często spotykane) czy samym powerbankiem. Tutaj zdecydowaną przewagę mają Garminy z serii turystycznej, na paluszki AA. Nowsze modele jak Etrex 35 mają bardziej rozbudowaną część Fitness, jest tam część funkcji z Edge, choć oczywiście nie wszystkie.

Dzięki za odpowiedź. Zależało mi na małej jednostce. Coż, na MPP odkurzę chyba mój turystyczny 62s (działa bezproblemowo). Swoją drogą, podobno Tomek przejechał bez problemów z zapisywaniem, trasę 2016km. Prawda to?

W temacie Edge'a 810 na długich trasach:
Miałem jedno wyłączenie przy 500km na Pierścieniu. Dlatego przed BBT zrobiłem mały research po internecie jak to jest. Generalnie znalazłem sporo wpisów od osób, które przejechały dystanse 1000+ / 24h+ bez żadnych problemów, więc postanowiłem dać Garminowi szanasę.
I po BBT mogę to potwierdzić. Tak w jedną jak i w drugą stronę nie było żadnych problemów, zapisał się cały ślad, częstotliwość zapisu co 1s, więc sporo.

Pozostało pytanie dlaczego wyłączył się na Pierścieniu ?
Na wytłumaczenie wpadłem rozmawiając ze Zdzisławem Kalinowskim o jego problemach z Edgem. Narzekał, że często wyłącza mu się to urządzenie, gdy jest podłączone do powerbanka.
Jest taka kretyńska funkcjonalność Edge'a - jak odłączasz zasilanie to pyta, czy ma się wyłączyć a ty musisz w ciągu 15 sekund wcisnąć nie.  Jeżeli odłączasz świadomie zasilanie to nie ma problemu, ale na nierównej drodze, przy wstrząsach luźna wtyczka może się odłączyć i jak przegapisz piknięcie i komunikat to pozamiatane.
Na pierścieniu tak było, wertepy no i patrzyłem na migające w oddali światełko Hipci, nie na Edge'a ;)

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
    • Dziennik Rowerowy
Nie ma opcji. Nawet garmin potrafi inaczej wyznaczyć trasy, dla krótkich odcinków i dla długich. Powód jest prosty, przy długich trasach kończy się mu pamięć.
Bardzo dziękuję.
#Steel is Real

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum