Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
21 Lis 2024, 10:38
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Koła
»
Łatki
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Łatki (Przeczytany 3879 razy)
__
Miasto:
Na forum od: 08.12.2013
Łatki
«
27 Cze 2015, 21:59 »
Hej,
Jakie polecacie zestawy łatek do klejenia dętek?
Do tej pory używałem typowej tanizny z decathlonu ale po ostatniej sytuacji zastanawiam się czy jest jeszcze sens je kupować.
Próbowałem w terenie załatać dętkę, wyciągam zestawik... i jak to bywa klej wyschnięty. Mówi się trudno w końcu otwierałem klej 2 miesiące temu więc mogło mu się tak zdarzyć.
Dętkę trzeba jednak załatać więc zatrzymuję przypadkowego rowerzystę. Ten wyciąga nowiutki decathlonowy zestaw, zrywamy folie, napoczynamy klej i.... też wyschnięty.
Jak wasze doświadczenia? tak się zdarza w każdym zestawie łatek czy może są pewniejsze, które jak wyciągnę z sakwy po 2 latach w awaryjnej sytuacji to będę miał gwarancję ze klej jest cały?
*Wstępnie przeszukałem forum i chyba jeszcze nie ma takiego tematu.
globalbus
Miasto: Warszawa
Na forum od: 03.05.2011
Odp: Łatki
«
27 Cze 2015, 22:04 »
Po prostu kup sobie klej. Łatki mogą być z czegokolwiek, nawet starej dętki. Kiedyś kupiłem całą paczkę z chin.
Klej aż tak szybko nie wysycha. Woziłem otwarty, zawsze w sakwie przypiętej do roweru. Słońce, deszcz i takie tam. Wyrzuciłem, bo po prostu się skończył, chyba po 3 latach.
My home is where my bike is.
__
Miasto:
«
27 Cze 2015, 22:38 »
Jako klej polecasz tradycyjną kropelkę czy coś innego?
Mariusz
Jestem, jaki jestem...
Miasto: Leszno
Na forum od: 18.02.2012
«
27 Cze 2015, 22:43 »
Polecam Tip-Top Remy. Można kupić małe tubki, kosztują niedużo, przy rowerze wożę zawsze nowe, fabrycznie zamknięte-nie wysycha. Łatki też używam tej firmy, kupuję w Grene.
Taki market dla rolników.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku... Mesajah
wikrap1
Miasto: łódź
Na forum od: 03.02.2013
«
27 Cze 2015, 23:55 »
Kleje kropelkopodobne się kruszą i w końcu puszczają. Wystarczy na kilkanaście kilometrów.
Polecam łatki samoprzylepne ParkTool - Trzymają się dobrze, klej nie wysycha sam z siebie, są szybkie i wygodne w użyciu. Minus to cena, ale przecież guma nie zdarza się tak często
__
Miasto:
«
27 Cze 2015, 23:58 »
Widzę że park tool ma również taki zestawi z klejem:
http://rowertour.com/park-tool-zestaw-latek-wulkanizacyjnych-vp-1.html
Będzie chyba lepsze niż decathlonowe
?
usulovski
Miasto: Edynburg
Na forum od: 17.07.2008
«
28 Cze 2015, 00:20 »
Właśnie przez wysychający klej przerzuciłem się ostatnio na łatki samoprzylepne. Polecam te z Park Toola. Są przezroczyste, dzięki czemu można przykleić łatkę dokładnie nad dziurą oraz, przede wszystkim, zrobić to dokładnie tzn. widać pęcherze powietrza w miejscach niewystarczająco dociśniętych i nie ma potrzeby sprawdzania uszczelnienia w wodzie. Dobrze się rozciągają. Wydają mi się pewniejsze niż łatki na klej (które nie raz musiałem zrywać i przyklejać ponownie bo okazywało się, że gdzieś puszczają). No i nie trzeba się babrać z klejem, a w trasie nie zawsze mamy ze sobą pumeks
Być może jest coś o czymś nie wiem i na razie na wszelki wypadek wożę też tradycyjny zestaw naprawczy. Na pewno nie polecam używania ich na deszczu, tutaj nie kombinuję i zmieniam dętkę.
Testowałem też łatki samoprzylepne z Lezyne, ale nie byłem zadowolony (brak przezroczystości, zaginają się, mniejsza elastyczność).
Swoja drogą miałem w tym roku istny festiwal kapci (w różnych oponach), a raz udało mi się złapać je jednocześnie - w tylnym i przednim kole
W jednym było szkło a w drugim drucik. Niedługo później na zjeździe eksplodowała mi nowa opona (ledwo kupiona Schwalbe Mondial
) Łatki na opony ostatecznie zawiodły i po raz pierwszy w życiu z roweru wracałem samochodem.
«
Ostatnia zmiana: 28 Cze 2015, 00:30 usulovski
»
tomek
Na forum od: 01.06.2014
«
28 Cze 2015, 08:58 »
Ja używam właśnie samoprzylepnych ParkTool i Lezyne.
Lezyne lepiej się sprawdzają przy wyższych ciśnieniach. ParkTool puszcza przy 8 barach
Hipek
Użytkownik forum
Na forum od: 18.08.2011
«
28 Cze 2015, 10:00 »
Cytat: wikrap1 w 27 Cze 2015, 23:55
Kleje kropelkopodobne się kruszą i w końcu puszczają. Wystarczy na kilkanaście kilometrów.
Wieki temu, gdym miał lat 16, kleje kropelkopodobne potrafiły załatać dętkę raz a dobrze. Teraz robią je gorszymi, czy dętki mamy inne?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach
Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.
wikrap1
«
28 Cze 2015, 13:06 »
Nie wiem. Raz łatałem jakąś podróbką kropelki i mi puściło, stąd moja tendencyjna opinia
Alek
Miasto: Dublin
Na forum od: 28.02.2013
«
28 Cze 2015, 13:21 »
A to nie byla specjalna kropelka elastyczna? Bo normalna na 100% sie wykruszy, czy wtedy czy teraz.
--
http://aleknowak.net
wikrap1
«
28 Cze 2015, 14:18 »
Niby do połączeń elastycznych, ale jakiejś nieznanej marki.
globalbus
Na forum od: 03.05.2011
«
28 Cze 2015, 14:45 »
zadaniem kleju jest lekkie rozpuszczenie gumy, by zwulkanizowała się z łatką. Wszelkie kleje typu kropelka (cyanoakryl) nie nadają się do tego.
My home is where my bike is.
JUREK
Miasto: Poznań
Na forum od: 21.11.2011
«
28 Cze 2015, 15:00 »
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=14&cad=rja&uact=8&ved=0CF0QFjAN&url=http%3A%2F%2Fwww.ch.pw.edu.pl%2F~pparzuch%2Fids%2Fwyklad%2520tts%2Fkleje.pdf&ei=0e6PVeSxFcHtUuCPqrAE&usg=AFQjCNFZCCHVA2lr0UQWMe62E-vDtYEMPg&sig2=1bUtxY8Br7NA3m2N2j2vwA
owca
Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
Na forum od: 18.02.2011
«
28 Cze 2015, 15:31 »
Ja przez wiele lat używałem Cyjanopanu, ale do połączeń elastycznych.
Sprawdzał się bardzo dobrze i raczej nie było problemu z odklejaniem się łatek, a do tego czasami przydawał się też w innych sytuacjach awaryjnych.
Tylko podczas jednej wyprawy zawiódł, bo chyba nie był już za nowy oraz przewieziony wiele dni w temperaturach 35+ w cieniu i faktycznie puściły chyba 3 łatki.
Natomiast od jakiegoś czasu przerzuciłem się na łatki samoprzylepne z Topeak. Oczywiście wychodzi drożej niż klej, ale wygoda nieporównywalna. No i chyba lepiej "pracują".
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież