Autor Wątek: Co zrobić gdy pęknie przerzutka  (Przeczytany 3629 razy)

Offline Mężczyzna viruss3000

• Miasto: Sosnowiec
  • Na forum od: 05.03.2013
Co zrobić gdy pęknie przerzutka
« 1 Lip 2015, 18:13 »
Hej ponieważ jadę na wyprawę do Armeni i Gruzji gdzie podejrzewam że o napędzie 10 rzędowym mało kto słyszał to mam do Was pytanie.

Czy macie jakiś awaryjny patent w razie uszkodzenia przerzutki.
Ze swojego doświadczenia wiem że jej wyjęcie i skrócenie łańcucha się nie sprawdza ponieważ łańcuch i tak próbuje przeszkoczyć.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Odp: Co zrobić gdy pęknie przerzutka
« 1 Lip 2015, 18:18 »
Jeśli łańcuch będzie w jednej linii na przednich i tylnych trybach to nie będzie próbował przeskakiwać.

« 1 Lip 2015, 18:27 »
Sprawdzone i pod obciążeniem łańcuch przelatuje na inne przerzutki. Mówie o tylnim przełożeniu
Mniejszy już problem jak zleci na niższy bieg ale czasami na siłę próbuje wskoczyć na wyższy to koledze uszkodziło i kasetę i łańcuch.

Myślałem o czymś w stylu nakładek na zębatki, sam nie wiem dlatego się pytam Was.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 1 Lip 2015, 18:36 »
W zeszłym roku w górach Albanii kolega urwał hak przerzutki. Po wybraniu zębatek na oko i skróceniu łańcucha było jak piszesz. Przyłożenie się bardziej do problemu i wybranie optymalnych zębatek za pomocą kawałka sznurka :) rozciągniętego między przednimi i tylnymi trybami wyeliminowało problem przeskakiwania łańcucha. Kolega jechał tak dwa dni aż dotarliśmy do jakiś cywilizacji z serwisem rowerowym. Haka oczywiście nie mieli ale mieli tanie przerzutki z hakami i taką awaryjnie mu założyli.
« Ostatnia zmiana: 1 Lip 2015, 18:42 Karol »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 1 Lip 2015, 19:00 »
Już jestem doświadczony przy jeździe z urwanym hakiem. :)
W sumie przejechałem tak około 300 km. Wskakiwaniu łańcucha na kolejną zębatkę względnie zapobiegają patyki powciskane pomiedzy zębatki tak by łańcuch nie mógł się zazębić. Przy tak prowizorycznej naprawie to trzeba jechać z bardzo lekka stopą by nie dopuścić do sytuacji zniszczenia kasety i łańcucha i czegoś więcej.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 1 Lip 2015, 20:07 »
jak ktoś odważny, można spróbować zrobić napinacz łańcucha z trytytek i zwłok przerzutki
Np coś takiego

Albo tak

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 1 Lip 2015, 20:37 »
Można kupić zwykłą przerzutkę i manetkę 9s

Z kasetą 10s będzie działało po zastosowaniu alternatywnego prowadzenia linki.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 1 Lip 2015, 20:40 »
A gdyby tak rozebrać kasetę i przebudować ją w ten sposób, by jedną małą koronkę włożyć między dwie największe? To też powinno zapobiec prób zmiany biegu przez łańcuch. Tak tylko teoretyzuję, nie testowałem tego.

« 1 Lip 2015, 20:49 »
Aha, zdaje się, że górska manetka Shimano 10s będzie działała na tej samej zasadzie z zębatką 7s.

https://en.wikibooks.org/wiki/Bicycles/Maintenance_and_Repair/Gear-changing_Dimensions
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 1 Lip 2015, 21:27 »
Dzięki za poradę, patent z napinaczem może okazać się pomocny ;)

Problemem mogą być kółeczka w przerzutce 7 biegowej które są grubsze i mogą nie zmieścić łańcucha, ale wsumie zawsze można jakoś na patencie upiłować czy coś

« 1 Lip 2015, 21:38 »
Kółka z przerzutki 7s rzeczywiście źle współpracują z łańcuchem 10s (cienki łańcuch ma tendencje do klinowania). Wystarczy przełożyć te ze zmarłej, kupić przerzutkę 9s, albo kupić odpowiedni łańcuch.

Offline Mężczyzna Adrian S.

• Na forum od: 15.03.2016
« 16 Mar 2016, 00:12 »
A gdyby tak rozebrać kasetę i przebudować ją w ten sposób, by jedną małą koronkę włożyć między dwie największe? To też powinno zapobiec prób zmiany biegu przez łańcuch. Tak tylko teoretyzuję, nie testowałem tego.

O, a ja właśnie coś takiego testowałem i mimo że wątek już przestarzały to napiszę. Wiedziałem, że największa szansa wrócić do domu będzie, gdy łańcuch z tyłu będzie na najmniejszej koronce, nie będzie wtedy miał gdzie spaść. Problem był taki, że długość nie pasowała. Dojechałem do serwisu i pożyczyłem klucz do kasety. Zrobiłem jak opisane i przejechałem kilka km, ale niestety układ taki z lekko luźnym łańcuchem jest BARDZO podatny na zaczepianie się zębów tych większych koronek o łańcuch. W końcu skończyła się jazda tak, że tego nie zauważyłem, mocniej nadepnąłem na pedał i ... zgiąłem kawałek przedniej zębatki (jakieś 1/4 obwodu). Może rozwiązaniem byłoby posiadanie przy sobie półogniwka do łańcucha? Albo zwykłego napinacza single-speed do przykręcenia w miejsce przerzutki albo jeszcze lepiej do ośki piasty?

Adrian Socho.

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
« 16 Mar 2016, 02:27 »
Może idąc dalej tą drogą złożyć po 2 zębatki "prowadzące" łańcuch bez przekładki obok siebie żeby łańcuch nie chciał na nie wchodzić? Coś typu:

11,przekładka,przekładka,13,28,24,przekładka 18, przekładka,26,32, przekładka, przekładka, przekładka, 15

U mnie kiedyś testowany patent z singlem też nie chciał działać przerzucało mi na większą zębatkę i napięcie łańcucha blokowało koło, piasta przeżyła całkiem spoko, korba też.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 16 Mar 2016, 16:50 »
Albo zwykłego napinacza single-speed do przykręcenia w miejsce przerzutki albo jeszcze lepiej do ośki piasty?
"napinacz" taki jak niektórzy w DH robią.

My home is where my bike is.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 16 Mar 2016, 21:37 »
Kiedyś kolega miał podobny problem..
Znaleźliśmy jakiś kawałek dykty, parę chwil scyzorykiem i działało (łańcuch spadał, ale zaraz wracał).
Zabawę ułatwiła rozkuta kaseta.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum