Autor Wątek: Szerokość kierownicy na trekking  (Przeczytany 4687 razy)

Offline Mężczyzna mrad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 10.05.2015
Szerokość kierownicy na trekking
« 1 Lip 2015, 21:28 »
Po swoich przejściach z doborem mostka, teraz zastanawiam się nad wymianą kierownicy. Obecnie mam kierownicę o szerokości 620mm, na której założyłem całkiem wygodne uchwyty Merida.

Zauważyłem, że przez większość czasu opieram się bardzo szeroko na rogach. Kiedy chwytam kierownicę tak "klasycznie", to jakoś tak koślawię dłonie do wewnątrz i jest mi zupełnie niewygodnie. Mam wrażenie, że brakuję mi paru centymetrów szerokości żeby to chwycić normalnie. Mam dość szerokie barki - zmierzyłem właśnie 46cm pomiędzy tymi wystającymi kostkami u góry.

Zastanawiam się, czy nie kupić sobie kierwonicy 680mm albo 700mm. Nie wiem jednak czy to dobry pomysł. Nie widzę że by ktoś tak jeździł na długich trasach i nie znalazłem nigdzie żadnego rzetelnego poradnika, z którego by coś wynikało, choć spędziłem nad tym trochę czasu.

tl;dr Czy kupno dość szerokiej kierownicy (680mm - 700mm) na wyprawę, przy dość szerokich barkach (>46cm) to dobry pomysł, czy nie i dlaczego?

EDIT: Zmierzyłem ponownie tak jak trzeba i wyszło mi 56cm.
« Ostatnia zmiana: 4 Lip 2015, 15:50 mrad »

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Szerokość kierownicy na wyprawę
« 1 Lip 2015, 21:35 »
żeby szerokość była jedynym parametrem kierownicy, byłoby łatwo. Kierownice mają różne gięcia, prosta też je ma (chociaż zwykle tylko jedno).
Z moich doświadczeń, na asfalt fajne są bycze rogi MTB, baranek. W terenie lepiej mieć większą dźwignię. Po drugie, mając szerszą kierownicę, łatwiej o docisk przedniego koła (jesteś niżej).
Jeśli masz problemy z nadgarstkami, regulacja kąta kierownicy może przynieść ulgę. Ew zastosowanie większego gięcia.

My home is where my bike is.

Offline janogonowski

• Miasto: wawa
  • Na forum od: 19.04.2010
« 1 Lip 2015, 21:57 »
Od kilku lat używam Humpert AHS Basic Sport. Kierownica ma możliwość regulacji kąta nachylenia rogów. Jedynym minusem może być jej masa no i cena jeśli masz napięty budżet.
http://rower.com.pl/czesci-rowerowe/kierownice/humpert-ahs-basic-sport-comfort-kierownica-wielofukcyjna

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 2 Lip 2015, 08:18 »
Jeśli masz problemy z nadgarstkami
Z tego powodu właśnie zmieniłem kierownicę na baranka i od zmiany nadgarstki nie odzywają się wcale.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 2 Lip 2015, 09:15 »
za wąską kierownicę od razu odczuwam negatywnie. Z ciekawości zmierzę jaką mam szeroką.

Offline Mężczyzna mrad

« 2 Lip 2015, 14:23 »
Od kilku lat używam Humpert AHS Basic Sport.

Cena nie ma większego znaczenia. Ta kiera ma 580mm szerokości. Raczej nie rozwiąże mojego problemu. No mocno bym się zdziwił, gdyby po wejściu na coś 10cm węższego nagle zrobiło mi się lepiej.

suzi4wd

• Gość
Odp: Szerokość kierownicy na trekking
« 2 Lip 2015, 15:21 »
...
« Ostatnia zmiana: 10 Sie 2015, 00:36 suzi4wd »

Offline Mężczyzna Mariusz9977

• Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 02.06.2015
« 2 Lip 2015, 15:33 »
Na drętwienie dłoni mi pomogły gripy ergon , ustawione tak by nie zginać nadgarstka podczas trzymania kierownicy.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 2 Lip 2015, 19:36 »
Mi na drętwienie właśnie bardzo pomogła kierownica Humpert, właśnie taka z regulowanymi "rogami" (bo to nie rogi, tylko spora część kierownicy):

A jeszcze bardzie pomogła lemondka.

« 2 Lip 2015, 20:17 »
Na tej kierownicy masz centrum dowodzenia światem ;)

Offline Mężczyzna mrad

« 2 Lip 2015, 22:22 »
Zmierzyłem u siebie  :P
53-54cm

:o . Hmm.. czekaj. Albo jesteś powtorem, albo musiałem coś źle zmierzyć.. :P. Zaraz to sprawdzę raz jeszcze.

Też na to zwróciłem uwagę. Na długich trasach odczuwałem drętwienie części dłoni.
Przy szerokości kierownicy 590mm miałem tendencję do opierania się o nią zewnętrznym kantem dłoni i wykrzywiania nadgarstków do środka.

Dokładnie o to mi chodzi!

(...) czuję się jak na motocyklu crossowym.

Coraz bardziej mi się to podoba.

W każdym razie z dwojga wybieram szerszą kierownicę.

I ja też. Kupię w takim razie 700mm. Dzięki.

Na drętwienie dłoni mi pomogły gripy ergon , ustawione tak by nie zginać nadgarstka podczas trzymania kierownicy.

Które konkretnie masz te gripy Ergon?

« 2 Lip 2015, 22:38 »
Ja mam te GS5 ale tutaj chodzi o to wybrzuszenie dzięki któremu duża część dłoni spoczywa na kierownicy. Sądzę nawet ,że można by zaryzykować tańszy zamiennik byle kształt był ten.
Gripy można obracać ustawiając sobie kąt " blatów gripa" odpowiedni dla Ciebie.
Wcześniej po 20tu kilometrach drętwiały mi dłonie, choć ja przeciążam nadgarstki jeszcze innym hobby. Teraz mam długo spokój. Czasem po 50-70 km jedna z dłoni czasem zaczyna drętwieć  to chwytam gdzie indziej albo się kładę na lemondke na kilka minut i jest ok.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 2 Lip 2015, 23:22 »
Również doświadczałem problemów z nadgarstkami jeżdżąc na prostej kierownicy (jakieś wczesne stadium zespołu cieśni). Niestety nie pamiętam jakie długości kierownicy miałem w poprzednich rowerach. Występował konflikt interesów, albo szerszy chwyt i większe opory, albo węższy i pozycja bardziej aerodynamiczna. Wolałem trzymać raczej wąsko. Jak dla mnie szerokość kierownicy miała o tle znaczenie, że w moim rowerze Scott Sportster była ona adekwatna do sporego rozmiaru i jazda na rogach była niekomfortowa.

Przejście na baranka całkowicie rozwiązało wszelkie problemy. Nawet po 300 km ręce i kręgosłup czują się zupełnie świeżo.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna mrad

« 3 Lip 2015, 00:40 »
Zmierzyłem u siebie  :P
53-54cm

:o . Hmm.. czekaj. Albo jesteś powtorem, albo musiałem coś źle zmierzyć.. :P. Zaraz to sprawdzę raz jeszcze.

Dobra, zmierzyłem jeszcze raz. Teraz z pomocą drugiej osoby. Zmierzyliśmy odległość pomiędzy najdalej wysuniętymi kostkami i wyszło mi 56cm.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 3 Lip 2015, 07:19 »
ja mam 63 cm. Mam chwyty z rogami. Często lubię na rogach trzymać, zmieniać pozycje.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum