Autor Wątek: Giant Escaper 2007 - modyfikacje  (Przeczytany 2417 razy)

emcee

• Gość
Giant Escaper 2007 - modyfikacje
« 14 Lip 2009, 22:07 »
Witam!
To mój pierwszy post na forum. :wink: Otóż posiadam właśnie taki rowerek - specyfikacja TUTAJ. Rower przeżył już swoje i zamierzam wymienić parę komponentów w celu przystosowania go na szosę (bez sakw - krótkie trasy), a mianowicie: całe koło tylnie (kaseta, piasta, szprychy, opona), opona na przód, siodło i łańcuch. Przeprowadziłem już wstępne poszukiwania i zdecydowałem się na:
 - Kaseta Shimano CS-HG50
 - Łańcuch Shimano CN-HG50
 - Piasta Shimano FH-MC18
Natomiast jeżeli chodzi o siodło, szprychy, obręcz i opony, to nie mam zielonego pojęcia. Chciałbym się dowiedzieć, czy wymienione komponenty Shimano to dobry wybór (obawiam się piasty) i uzyskać jakieś sugestie nt. reszty części, zwłaszcza kompletu opon. Zestaw będzie użytkowany w 90% na asfalcie, prawdopodobnie stare koło i opony zostaną na teren. Moja waga to 70kg, mam 18 lat. Przejeżdżam dziennie zwykle nie więcej niż 20km, ale dopiero rozpoczynam swoją przygodę z rowerem i planuję dłuższe wyprawy.  :)
Z góry dziękuję!

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 14 Lip 2009, 22:48 »
Cześc, zajrzyj  do http://www.podrozerowerowe.info/viewforum.php?f=3

Co do opon, to polecam Ci coś z rodziny Schwalbe. Obręcz koniecznie oczkowana, szprychy jakieś firmowe, np. Mach lub DT. Na szosie przy tej wadze wybrana przez Ciebei piasta spokojnie da radę.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 14 Lip 2009, 22:57 »
mój kolega ma kilkuletniego Espacera - to całkiem inny rower niż ten z linku! Ileż zmian wprowadzili!

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 15 Lip 2009, 15:01 »
Te komponenty, które już wybrałeś to dobra średnia półka. Żadne super lekkie, za to wytrzymałe. Taka kaseta jeździ teraz u mnie i zauważam zdecydowanie mniejsze zużycie w stosunku do kasety sramowskiej, którą miałem wcześniej. Łańcuch jak łańcuch...Piasta przy Twoich przebiegach, wadze i terenie gdzie będzie używana starczy na lata. Siodło to bardzo indywidualna sprawa- każdy Ci to powie. Mój ideał to SKN. Szprychy tak jak napisał Arkadoo. Nic dodać. Co do opon to nie wiem jak polecane przez wszystkich Schwalbe. Ja mam zwykłe Kendy Kwesty i ładnie toczą się na asfalcie. Obręcze to może coś od Mavica? Jeszcze inna sprawa: Dlaczego chcesz składać koło? Może kup gotowe? Wyjdzie taniej.

emcee

• Gość
« 15 Lip 2009, 19:57 »
Dziękuję za rzeczową odpowiedź!  :)  Części nie muszą być specjalnie lekkie, tu nie chodzi o czasy tylko o w miarę sprawną jazdę bez przykrych niespodzianek.  :wink:  Jeżeli masz rację, to dla mnie sa idealne. Co do siodła - jestem świadom, że to indywidualna sprawa, mam zamiar wypróbować parę w sklepie rowerowym. Natomiast chodzi mi o rozeznanie - które firmy są warte zachodu? Chodzi mi konkretnie o wytrzymałość, bo seryjne siodło (Velo) było po prostu świetne, ale pręty się wygieły i zrobiło się beznadziejne.  :?  Bardzo ciekawe rzeczy mówisz odnośnie koła - własnie myślałem, że jest odwrotnie! Skoro będzie taniej to oczywiście wolę gotowe - tylko gdzie takie kupić? Moglibyście polecić jakiś dobry sklep w Warszawie lub okolicach? Oczywiście może być też dużo dalej, ale ze sprzedażą wysyłkową.  :wink:  Interesuje mnie koło na wspomanianej pieście, szprychy mogą być DT, obręcz dowolna polecana przez Was. Najlepiej, jakby całe koło było srebrne. Ile by mogło takie kosztować?

Dziękuję bardzo za dotychczasową pomoc!  :D

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 15 Lip 2009, 20:25 »
Oczywiście jeżeli znajdziesz części po przecenie lub po prostu jakoś taniej to i całe koło może wyjść taniej. Pamiętaj jednak, że do cen elementów składowych musisz doliczyć koszty zaplecenia koła. No chyba, że sam potrafisz...
Inna sprawa, że jedno koło zawsze trudniej znaleźć niż komplet. Tu kłania się alledrogo.
Możesz jeszcze skorzystać z takiej opcji:
http://allegro.pl/item679596087_super_okazja_piasta_onoff_single_track.html

emcee

• Gość
« 15 Lip 2009, 21:08 »
No właśnie w tym rzecz, że nie mogę znaleźć odpowiadającego mi koła... Strasznie podobają mi się te:
http://allegro.pl/show_item.php?item=686590133
http://allegro.pl/show_item.php?item=686589301
Ale to używki. Czy warto się w nie pakować? Niedługo wybieram się z kolegą do hurtowni rowerowej, może tam coś uda się znaleźć. Dzięki za podpowiedź.  :wink:

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 15 Lip 2009, 22:29 »
No to już jest loteria...warto zapytać sprzedającego ile mogły przejechać w przybliżeniu- mowa o piastach głównie.

emcee

• Gość
« 15 Lip 2009, 22:45 »
Dziękuję za informacje, wiem już wszystko co chciałem wiedzieć.  :)

Punkciki poszły.  :wink:

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 16 Lip 2009, 07:40 »
Łoooo matko te piasty to zapewne jeszcze Gierka pamietają  :wink:  Strasznie stare i pancerne, ale przebieg mogą mieć kosmiczny. Trochę bałbym się tak starego sprzętu.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 16 Lip 2009, 09:48 »
arkadoo, No ja to jeżdżę na STX z tego okresu i kręcą się wyśmienicie. :twisted:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum