Autor Wątek: Zahaczam piętami o sakwy crosso  (Przeczytany 1278 razy)

Offline Mężczyzna mrad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 10.05.2015
Zahaczam piętami o sakwy crosso
« 6 Lip 2015, 22:29 »
Założyłem bagażnik Crosso i założyłem sakwy Crosso Big Dry.

Zahaczam piętami o sakwy w stopniu uniemożliwiającym jazdę! Za tydzień mam jechać i nie mam czasu na eksperymenty. Potrzebuję pomocy!

Jedyne co sobie tutaj wyobrażam, to jakaś blaszka, za pomocą której przesunąłbym dolne mocowanie bagażnika trochę do tyłu. Coś takiego jak @Mariusz zrobił w tym temacie:

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=5800.0

Bezpośredni link do obrazka (To nie mój rower, to tylko poglądowo o co mi chodzi): https://lh5.googleusercontent.com/-pBv46JnFYzA/T2OiGkKnjmI/AAAAAAAAA7g/8Y3IXcMJ_X8/w350-h263-k/P1100614.JPG

Z tą różnicą, że ja mam dwa otwory w ramie i nie trzeba by o ośkę tego mocować, ale idea pozostaje taka sama.

Czy ma ktoś pomysł gdzie w rejonie Krakowa ktoś mi może coś takiego na szybko i na wymiar wykonać? Importante.

EDIT: Problem rozwiązany. Założyłem sakwy odwrotnie.  :icon_redface:
« Ostatnia zmiana: 6 Lip 2015, 23:08 mrad »

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Odp: Zahaczam piętami o sakwy crosso
« 6 Lip 2015, 22:31 »
Przepraszam za głupie pytanie, ale czy nie zakładasz ich tył do przodu?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna mrad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 10.05.2015
« 6 Lip 2015, 22:53 »
Przepraszam za głupie pytanie, ale czy nie zakładasz ich tył do przodu?

Gdybyś słyszał moją radość kiedy założyłem to na odwrót i okazało się, że jest ok  :D .. Dziękuję!

Dokładnie to zrobiłem. Założyłem sakwy na odwrót. Temat można zamknąć, ale może lepiej nie usuwać, bo może kiedyś jakiejś kolejnej spanikowanej osobie oszczędzi trochę nerwów ;).

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 6 Lip 2015, 22:57 »
Nie przejmuj się przez chwilę dolnym hakiem, przepnij sakwy najbardziej do tyłu jak się da. Na pewno jest kilka miejsc na bagażniku, gdzie dają się wpiąć. Potem dolny hak zaczep byle jak, a górne przednie haki złap dodatkowo zipami.

Jeśli i to nie wystarczy, to weź czymś owiń tylne haki tak, żeby zrobić dystans między hakiem a prętem bagażnika - żeby podnieść tył (wtedy dół sakw się odsunie). Wówczas sakwa straci trochę głębokość haków, czyli mogłyby wyskoczyć. No to co? Tak, Zipy znów ratują świat. ;D

W zabawy z blaszkami itd. na dole nie wchodź, jeśli wyjazd jest za kilka dni.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 6 Lip 2015, 23:40 »
Gdybyś słyszał moją radość kiedy założyłem to na odwrót i okazało się, że jest ok  :D .. Dziękuję!

Dokładnie to zrobiłem. Założyłem sakwy na odwrót. Temat można zamknąć, ale może lepiej nie usuwać, bo może kiedyś jakiejś kolejnej spanikowanej osobie oszczędzi trochę nerwów ;).

I nie czuj się szczególnie głupio, znam osobę, której się to też przez przypadek zdrarzyło.
pozdr

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
« 7 Lip 2015, 07:14 »
haha!
nie tobie jednemu to sie zdarzylo :)))
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 7 Lip 2015, 07:47 »
Hahaha ;D
Śmieję się, ale tak przyjacielsko. Bo kiedyś kupiłem folię ochronną na ekran, która była zabezpieczona cienkimi folijkami przed założeniem. Wszyscy tę folię chwalili, a okazała się do d*. Tyle że założyłem nie folię na ekran, tylko folijkę ochronną do niej, w jakości taśmy klejącej ;D

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 7 Lip 2015, 09:36 »
Kurczę cieszę się, że szybko rozwiązałeś swój problem. Ja się jednak już cieszyłem po tytule, że będzie temat na złote pomysły. U mnie mimo prawidłowo założonych sakw jest wszystko na styk, jak przesunę nogę inaczej niż zwykle to zdarza mi się przyhaczyć, albo jak sakwy są nieforemnie wypakowane :/

Bagażnik CROSSO wogle nie pasuje w moim rowerze, jakoś tej geometrii się nie trzyma. No, ale jakos sobie radzę, choć chętnie bym system poprawił. U mojej dziewczyny też wszystko na styk. Rowery nie są za małe, ja mam ramę 22" w rowerze MTB 26"

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 7 Lip 2015, 09:47 »
Ja się jednak już cieszyłem po tytule, że będzie temat na złote pomysły.
Jeśli masz jakieś złote, to wpisuj, nikomu tym nie zaszkodzisz, a zawsze możesz pomóc.

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna pils

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 23.04.2015
« 7 Lip 2015, 11:22 »
Kurczę cieszę się, że szybko rozwiązałeś swój problem. Ja się jednak już cieszyłem po tytule, że będzie temat na złote pomysły. U mnie mimo prawidłowo założonych sakw jest wszystko na styk, jak przesunę nogę inaczej niż zwykle to zdarza mi się przyhaczyć, albo jak sakwy są nieforemnie wypakowane :/

Bagażnik CROSSO wogle nie pasuje w moim rowerze, jakoś tej geometrii się nie trzyma. No, ale jakos sobie radzę, choć chętnie bym system poprawił. U mojej dziewczyny też wszystko na styk. Rowery nie są za małe, ja mam ramę 22" w rowerze MTB 26"
Cześć, ja mam podobnie w moim rowerze crossowo-trekkingowym, bagażnik Crosso jest dosyć krótki porównując do innych. W moim przypadku pomogło tylko najdalsze wysunięcię sakw i lekkie podniesie ich tyłu (drugi hak idzie na ostatni szczebel bagażnika tam gdzie są gumowe podkladki), próbowałem kombinować z kątem pochylenia bagażnika ale nie zdało to egzaminu. Wygląda jak wygląda ale działa :)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 7 Lip 2015, 11:27 »
drugi hak idzie na ostatni szczebel bagażnika tam gdzie są gumowe podkladki
Szczerze mówiąc, to nigdy nie myślałem(szczególnie w przypadku Crosso Big), że można hak gdzie indziej wsadzać.

Z czego masz zrobione te podkładki?

Offline Mężczyzna pils

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 23.04.2015
« 7 Lip 2015, 11:37 »
drugi hak idzie na ostatni szczebel bagażnika tam gdzie są gumowe podkladki
Szczerze mówiąc, to nigdy nie myślałem(szczególnie w przypadku Crosso Big), że można hak gdzie indziej wsadzać.

Z czego masz zrobione te podkładki?
Haki pasują, żeby wsadzić je bliżej siodełka ale u mnie też kopie piętami w sawky. Podkładki dostałem razem z bagażnikiem, można kupić w Obi czy pochodnych cienki wężyk i odpowiednio dociąć.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 7 Lip 2015, 22:52 »
Od pewnego czasu CROSSO dodaje takie podkładki do sakwa. Ja ostatnio kupowałem jedne sakwy DRY co pół roku i do ostatnich dostałem, ale taśma izolacyjna jest tak samo dobra ;)

W innych rowerach niż mój druki hak sak zawsze ląduje za ostatnim szczebelkiem bagażnika. Innej opcji nie ma poza tym tam bardzo dobrze siedzi. Ja mam bagażnik GIANT, bo inny nie pasuje i muszę się niestety wsadzać sakwy przed ostatnim szczebelkiem. By sakwy nie zjeżdżały mi na nogi zrobiłem sobie pętelki z małych zipów na drugi hak. Działa ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum