W szkole w Szymbarku jest schronisko młodzieżowe sezonowe. Od 17-22 można dzwonić na numer podany na drzwiach szkoły. To nowa szkoła - wejście od tyłu. Sala zbiorowa ale ja byłem sam. Kuchnia z pełnym wyposażeniem, prysznic z ciepła wodą, dostajesz klucz do sali i szkoły i co najważniejsze tanio - 12zł za noc. Jak dla mnie nie warto było rozbijać namiotu. Co do wjazdu na Wieżycę - oczywiście da się wjechać rowerem (w każdym razie mnie nie sprawiło to problemu, jest to terenowy podjazd od parkingu jakieś 500 metrów ale dróżka jest dobrej jakości, trzeba tylko uważać na piechurów bo czasami jest ich tam sporo. Na górze wieża widokowa ale za wstęp wołają. 4,50. Moim zdaniem warto! Roweru popilnuje gość od biletów (gratis)
. Można też wjechać/zjechać od drugiej strony ale tam podjazd jest trudniejszy i mnie wygodny. Jeśli dobrze pamiętam to chyba prowadzi tam czarny szlak pieszy.
W Ostrzycach nad jeziorem jest pole namiotowe (przy drodze do Szymbarku), nic szczególnego ale jest. Jeśli będziesz jechał do Szymbarku do strony Ostrzyc to za miejscowością Kolano nie skręcaj pod górkę bo asfalt szybko się kończy a zaczyna nie najlepszej jakości dróżka polna tylko jedź dalej prosto i na kolejnym rozjeździe w prawo - tu bedzie asfalt, płyty betonowe i znów asfalt. W Chmielnie też jest schronisko ale tu nic konkretnego nie napiszę. To tyle, jeśli masz jeszcze jakieś pytania wal smiało!