Autor Wątek: Gdzie przechowujecie rowery  (Przeczytany 3772 razy)

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
Gdzie przechowujecie rowery
« 17 Lip 2015, 15:33 »
Pytanie skierowanie raczej do osób mieszkających w blokach, bo w domu to wiadomo, miejsce zawsze się gdzieś znajdzie.
U nas w sypialni na ścianie wiszą sobie tam dwa, do tego stoją w niej jeszcze 3 małe rowerki dzieci. "Miejskie" rowery poniewierają się w korytarzu, gdzie stoi też przyczepka (jak poleje robi się "wesoło").
Na razie jakoś to się mieści, zastanawiam się natomiast jak pomieścimy wszystko, gdy rowerki synów "urosną".
Macie jakieś patenty, jak to wszystko w mieszkaniu upchać? Z piwnicy kradną, na balkonie wszystko rdzewieje. Wieszanie na ścienie tez nie jest takim fajnym pomysłem, bo ja np. sama rowaru z wieszaka nie ściągnę. Jednym słowem masakra!

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Odp: Gdzie przechowujecie rowery
« 17 Lip 2015, 15:41 »
Zainwestować w porządne drzwi do piwnicy z solidnym zamkiem.  Kilkanaście lat temu kosztowało mnie to coś koło tysiąca, grube stalowe drzwi z zamkiem, do tego solidna kłódka. Drzwi osadzone na piance. Pewnie to wszystko do sforsowania ale myślę, że sporo czasu, hałasu i nerwów by to kosztowało.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 17 Lip 2015, 16:14 »
W pokoju rowerowym.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 17 Lip 2015, 16:43 »
W chlewie.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 17 Lip 2015, 16:45 »
Czytałam kiedyś (na forum) o hakach, wbijanych w ziemię, do których przypina się w piwnicy rowery (są podobne zewnętrzne na motocykle). Dodatkowo, ktoś poradził mi swego czasu żeby zakładać na rower nie jedno, ale co najmniej dwa, a najlepiej trzy zapięcia. Wydłuży to pracę złodzieja, może zrezygnuje. W małym mieszkaniu sobie tego nie wyobrażam, rowery strasznie zabierają przestrzeń życiową. Może na klatce schodowej, przypięte w takim miejscu żeby było widać przez wizjer? Odpowiadając na pytanie z tematu: szczęśliwie nie mieszkamy w bloku, ale i tak trzeba kombinować żeby się jakoś racjonalnie pomieścić z rowerami i nie zamienić domu w szopę.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 17 Lip 2015, 16:45 »
Ja mam tak samo jak furman, i te 900 zł uważamy za bardzo dobrze wydane pieniądze.
Z tym, że u mnie w bloku piwnice są, jak cała reszta, z wielkiej płyty, a np u moich rodziców ścianki piwnic w górnej części są ażurowe i to trochę psuje :-\

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 17 Lip 2015, 16:54 »
Ja chyba nie odważyłbym się trzymać roweru w piwnicy, w każdym razie nie w tych piwnicach w starych blokach.

W obecnym mieszkaniu nie mam takowej, rowery kiedyś stały na korytarzu. Po tym, jak któregoś dnia zniknęły, a ktoś sobie pożyczył od nich części, stoją w mieszkaniu. Sześć sztuk; dwa nieużywane stoją zawsze na dole od ściany, w wersji "w trakcie remontu" wyglądało to tak.

Wieszanie na ścienie tez nie jest takim fajnym pomysłem, bo ja np. sama rowaru z wieszaka nie ściągnę.
Twój rower może stać na dole, na górze może wisieć to, co ktoś będzie w stanie sobie ściągnąć.

Jeszcze za czasów licealnych widziałem patent z rowerami podwieszonymi pod sufitem, w pokoju "dziecięcym" (mieli po 16,17 lat, więc już nie dzieci) na zasadzie suszarek łazienkowych (rower podwieszany na hakach i podciągany pod sufit). Drugi kolega wieszał z kolei u siebie w pokoju rower za koła na dwóch hakach pod sufitem.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 17 Lip 2015, 18:21 »
Z tym, że u mnie w bloku piwnice są, jak cała reszta, z wielkiej płyty,
No i tam antywłamaniowe mają sens. Bo można je przyspawać do konstrukcji. Suporex z nowszych bloków to siekierą idzie wybić :)
Jak mieszkałem w bloku, to miałem swój kawałek korytarza za kratą z alarmem. Mieściło się tam sporo.
Najgorsze i tak było pakowanie się do windy, małej wąskiej. Można łatwo uszkodzić windę i rower.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 17 Lip 2015, 18:51 »
Ja poprosiłem spółdzielnie o zgodę na zajęcie nieużywanej wnęki pod schodami w piwnicy. A potem, tak jak furman i Borafu, solidne stalowe drzwi i dobre zamki.

Marek

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 17 Lip 2015, 20:36 »
Może na klatce schodowej, przypięte w takim miejscu żeby było widać przez wizjer?

Znajomemu w Dublinie zakosili siodełko gdy trzymał rower na klatce schodowej. Oczywiście aby można było wejść do bloku trzeba było znać kod do drzwi.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Kobieta hindiana

« 18 Lip 2015, 13:10 »
W chlewie.

Masz chlew w bloku?
Ktoś chyba chciał być na siłę śmieszny. Szkoda, bo Wilhelmina zadała konkretne pytanie i nie widzę powodu, dla którego Wojtek wyjechał tu z takim tekstem.
www.plscout.com

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 18 Lip 2015, 13:28 »
Też nie widzę, dlatego się właśnie spytałem, bo jak to miał być żart to jakoś mało zabawny wyszedł.
Przesadzacie, swego czasu wykonywałem instalacje abonenckie dla pewnej firmy telekomunikacyjnej i faktycznie - dużo mieszkań to chlewy :) :P
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Kobieta hindiana

« 18 Lip 2015, 13:36 »
Też nie widzę, dlatego się właśnie spytałem, bo jak to miał być żart to jakoś mało zabawny wyszedł.
Przesadzacie, swego czasu wykonywałem instalacje abonenckie dla pewnej firmy telekomunikacyjnej i faktycznie - dużo mieszkań to chlewy :) :P
Nie miałam wątpliwości, że słówko "przesadzacie" się tu pojawi, nie wiedziałam tylko kto pierwszy się z nim wklepie :D W każdym razie byłoby fajnie gdyby sam Wojtek wytłumaczył o co mu chodzi z tym chlewem, bo brzmi bardzo nieciekawie.
www.plscout.com

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum