Autor Wątek: Gdzie przechowujecie rowery  (Przeczytany 3770 razy)

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
Odp: Gdzie przechowujecie rowery
« 18 Lip 2015, 13:38 »
Nie miałam wątpliwości, że słówko "przesadzacie" się tu pojawi, nie wiedziałam tylko kto pierwszy się z nim wklepie :D
A ja mam nadzieję, że chwyci mój humor bo inaczej wyjdzie, że go obraziłem :P

Niestety(dla potrzeb tego wątku),  mieszkam w wolnostojącej budowli i trzymam jeden/dwa w garażu a resztę w piwnicy.
Auto w sezonie stoi na podjeździe bo nie ma dla niego miejsca w garażu :)
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 18 Lip 2015, 14:04 »
Może nie do końca w temacie, ale...
Mieszkam we własnym wolnostojącym domu i to też nie gwarantuje bezpieczeństwa dla rowerów i nie tylko. Wszystkie nasze rowery przechowuję w jednym z garaży. Garaże wewnętrzne, w bryle domu.
Niestety, w biały dzień, wyprowadzono mi dwa przyzwoite rowery, kradnąc przy okazji myjkę ciśnieniową. Niestety wystarczyła chwila mojej nieuwagi. :(
 Od tego czasu rowery przypinam do zainstalowanej na ścianie kotwy, bodajże Abus.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 18 Lip 2015, 14:06 »

Ktoś chyba chciał być na siłę śmieszny.
Chyba nie. Nie mieszkam w bloku, rowery trzymam w budynku gospodarczym, dokładniej w pomieszczeniu, gdzie mój dziadek trzymał świnie, czyli w chlewie.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 18 Lip 2015, 14:14 »
Rowery stoją sobie grzecznie w mieszkaniu, w pokoju w którym mieszkam i żyję. Oprócz tego pokoju jest jeszcze sypialnia i kuchnia. Jak mnie napadnie na sprzątanie, to okazuje się, że rowery wnoszą jednak piach do mieszkania. Piętro jest pierwsze. W Nowym Sączu mieszkałem na trzecim i codziennie taszczyłem rower na dół i do góry. Jeżeli z sakwami, to rower wcześniej rozkulbaczałem.
Mieszkam sam i okazuje się, że czasem ma to zalety. Miejsca jest a jest...  :D

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 18 Lip 2015, 17:35 »
/.../ A w blokach mało kto świnie trzyma, kiedyś po wojnie jak prowincja masowo zjechała do Warszawy - to się jeszcze zdarzało,
/.../

:D

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 19 Lip 2015, 18:24 »
Pytanie skierowanie raczej do osób mieszkających w blokach, bo w domu to wiadomo, miejsce zawsze się gdzieś znajdzie.
Problem okolicy.
Przy swoich sąsiadach,, słojach'' niekiedy po alkoholu zdarza mi się zostawiać rowery warte dobre pieniądze na korytarzu.
Chamy nic nie ukradły, i nikogo nie poinformowały.
Kwestia wzajemnych relacji.
Po scysjach abo ja komuś, albo co częściej ktoś mi zostawia w skrzynce np. Merci.

Jak możesz zmień okolicę. Jak nie możesz zmień homonto lub znajdź jego uzupełnienie :icon_twisted:

Nie ma co z siebie robić męczennicy/ka na siłę.
Co dzień do przodu i do przodu.

Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 20 Lip 2015, 09:10 »
na razie dwa dorosłe rowery i jeden mały córki stoją w specjalnej szafie w korytarzu, w przedpokoju, blokowego mieszkania. Ale docelowo widzę, że jak dojdzie czwarty to albo piwnica albo garaż albo w pokoju dojdzie syna rower. Szafa mieści luzem 2 rowery, a 3 to na ścisk. Szafa zamiast na ubrania jest szafą na rowery  w której mam 3 wieszaki, otwierana drzwiami składanymi.
U mnie piwnica to najsłabszy punkt, ścianki takie że mógłbym mocniej kopnąć.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 20 Lip 2015, 09:19 »
ja trzymam w komórce.
Do pomieszczenia prowadzą drzwi z solidnym zamkiem i ma tam klucze 10 mieszkań. Potem są słabe drzwi do mojej komórki, a w komórce rowery:
  • spięte łańcuchem do siebie (zakładam że ktoś może uciąć jeden rower by wziąć drugi z łańcuchem
  • spięte do siebie i do kotwy która wmurowałem do ściany
  • wolnostojące- ostatnio najczęściej

Przyczepkę ostatnio wystawiliśmy na klatkę wmurowując wcześniej za zgodą wspólnoty taką kotwę z oczkiem o grubości ok 20mm - do tego silny łańcuch i jak ktoś w nocy to będzie ciał to się obudzimy
Trzeba tylko mieć miejsce w korytarzy/na klatce żeby to nie przeszkadzało.

Trzymania w domu sobie nie wyobrażam- krótko mieliśmy na balkonie o to był dramat. Już chyba wole żeby mi ukradli rower warty 1500zł niż mam go nosić kilka lat , brudzić ściany,potem je czyścic/malować i mieć bajzel w domu :)

zdecydowanie to nie jest warte 1500zł w [perspektywie kilku lat (no chyba ze ukradną od razu) :D

I jeszcze uwaga na koniec: pamiętajcie że wasze rowery "zabezpieczają" te gorzej zabezpieczone- od nas wynieśli w zeszłym roku 13 rowerów z wózkowni/rowerowni - takie wózkownie są trzy dostępne tylko za jednymi drzwiami a rowery tam nie mają być jak spięte- dla mnie to zabezpiecza mój dobytek lepiej

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
« 20 Lip 2015, 09:59 »
Przyczepkę ostatnio wystawiliśmy na klatkę wmurowując wcześniej za zgodą wspólnoty taką kotwę z oczkiem o grubości ok 20mm
A jak to ze spółdzielnią negocjowałeś? U nas niepełnosprawny sąsiad sobie chciał podjazd na półpiętro zrobić i nie pozwolili....
Mógłbyś podesłać fotkę tej kotwy?
To mi się wydaje najlepszym rozwiązaniem dla roweru "codziennego".

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
  • Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 29.07.2014
    • moje forum miejskie
« 20 Lip 2015, 11:25 »
Niby mam domek , ale malutki, niby mam kurnik przerobiony na szopkę, ale zagracone, bo zbieram starocie.

Rowery wiszą na hakach, na ścianie w sypialni, mój na wysokości takiej, że sama go wieszam/zdejmuję, rower mojego M, nad moim - tuż pod sufitem. Dodatkowo rowerki robią za suszarkę, wieszak na kaski i na plecaki ;-)
Kwestia brudu na podłodze została rozwiązana poprzez położenie kafelek pod rowerami, błotko się leje, piaseczek sypie, podkładamy stare ręczniki. Szybko można brudek ogarnąć.

A na złodziei nie ma rady. Poprzedni rower mojego M ukradziono nam poprzez włamanie do domu. Poszło trochę fantów i jeden rower - ten, który był sprawny. Mój akurat wisiał/czekał na naprawę, bez kół i złodzieje go nie wzięli.

Offline vooy.maciej

« 20 Lip 2015, 12:00 »
zrobię dzisiaj zdjęcie.

Poszło gładko: sąsiad na którego to jest ścianie miał to gdzieś, zadzwoniłem do administratora żeby mi powiedział czy muszę prawnie mieć zgodę wspólnoty (to wspólnota nie spółdzielnia) a jak tak to czym mam pisać uchwałę czy zarząd może mi wydać zgodę. On powiedział, że przejdzie i to zobaczy a potem mi dał znać że to nikomu nie przeszkadza poza mną wiec nie ma problemu.
i już :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 20 Lip 2015, 12:05 »
Jakby w zarządzie był strażak to by nie dopuścił. ;)

Offline vooy.maciej

« 20 Lip 2015, 12:10 »
przecież nie zabetonowałem roweru albo przyczepki- nic tam nie musi być przypięte panie strażaku, droga ewakuacyjna wolna!
 ;D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 20 Lip 2015, 12:11 »
Na klatkach schodowych niestety nic nie może stać, nawet buty.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum