Przecież zainteresowany i tak zobaczy, gdzie chowam rowery. Nie musi szukać na forum.Marek
Cytat: alex62 w 10 Paź 2015, 15:23Kumpel trzyma w piwnicy w bloku , wzmocnione drzwi + prosty alarm z powiadomieniem na komórkę .Wygodne rozwiązanie. Jak będzie gdzieś na mieście to akurat dostanie wiadomość, żeby kupić sobie nowy rower w drodze na chatę.PABLO
Kumpel trzyma w piwnicy w bloku , wzmocnione drzwi + prosty alarm z powiadomieniem na komórkę .
Zainstalować porządny wyjec samochodowy w piwnicy to cały blok się obudzi a złodzieja to nie będzie w 3 sekundy.
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje
Czy twój rower kosztuje 100 tys.?
Od kilku tygodni, po tym jak kupiłem kolejny rower z wyższej półki, dołożyłem do zabezpieczeń alarm.Na razie się sprawdza. Po dłuższym czasie, jak się okaże sprawnie działający może opiszę temat szerzej.Do tej pory miałem dwie porządne kłódki, solidne (choć drewniane) drzwi, dołożony kolejny zawias do "góry nogami" zapobiegający wyważeniom.Piwnica w centrum miasta, "w miarę" bezpieczna. Wejście tylko z naszej klatki - 10 mieszkań - oraz od podwórka, drzwi ryglowane masywną zasuwą. Wejście do piwnicy zawsze zamknięte na dwa zamki + domofon do klatki.Ale przed założeniem alarmu spać nie mogłem i się skusiłem na zakup taniego rozwiązania (200pln).Alarm z centralką i modułem SIM. W zestawie głośna syrena, czujka ruchu bezprzewodowa oraz czujnik otwarcia drzwi (kontakton).Przez te kilkanaście dni nie miałem jeszcze fałszywego alarmu (wszak piwnice czyste i problem gryzoni nie występuje).Przy testach w przypadku naruszenia strefy (mam dwie drzwiowa i całego pomieszczenia) alarm załączał się w 100%.Działanie: włączenie syreny, sms z informacją, która strefa naruszona oraz telefon z centralki na mój telefon. Po odebraniu możliwość nasłuchu z piwnicy.Uzbrajanie/rozbrajanie za pomocą dwóch pilotów lub telefonu.Na razie polecam, bo śpię zdecydowanie spokojniej, choć 100% pewności nie daje, więc szukam jeszcze kraty łamanej na pół, którą zamontuję wewnątrz.Wtedy po sforsowaniu drzwi głównych oraz włączeniu alarmu, złodziejowi pozostanie do sforsowania jeszcze kolejna przeszkoda (co przy wyjącym alarmie nie jest zbyt komfortowe do wykonania) .PS. Może ktoś ma gdzieś niepotrzebną, używaną kratę z demontażu, itp (80x180cm) Odkupię PS2. Piwnica wg. zapewnień ubezpieczyciela ubezpieczona przed kradzieżą na kwotę 4tys. pln.Jednak mam tam sporo sprzętów.