Autor Wątek: Wymiana bądź naprawa tylnej kasety/przerzutki  (Przeczytany 4722 razy)

wafel

• Gość
Witam.

Przez jakiś czas [można powiedzieć że około miesiąca] miałem mały problem z jazdą na rowerze. Zwykle jeździłem na najcięższym [6tym] biegu i w którymś momencie podczas silnego nacisku [np. jazdy pod górę] zacząłem słyszeć 'strzelanie' i pedałowanie stawało się trudniejsze, bo coś zaczęło mi blokować, ale po chwili było normalnie. Czasem to dokuczało, więc zacząłem sprawdzać rower, żeby sprawdzić co jest nie tak. Zbyt się na rowerach nie znam, ale nie dostrzegłem niczego podejrzanego. Wczoraj podczas powrotu do domu, podczas pedałowania usłyszałem strzał i nagle ostatnie 3 zębatki [dolne] obluzowały się ; mogę je teraz normalnie przesuwać, a jedna z nich całkowicie 'opadła' [pierścienie między zębatkami zaczęły się przesuwać] ; 3 górne zębatki też się przesuwają, ale nie aż tak swobodnie]. Odkręciłem koło i chciałem przełożyć zębatkę z innego roweru, ale nie miałem pojęcia jak się do tego zabrać. Nie sądzę, żeby dało się naprawić całą zębatkę. Dziś lub jutro będę w stanie dołączyć zdjęcia koła etc. jeśli staną się potrzebne.  W jaki sposób zmienić zębatkę ? No, chyba że muszę wymienić całe koło. Jeśli chodzi o markę sprzętu, to raczej trudno określić [raczej 'no name'] chociaż sprzęt się ładnie trzymał przez kilka lat.

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Koła nie musisz wymieniać. Zapewne odkręciła się śruba trzmająca kasetę na piaście. Do przkręcenia jest potrzebny specjalny klucz chociaż lużne zębatki górne mi tu nie pasują. A może masz jednak nie kasetę a wolnobieg?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum