Autor Wątek: Rower do turystyki na lekko  (Przeczytany 18637 razy)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Odp: Rower do turystyki na lekko
« 5 Lut 2016, 09:55 »
za takie coś dałes 8 stów?:D Nie wiem czy ci gratulować, czy współczuć:P   Na maraton podróżnika to ty tym nie polecisz;P
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 7 Lut 2016, 12:26 »
Bosz jaki bezproduktywny hejt się tutaj ostatnio wyprawia  ;), no to ja spróbuję zhejtować merytorycznie.

Worku po co Ci taki rower? Założenie rozumiem, ma być rower do przewożenia samolotem bez opłat. Tylko że przecież Ty nigdy nie brałeś roweru do samolotu, nie robisz tego tym bardziej stale co by tłumaczyło chęć zaoszczędzenia na biletach(za te 850 zeta byś miał kilka przelotów roweru w te i nazad), gdzie chciałbyś zabrać składaka gdzie nie mógłbyś zabrać normalnego roweru? Co innego gdybyś go kupił żeby "bezkarnie" z nim latać do Manchesteru, ale przecież wziąłeś Pokraka i normalnie zapłaciłeś za bilet.
Cytując klasyka 'to nie ma żadnego sensu to się nie dodaje".

Oczywiście na finalizację projektu czekam z niecierpliwością, bo jestem wielkim Twojej rzeźby i zazdroszczę zdolności manualnych i wiedzy. Polityki zakupowej i prowadzenia własnej "stajni" nie zrozumiem jednakoż nigdy.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 7 Lut 2016, 22:10 »
.. wielkim krytykiem, wielkim fanem, wielkim..? :)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 7 Lut 2016, 23:04 »
Tani był, a jeszcze takiego roweru nie miałem. Nie dorabiajmy zbędnej filozofii. Latać z Manchesteru do Krakowa i z powrotem nie mam akurat zamiaru ;) Wcześniej nie brałem roweru do samolotu, bo nawet nim nie leciałem.

Najtańsze Bromptony na Gumtree chodzą po £600, więc można by zakup spokojnie potraktować zarobkowo.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Żubr

« 8 Lut 2016, 15:50 »
.. wielkim krytykiem, wielkim fanem, wielkim..? :)

Oj tam, po prostu zauważam cienie i blaski, sukcesy i porażki  ;)

Najtańsze Bromptony na Gumtree chodzą po £600, więc można by zakup spokojnie potraktować zarobkowo.

Tylko jeszcze pozostaje kwestia tego czy znajdzie się chętny, bo wystarczy że rower ma nietypowy rozmiar ramy albo sam jest nietypowy jak Twój właśnie i ogłoszenie może sobie na portalu "wisieć" miesiącami.

« 8 Lut 2016, 17:31 »

Tylko pytanie co ten rower robi w wątku "Rower do turystyki na lekko"?  ;)
Do UL to się średnio nadaje - bo jak tu chcesz torbę na ramę czy tankbaga założyć? Do turystyki to też model marzeń nie jest, to typowy rower do jazdy po mieście.
Już było chybs wspomniane: do jazdy innej niż na lekko zbytnio się nie nadaje.

Jak się chce to można założyć z przodu jedną normalną sakwę - już dokupiłem odpowiednią ramkę/bagażnik. Można też założyć torbę na kierownicę Ortlieba.  Na tył duża torba w stylu Carradice. Na bagażniku tylnym np. woda. Możliwości jest sporo.

Tylko jeszcze pozostaje kwestia tego czy znajdzie się chętny, bo wystarczy że rower ma nietypowy rozmiar ramy albo sam jest nietypowy jak Twój właśnie i ogłoszenie może sobie na portalu "wisieć" miesiącami.
Rower jest w wyłącznie w jednym rozmiarze, ale sprzedawać nie mam zamiaru.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 8 Lut 2016, 17:56 »

sprzedawać nie mam zamiaru.

Widzę konflikt interesów. :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Lut 2016, 18:03 »
nie widzę nic sprzecznego ;)
Zabawka, mocno hipsterska, a na pewno bardziej praktyczna niż np ostre kółko. Jeśli ma się gdzie trzymać takie wynalazki, to czemu nie.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Żubr

« 8 Lut 2016, 18:09 »
Rower jest w wyłącznie w jednym rozmiarze

Dlatego napisałem albo niepopularny rozmiar albo nietypowy rower.

ale sprzedawać nie mam zamiaru.

Czyli trochę jak "polowanie" na sukienki i biżuterię w dobrych cenach, żeby je sprezentować żonie którą będę miał w przyszłości ;)

« 8 Lut 2016, 22:08 »
Dlatego napisałem albo niepopularny rozmiar albo nietypowy rower.
Tutaj akurat jest to najczęściej spotykany rower. Czasem w porywach na krótkim odcinku co drugi dzień miałem Bromptona. Koło dworca są szafki z Bromptonami do wypożyczenia. W Polsce rzeczywiście rower mało popularny stąd niższe ceny.

Czyli trochę jak "polowanie" na sukienki i biżuterię w dobrych cenach, żeby je sprezentować żonie którą będę miał w przyszłości ;)
A widzisz, na to nie wpadłem. Trzeba będzie zacząć monitorować allegro. Potem jeszcze znaleźć suknię ślubną dla wnuczki ;)

Offline Mężczyzna Żubr

« 9 Lut 2016, 15:24 »
Tutaj akurat jest to najczęściej spotykany rower. Czasem w porywach na krótkim odcinku co drugi dzień miałem Bromptona. Koło dworca są szafki z Bromptonami do wypożyczenia. W Polsce rzeczywiście rower mało popularny stąd niższe ceny.

Czyli na światło dzienne wyszły nowe zaskakujące fakty, jestem zupełnie porażony. :)

« 24 Kwi 2021, 12:57 »
Minęło prawie 6 lat od kupna i rower w końcu jest prawie gotowy :D

Kierownica zgodnie z planem zmieniona na bycze rogi. Połamała mi się manetka, więc kupiłem komplet solidnych thumbów. Zamiast napinacza jest przerzutka na hak, co podwaja liczbę biegów. Korba ma dwie zębatki, a to daje już napęd 2x2x5 :D

Wymieniłem też trochę typowych dla tego roweru części. Szczęśliwie teraz na AliExpress można kupić drogo lub bardzo drogo różne elementy przeznaczone do Bromptona. W sumie do roweru dołożyłem jakieś drugie tyle co za niego dałem.

Poza kosmetycznymi poprawkami, brakuje jeszcze tylko torby na przód i mocowań pod bidon.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 24 Kwi 2021, 13:31 »
Aaaa! Moje oczy  :o

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013