Minęło prawie 6 lat od kupna i rower w końcu jest prawie gotowy Kierownica zgodnie z planem zmieniona na bycze rogi. Połamała mi się manetka, więc kupiłem komplet solidnych thumbów. Zamiast napinacza jest przerzutka na hak, co podwaja liczbę biegów. Korba ma dwie zębatki, a to daje już napęd 2x2x5 Wymieniłem też trochę typowych dla tego roweru części. Szczęśliwie teraz na AliExpress można kupić drogo lub bardzo drogo różne elementy przeznaczone do Bromptona. W sumie do roweru dołożyłem jakieś drugie tyle co za niego dałem.Poza kosmetycznymi poprawkami, brakuje jeszcze tylko torby na przód i mocowań pod bidon.
...Przerzutka przednia jest manualna ;] Mam czysty łańcuch, więc to nie problem. Bieg jest traktowany jako zapas wyłącznie na bardzo strome podjazdy...
Cytat: worek_foliowy w 24 Kwi 2021, 12:57Minęło prawie 6 lat od kupna i rower w końcu jest prawie gotowy Kierownica zgodnie z planem zmieniona na bycze rogi. Połamała mi się manetka, więc kupiłem komplet solidnych thumbów. Zamiast napinacza jest przerzutka na hak, co podwaja liczbę biegów. Korba ma dwie zębatki, a to daje już napęd 2x2x5 Wymieniłem też trochę typowych dla tego roweru części. Szczęśliwie teraz na AliExpress można kupić drogo lub bardzo drogo różne elementy przeznaczone do Bromptona. W sumie do roweru dołożyłem jakieś drugie tyle co za niego dałem.Poza kosmetycznymi poprawkami, brakuje jeszcze tylko torby na przód i mocowań pod bidon.Do czego to coś ma służyć?
Ja na przykład powiedziałem dzieciom, że jak popsują rowerki, to następne dostaną właśnie takie.
Do czego to coś ma służyć?
Kiedyś byłem o krok od takiego rozwiązania i bardzo możliwe, że do tego pomysłu wrócę. Jestem dziwakiem i jak mam już mieć przednią przerzutkę, to wolę 3x. 2x (z racji jazdy głównie terenowej) mnie nie przekonuje, chyba, że właśnie w takiej konfiguracji (do jazdy po twardym).
Cytat: m.arek w 25 Kwi 2021, 22:43Ja na przykład powiedziałem dzieciom, że jak popsują rowerki, to następne dostaną właśnie takie. Widzę, że powodzi się. Po przeliczeniu z funtów wychodzi za podobną konfigurację 7,5 tys. zł, do tego jeszcze cło. Na Bróksa dziecku chyba też nie poskąpisz? Oby jednak rowerki działały niezawodnie Cytat: Waxmund w 25 Kwi 2021, 21:51Do czego to coś ma służyć?Do jazdy transportem publicznym lub do wygodnego zabierania, gdy jadę gdzieś "bez roweru"Kolega zjeździł okolice Krakowa zabierając Bromptona busami. W przypadku pełnowymiarowego byłoby to trudne. Przejechał nawet na nim częściowo terenowy Szlak Twierdzy Kraków, więc nie jest tak, że rower jest upośledzony w stopniu ciężkim. Przerzucanie się na krótkich odcinkach pociągiem też staje się sensowne, gdy nie trzeba płacić za przewóz roweru dwa razy tylec co za sam bilet.Chodzą mi po głowie zagraniczne wyjazdy autokarem lub korzystanie z tanich biletów lotniczych, ale jeszcze zobaczę jak ułoży się życie.Cytat: RS w 25 Kwi 2021, 22:08Kiedyś byłem o krok od takiego rozwiązania i bardzo możliwe, że do tego pomysłu wrócę. Jestem dziwakiem i jak mam już mieć przednią przerzutkę, to wolę 3x. 2x (z racji jazdy głównie terenowej) mnie nie przekonuje, chyba, że właśnie w takiej konfiguracji (do jazdy po twardym).3x zupełnie mnie nie przekonuje ;] 2x daje namiastkę napędu 1x z możliwością podjeżdżania na miękkim przełożeniu. Brak przerzutki miałby też sens w przypadku podwójnej jednorzędowej korby. W zależności od warunków/obciążenia używałoby się większej lub mniejszej zębatki.
Cytat: m.arek w 25 Kwi 2021, 22:43Ja na przykład powiedziałem dzieciom, że jak popsują rowerki, to następne dostaną właśnie takie. Widzę, że powodzi się. Po przeliczeniu z funtów wychodzi za podobną konfigurację 7,5 tys. zł, do tego jeszcze cło. Na Bróksa dziecku chyba też nie poskąpisz? Oby jednak rowerki działały niezawodnie
He, he Ale Cię zgasił
Widzę, że powodzi się. Po przeliczeniu z funtów wychodzi za podobną konfigurację 7,5 tys. zł, do tego jeszcze cło.