Autor Wątek: Łukiem Karpat, Ukraina 2015.  (Przeczytany 581 razy)

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Łukiem Karpat, Ukraina 2015.
« 19 Lip 2015, 08:35 »
W pierwszej połowie sierpnia 2015 jadę na Ukrainę aby kontynuować tour Łukiem Karpat. Mam zamiar od Przemyśla poruszać się po ukraińskich bezdrożach zaliczając jak najwięcej połonin. Zjazd w doliny byłby w celu zwiedzenia zabytkowych nieruchomości, uzupełnienia suchego prowiantu i posilenia się w jakiejś lokalnej knajpce. Tempa ani dystansów dziennych nie podaję gdyż zapewne będzie to wyprawa rowerowo-piesza. Z tego też względu ciężko mi jest określić punkt docelowy.
Dojazd do Przemyśla pociągiem i powrót z terenu Ukrainy do Polski także pociągiem.
Noclegi tylko i wyłącznie pod namiotem chyba, że warunki pogodowe zmuszą do szukania twardego zadaszenia.
Wszelkie koszty jakie trzeba wyłożyć na wyprawę, bilety, jedzenie etc, będą wynikać od preferencji użytkowników wyprawy. Szukam mieszanego towarzystwa, któremu nie straszne jest takie włóczęgostwo.
A oto jak taka wyprawa wyglądałaby na przykładzie Łuku Karpat odbytej na terenie Słowacji.

http://podlaskisprint.blogspot.com/p/ukiem-karpat-2014.html 8)

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
Odp: Łukiem Karpat, Ukraina 2015.
« 19 Lip 2015, 09:22 »
Z ciężkim rowerem na Ukraińskich połoninach nie będzie łatwo. Szczególnie połonina Krasna bywa wredna jeśli chodzi o nachylenia, mocno się tam namęczyłem, a miałęm stosunkowo lekki rower. Połonina Borżawa pod tym względem jest zdecydowanie fajniejsza - jak już będziesz na górze to w generalnie jest to niemal płaskowyż. Widokowo też zdecydowanie piękniejsza od Kransnej.
Po zdjęciach widzę, że pchanie roweru po pięknych szlakach Tobie nie przeszkadza - to dobrze ;)

Masz w planie Świdowiec? Tej jestem najbardziej ciekaw, bo ze względu na długo utrzymującą się dupówe zrobiłem ją boczkiem.

Plan zacny, szerokości.

« 19 Lip 2015, 11:12 »
Świdowiec jak najbardziej mam w planach ale ... czy to odbędzie się w trakcie tegorocznej czy następnej wyprawy tego kompletnie nie jestem wstanie przewidzieć. Tak jak wyżej pisałem, teren będzie trudniejszy niż na Słowacji więc i dystanse będą krótsze ale nie  dystanse i wszelkiego rodzaju rekordy będę bić.  ;) ;)

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 19 Lip 2015, 20:57 »
Świdowiec jest jeszcze łatwiejszy niż Borżawa. Do schroniska pod Bliźnicą ( Drahobrat czy jakoś tak) może dojechać wygodnie na dwa różne sposoby, z Rahowa  ( trudniejsza) lub z Kwasów ..prawie cały czas asfalt.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 19 Lip 2015, 21:25 »
Rahowa  ( trudniejsza) lub z Kwasów ..prawie cały czas asfalt.

Jadąc od strony Polski, tj. przez Borżawę i Krasną te podejścia są nieco nie po drodze, chociaż dobrze wiedzieć :)

« 16 Sie 2015, 14:07 »
Wyprawa dobiegła końca. Ponieważ uczestników nie znalazłem, ciekawe dlaczego ... za ciężko, za łatwo, zbyt malowniczo, za tanio, obawa wojny ....niepotrzebne skreślić, pierwotny plan zmodyfikowałem do własnych preferencji.
Relację oczywiście napiszę i zamieszczę na swoim blogu w bliżej nieokreślonym terminie a teraz tylko fotka jako przedsmaczek.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum