Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
24 Lis 2024, 03:47
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Wyprawy i wycieczki rowerowe
»
Porady wyprawowe
»
Estonia i Łotwa - porady
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Estonia i Łotwa - porady (Przeczytany 1607 razy)
hindiana
Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
Na forum od: 04.09.2010
Estonia i Łotwa - porady
«
19 Lip 2015, 21:37 »
To juz kolejny watek, jaki zakładam o tych krajach
Szukam konkretnych porad na temat tych dwóch krajów (o Litwie jest bardzo dużo w sieci i na naszym forum, Łotwa i Estonia zdecydowanie mają gorsza prasę). Może ktoś był i podpowie co jeść, aby nie ominąć najsmaczniejszych potraw, na co uważać (jeśli w ogóle na coś), jakie ceny, drogi, zachowania kierowców, miejsca noclegowe - kampingi, gospodarze, hostele i hotele vel motele. Gdzie jest komercyjnie i nie warto wstępować, a jakie miejsca są mało znane (a wy o nich wiedzieliście i teraz możecie uchylić rąbka tajemnicy), ale powinno się je zobaczyć.
Podejrzewam, że pogoda jest taka sama jak w Polsce o tej porze roku, ale może się mylę? Gdzieś przeczytałam, że Estonia w sierpniu to już jesień, więc może się mylę.
Wdzięczna będę za każdą subiektywną opinię na temat Łotwy i Estonii, Litwy zresztą też.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com
Giovanni
Miasto: Gdynia
Na forum od: 06.06.2008
Odp: Estonia i Łotwa - porady
«
19 Lip 2015, 22:21 »
Jak nie zobaczysz Rygi to nic się nie stanie bo to zwykłe miast (wyjątek Muzeum Terroru i Okupacji - jak już będziecie w Rydze to je zwiedzcie)
Z Tallinem na odwrót. Nie zwiedzałem tam analogicznego muzeum ale Tallin jest jednym z najpiękniejszych miast na świecie. "Starówka" jest magiczna (tu wstawiam wiele wykrzykników)
Tak więc musicie być w tym mieście!!!
"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512
hindiana
«
19 Lip 2015, 22:44 »
Rzadko na tym forum można przeczytać coś dobrego o miastach, więc dzięki za tę wskazówkę o Tallinie.
www.plscout.com
Remigiusz
Miasto: Gdańsk
Na forum od: 14.06.2007
«
20 Lip 2015, 12:12 »
W Estonii są bezpłatne chaty turystyczne na wzór skandynawski. Korzystaliśmy z nich podczas pobytu w 2007 roku. Niestety nie mogę teraz znaleźć prawidłowych linków do strony tamtejszych lasów państwowych (RMK). My mieliśmy atlas drogowy, w którym były oznakowane ich lokalizacje i w ten sposób tam trafialiśmy. Polecam.
www.rowerowarodzinka.pl
hindiana
«
20 Lip 2015, 12:14 »
Dzięki, nie wiedziałam o tym. Poszukam.
www.plscout.com
grzes101974
Miasto:
Na forum od: 25.11.2012
«
20 Lip 2015, 12:40 »
Co do Tallina potwierdzam, przepiękne miasto, ale Ryga też mi się podobała. Z Rygi polecam trasę wzdłuż Bałtyku aż do Haademeste. Z Tallina koniecznie pojedź do Parku Laahema, i odwiedź wodospady Jaagala. Później można pojechać nad Jezioro Pejpis , po drodze mając przepiękne Rakvere i dojechać do znanego z w Polsce miasta Tatru. Wykładał tam Piotr Skarga. Jeśli chodzi o ceny to porównywalne w Polsce. Sklepy są otwierane od 10, alkoholu po 21 nie kupisz. Ładnym miastem w Estonii jest Parnuu a po drodze klimatyczna osada Lihula. No i te Estońskie wiatraki
hindiana
«
20 Lip 2015, 14:30 »
Wodospady i Parnuu mam w planie. Reszta świetna podpowiedź, szczególnie te wiatraki brzmią ciekawie.
www.plscout.com
Remigiusz
Miasto: Gdańsk
Na forum od: 14.06.2007
«
21 Lip 2015, 12:56 »
Warto przejść się po kilku trasach wyznaczonych na drewnianych pomostach w tamtejszych parkach narodowych obejmujących bagna. Nam udało się zaliczyć taką trasę w PN Kemeru koło Jurmały na Łotwie oraz bagna Viru w Estonii. W PN Laahema są też ciekawe głazy narzutowe w morzu. Na półwyspie Pakri z kolei klify wapienne, ale to pewnie żadna atrakcja dla mieszkańców Irlandii.
www.rowerowarodzinka.pl
hindiana
«
21 Lip 2015, 17:56 »
Przejść? Czyli z rowerem niekoniecznie polecasz? Co do klifów to nie ma znaczenia, czy z Irlandii czy nie - wszystko bierzemy z radością na wyprawie wakacyjnej
www.plscout.com
EASYRIDER77
Miasto: INOWROCŁAW
Na forum od: 27.07.2010
«
22 Lip 2015, 07:55 »
skąd startujecie? Może z Inowrocławia?
hindiana
«
22 Lip 2015, 09:41 »
Z Brzostku na Podkarpaciu
A dalej to jeszcze się poważnie zastanawiamy. Bierzemy pod uwagę opcję dojazdu pociągiem z Warszawy do Wilna, tylko niestety znajduję w sieci same niepokojące wieści na ten temat, np że są dwie przesiadki, a bezpośrednie połączenie planowane jest na sierpień, ale to nic pewnego. Mysleliśmy tez o przejściu w Ogrodnikach albo jakoś z Suwałk... Czytałam też, że są z warszawy dojazdy do Wilna busami, ale w tym wypadku bardzo się boję, że ktoś nam nie weżmie rowerów. Z powrotem też mamy problem, bo albo musimy lecieć z Tallina tanimi liniami, które w tym okresie (pod koniec sierpnia) są zaj... drogie albo przepłynąć promem do Helsinek, skąd paradoksalnie jest dużo taniej dostać się do Irlandii. Prace w toku
«
Ostatnia zmiana: 22 Lip 2015, 09:47 hindiana
»
www.plscout.com
Borafu
Moderator Globalny
Miasto: Łódź
Na forum od: 02.04.2010
«
22 Lip 2015, 10:50 »
Kiedy ruszacie i na jak długo?
R_och
Talizman słońca 🌞
Miasto: Rzeszów
Na forum od: 16.03.2015
«
22 Lip 2015, 11:03 »
ja wybieram się na początku sierpnia do Ełku. Z powodu braku płynnego połączenia z dalszą częścią podróży pociągiem z opcją przewozu rowerów ( na bilet ) do Warszawy rowery jadą jako : "bagaż poza gabarytowy pod opieką podróżnego". Dopiero z Warszawy jako rowery. Będę pakował rowery tak jak Memorki ( pożyczam zdjęcie - dziękuje ). Co ciekawe jako bagaż poza gabarytowy cena 5,10 PLN jako rower 9,10
. Ot Polska właśnie
Miłej przejażdżki. My dopiero zbieramy doświadczenie w wyprawach rodzinnych, ale podpatrujemy
i kibicujemy.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi
hindiana
«
22 Lip 2015, 15:21 »
A nie można tego wsadzić do pociagu do wagonu rowerowego? No, przecież są takie. Ja to mam poważne obawy, że zbyt optymistycznie oceniamy możliwości podróżowania z rowerami po Polsce, bo już dawno tego nie robiliśmy. Ostatnio w 2011 kiedy jechaliśmy na Białoruś, ale od tego czasu wszystko mogło się zmienić.
Borafu - na początku sierpnia, na 2 tygodnie. Jak to mówią nasi tubylcy: fingers crossed
www.plscout.com
R_och
Talizman słońca 🌞
Miasto: Rzeszów
Na forum od: 16.03.2015
«
22 Lip 2015, 16:01 »
niestety w tym składzie nie ma wagonu rowerowego:(. Stąd te kombinacje.
p.s. zresztą w pdf , który załączyłem, w prawej górnej części jest rozpiska odnośnie przewozu w tym konkretnym składzie. Gdyby była możliwość przewozu rowerów to by było to właśnie tam napisane
«
Ostatnia zmiana: 22 Lip 2015, 16:42 R_och
»
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»