Autor Wątek: Surly Troll  (Przeczytany 8483 razy)

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Surly Troll
« 20 Lip 2015, 20:41 »
Po latach sakwowania na rowerze bez żadnych mocowań i wiecznej improwizacji, wreszcie sprawiłem sobie rower pod sakwy z prawdziwego zdarzenia. Troll siedział mi w głowie już od jakiegoś czasu (http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=12963), szukałem jakiejś alternatywy, ale nic ciekawego nie znalazłem, więc dołączam do klubu Surly, i przy okazji do klubu Brooksa, bo siodełko też chciałem od dawna wymienić.

Większość sprzętu została mi z poprzedniego roweru, stąd na przykład hydrauliczne hamulce, których pewnie bym do wyprawówki nie kupił, ale skoro już je mam to używam, sprawują się super, gorzej będzie jak się popsują w trasie ;-)

Wydaje mi się, że to pierwszy Troll na forum, więc jeśli ktoś ma jakieś pytanie to chętnie odpowiem. Ja wybrałem ten frameset bo chciałem mieć uniwersalny rower z mocowaniem do wszystkiego. Można w Trollu zamontować amortyzator i pojeździć w terenie, można zamontować mu koła 29 cali, można też zrobic z niego fatbike.

No i kilka fotek z jego pierwszej wyprawy:

I trochę technikaliów:

Rama i widelec: Surly Troll, rozmiar Large (20'), kolor Not So Dark Black
Korba: Alivio
Kaseta: Alivio
Przerzutka przód: Deore
Przerzutka tył: Deore LX (jakiś model vintage ;-) )
Manetki: Alivio 3x8
Koło przód: piasta DT Swiss + obręcz alexrims ace 18 + szprychy dt
Koło tył: piasta Deore LX + obręcz alexrims ace 18 + szprychy dt
Opony: Schwalbe Marathon XR
Hamulce: hydrauliczne Deore M525
Siodełko Brooks B17 Imperial
Kierownica: jakaś gięta Accent
Mostek: Jakis Tioga mega krotki, chyba 5cm.

Bagażnik tył: Tubus Disco
Bagażnik przód: Tubus Tara

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Surly Troll
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 20 Lip 2015, 21:10 »
Wilk jak zawsze czujny. Napisali mi na ramie, że "fatties fit fine" to myślałem, że szersze wejdą, a to może jednak o wagę jeźdzca chodziło? ;-) Nie zgłębiałem specjalnie tematu, bo raczej nie mam w planach takich modyfikacji, zostanie mi semi-fat bike:
http://chriskmurray.blogspot.nl/2013/01/surly-troll-semi-fat-bike.html

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 20 Lip 2015, 21:31 »
Surly, jak to Surly - niepozorne cudo. Zarówno Troll jak i Ogre to najfajniejsze ramy Surlyego do zastosowań sakwiarsko-mtbiarskich - strzał w dyche.

To "fatties fit fine" jest prawie na każdej ramie Surlyego, nawet LHT ma te naklejkę. Chodzi o opony grubsze od standardowych tj. >2.0
Fatbike'a na tym bankowo nie zrobisz, jednak możesz pokusić się o wstawienie oponek 26+ tak jak w world trollerze. Troll według specyfikacji pomieści kapeć do 2.75". Mam porównanie opon w rozmiarze + i typowych fatbików (zarówno 3.7" jak i 4.7"). O ile nie zamierzasz ładować się w jakieś niekończące się kopne piachy albo śnieg to + w zupełności wystarczy. Na rower bez amortyzacji w terenie sprawdza się całkiem nieźle, a po dobicu opon do 2 bar nawet po asfalcie posunie zadowalająco.

Gratuluję nowego nabytku. Troll is the new black ;)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 20 Lip 2015, 21:33 »
Szkoda, że nie miałeś go już w październiku. Chętnie dotknąłbym tej legendarnej marki (jednej i drugiej;)
Najważniejsze by był wygodny i był zabierany w najróżniejsze zakątki świata. No właśnie, był wygodny, bo wygląda świetnie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 20 Lip 2015, 23:27 »
Te ramy to w ogóle chyba najciekawsze w kolekcji Surly'ego,

Biorąc pod uwagę bajery, dziurki, uchwyty zdecydowanie tak. Geometria też fajna na pograniczu mtb i trekkingu. Można tasować sprzętem i w parę godzin kompletnie zmienić charakterystykę roweru przy odpowiednich funduszach.

Żałuję, że Krampus nie otrzymał tych wszystkich dobroci, a zamiast tego Surly wydało mało udanego (i również mało wszechstronnego) ECRa...

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
« 21 Lip 2015, 00:05 »
zamiast tego Surly wydało mało udanego (i również mało wszechstronnego) ECRa...

Rozwijaj Kolego, bo chciałem kupić ten rower :)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 21 Lip 2015, 07:41 »
gratulacje, piękny Surlak. Niech służy!

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 21 Lip 2015, 07:49 »
Prawie tak ładny jak mój Ogr :)
Ale raczej nie pierwszy ba forum ...średni ma Trolla chyba.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 21 Lip 2015, 08:01 »
zamiast tego Surly wydało mało udanego (i również mało wszechstronnego) ECRa...

Rozwijaj Kolego, bo chciałem kupić ten rower :)

Kolejny fatbike?

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 21 Lip 2015, 08:06 »
Rozwijaj Kolego

Rozwijam czysto subiektywnie, mam nadzieję że Suchyy nie będzie miał za złe porwania wątku na chwilkę ;)

Biorąc pod uwagę zastosowanie roweru, jego geometrię i gadżety (dziurki, montaże, etc.) ECR wprowadził jedynie opony na + do gry. Te zresztą już miał Krampus.

Geometria niby Ogrowa, tak zresztą wygląda cały frameset - jakby wziąć Ogra, nasączyć w mleku (celowo użyłem mleka, a nie alkoholu;)) aż opony i rama spęcznieją.
Różni się od Ogra w paru ważnych miejscach:

Kąt rury sterowej o 2.5 stopnia mniejszy w ECR (bardziej przypomina Krampusa) - sterowanie będzie wolniejsze, ale pewniejsze. To tak pod jazdę w terenie.

Większy rozstaw kół o 20mm w ECR - wiadomo gdzieś te kapcie trzeba pomieścić. Rower stabilniejszy, choć tym samym mniej zwinny.

I, co dla mnie najważniejsze, położenie osi supportu o 12mm niższe w ECR. O ile przy założeniu grubych kapci 29er rower aż tak bardzo się nie obniży, to przy bardziej klasycznych oponach (węższych i szybszych) pedały są położone bardzo nisko. Znów stabilność kosztem zachowania roweru w terenie (uderzenia o kamienie, korzenie etc.) Nawet w Krampusie, który ma support 20mm wyższy czasem walnę o coś pedałem.

Mamy więc rower który z jednej strony ma geo pod lekką jazdę terenową, a z drugiej strony nadaje się do tego tylko z dedykowanymi oponami 29+. Moim zdaniem problem ECRa jest w jego specjalizacji.
Coś musi być na rzeczy, gdyż osoby takie jak Cass Gilbert czy Nicholas Carman, po krótkim romansie z tą ramą porzucili ją na rzecz Krampusa/fatbike'a.

Wszystko się rozbija o zastosowania roweru i czy chcesz być mniej lub bardziej trwale przywiązany do 29+. Sam najlepiej odpowiesz sobie na to pytanie i w Twoim przypadku moje uwagi mogą nie mieć takiego znaczenia.
W moim przypadku chodzi o zamiłowanie do jazdy terenowej i rowerów do wszystkiego. Krampus takim rowerem jest. W terenie zachowuje się bajecznie, mogę wrzucić mu oponki 29+ i jechać na sztywno, mogę zrobić z niego hardtaila 29er, jak poczuję mięte to wrzucę sobie marathony i mogę śmigać po asfaltach.

Pod sakwy, lekkie mtb i bikepacking po szutrach i łatwiejszych szlakach Ogre jest wymarzoną ramą. Wszystkomający :)

Być może już czytałeś, ale jest pare artykułów, które dosyć dogłębnie wchodzą w temat ECRa:

Dissecting the Surly ECR

SURLY KRAMPUS VS ECR

Wagonwheeled bicycle showdown – Surly Krampus vs. ECR
« Ostatnia zmiana: 21 Lip 2015, 15:26 Dusza »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 21 Lip 2015, 15:24 »
A swoją drogą czy taka duża jest różnica między Krampusem a Ogrem by warto wchodzić w tego Krampusa? To już raczej do Krzyśka pytanie (bo ma oba  ).

Troszkę ujeżdżałem Ogra Krzyśkowego, różnica jest ogromna. Do tego stopnia, że nie ma co tych rowerów porównywać do siebie jeśli chodzi o charakterystykę jazdy w terenie. Szczegóły Krzysiek opowie :)

Offline Mężczyzna mimi

• Miasto: HAJNÓWKA
  • Na forum od: 08.09.2013
« 23 Lip 2015, 15:53 »
suchyy - czy dobrze widzę, że na przednim bagażniku masz zawieszone tylne sakwy Ortlieba o pojemności 40l? Jak to się sprawdza? Nie ma żadnych problemów?
« Ostatnia zmiana: 23 Lip 2015, 17:28 chudy »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum