Autor Wątek: Surly Troll  (Przeczytany 8482 razy)

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Odp: Surly Troll
« 23 Lip 2015, 16:59 »
Dobrze widzisz. Nie miałem żadnych problemów, sakwy ładowałem raczej tak do połowy, nigdy nie były takie pełne jak tylne.

W połączeniu z bagażnikiem Tubus Tara spody sakw były dość nisko, więc czasami jadąc blisko krawężnika bałem się, że o niego zahaczę, ale nic takiego się nie stało. No ale byłem w tym względzie dosyć ostrożny, myślę, że można by śmiało zahaczyć o jakiś wyższy krawężnik.

Offline Mężczyzna mimi

• Miasto: HAJNÓWKA
  • Na forum od: 08.09.2013
« 23 Lip 2015, 17:21 »
Czy możesz jeszcze powiedzieć, gdzie zakupiłeś ramę? Może jakaś okazja?
« Ostatnia zmiana: 23 Lip 2015, 17:28 chudy »

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
« 23 Lip 2015, 17:52 »
Nie było specjalnej okazji, kupiłem na http://www.bike24.de/.

Mieszkam w Amsterdamie, byłem tu w jednym sklepie, który sprzedaje Surly, ale nie mieli Trolla na stanie. Zadzwonili do dystrybutora na Holandię, ale z mojego rozmiaru miał tylko wersję niebieską. W Holandii nie udało mi się znaleźć żadnych porządnych, dużych sklepów internetowych, więc zacząłem szukać w Niemczech i tam się szybko rama znalazła. Dodatkowo inne części są sporo tańsze niż tutaj, a wysyłka kosztuje tylko 5 euro (do Polski chyba 15, chociaż ramę wysyłają za darmo, bo cena przekracza próg darmowej wysyłki), więc teraz prawie wszystko kupuję wysyłkowo i sklep mogę z czystym sumieniem polecić.

Dużo dobrego słyszałem też o https://www.bike-components.de/en/, ale nie mieli na stanie mojego rozmiaru.

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 25 Lip 2015, 15:08 »
Bardzo gustownie przygotowany rower :) Wpada w oku mi przynajmniej.
Mnie wielokrotnie zastanawia skąd się bierze cena za produkty Surly?  Ktoś na forum napisał, że to taki ajfon  wśród rowerów. Może i kiedyśna mnie przyjdzie pora i też stane się członkiem elitarnej grupy użytkowników .

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 25 Lip 2015, 15:33 »
Ktoś na forum napisał, że to taki ajfon  wśród rowerów.
Ajfon nie pasuje do porównania. Jest zdecydowanie więcej niż jeden model :P

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
« 26 Lip 2015, 22:49 »
Uważaj  żeby nóżka nie uszkodziła rurek tylnego widelca co czasem ma miejsce😉 

PS. genialne pedały!

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
« 26 Lip 2015, 23:09 »
PS. genialne pedały!

Co w nich widzisz genialnego? To jakieś noname za 15zł ;-)

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 9 Lip 2020, 13:51 »
Odkopuję..!

Po zrobieniu dochodzenia na internecie Troll właśnie stał się kolejną opcją w poszukiwaniach ramy pod ciężkiego wyprawowca i chciałem o coś spytać właściciela.

Mam 193 cm wzrostu i rozmiar buta 45. Sprawdzając geo trollowej ramy zauważyłem, że tylne widełki we wszystkich rozmiarach (mój wypadałby XL) to 425 mm. Przy korbie 175 mm, której używam to mało.

Suchyy, miałeś kiedyś przypadek uderzania piętami o sakwy..? Czy bagażnik zaprojektowany do kół 28" i 26" mocno podnosi sakwy w przypadku drugiego rozmiaru i czy to pomaga w kwestii obcierania ich..?

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
« 9 Lip 2020, 14:40 »
Rozmiar buta mam 44/45 i tak, obijam czasami o sakwy piętami. Nie było to dla mnie nigdy wielkim problemem, jak ocierałem to delikatnie, że mi się nawet nie chciało przestawiać, a wydaje mi się, że jakby mi się chciało wyjąć imbusy to spokojnie mógłbym mocowanie w sakwach Ortlieb ustawić tak, żeby ze 2 cm dalej odsunąć te sakwy.

No i mój bagażnik (Tubus Disco) jest bardzo minimalistyczny, pewnie w jakimś bardziej rozbudowanym można sakwy dalej zawiesić?

« 9 Lip 2020, 16:11 »
Mam Tubusa Logo. Porównując zdjęcia Logo i Disco widzę, że twój ma dolne mocowanie przesunięte nieco do przodu, co powoduje, że cały bagażnik idzie nieco do tyłu, może z 1,5 cm względem Logo. Cofając haki na sakwach byłbym w stanie pewnie wyregulować to tak, żeby nie dotykać ich podczas pedałowania, ale nie przepadam za skrajnymi ustawieniami na żadnym elemencie w rowerze (tu trzeba by było przesunąć mocowanie na sam koniec szyny w sakwie, co może sprawić, że jeden z haków będzie bardziej obciążony).

Nie lubię ocierania o sakwy, nawet jak dotknę paska podczas jazdy to mnie wnerwia. Jest dla mnie niezrozumiałe jak na rowerze z metką "ekspedycyjny" można montować tak krótkie widełki z tyłu, zwłaszcza w większych rozmiarach. Nie pomaga fakt, że jedynym sposobem na sprawdzenie czy rama mi podpasuje będzie jej zakupienie, złożenie roweru i jazda, co raczej na pewno pozbawi mnie możliwości zwrotu. Znaleźć kogoś z Trollem w rozmiarze XL żeby się przymierzyć łatwo nie będzie, więc pozostaje kupno w ciemno.

Napaliłem się na tą ramę, bo producent podaje limit wagi zestawu rowerzysta+rower+bagaż na 160kg. Ważąc 95 kg, rower jakieś 16 kg pozostaje ładny zapas. Na rynku jest niewiele ram, które by mi na to pozwalały. Myślałem o Thorn Nomad, ale rama ma niepotrzebne pierdoły windujące cenę (regulowana kolumna suportu i rozdzielane widełki z tyłu - nie użyję tego). Pisałem, że chcę tarcze..? Chcę.
Ridgeback wypuszcza rocznik 2021 modelu Expedition gdzieś później w tym roku. Mógłbym poczekać, ale rama wygląda na delikatniejszą od ww. i podejrzewam, że będzie miała limit w okolicach 130kg.

Cała ta zabawa, bo zachciało mi się wyprawowca na 26", bo zacząłem planować przejazd przez Rosję w kierunku Japonii (z możliwością późniejszego lotu do Stanów i przejazdu z zachodu na wschód). Czy argument o kołach 28" jako czegoś słabo dostępnego na wschód od Uralu nadal obowiązuje w 2020, czy to popierdywanie leśnych dziadków, którzy recytują wypłowiałe maksymki..?

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
« 9 Lip 2020, 16:30 »

...Mam 193 cm wzrostu i rozmiar buta 45. Sprawdzając geo trollowej ramy zauważyłem, że tylne widełki we wszystkich rozmiarach (mój wypadałby XL) to 425 mm. Przy korbie 175 mm, której używam to mało...

Jeżdżę na Trollu (rama już po zmianach - chyba z roku modelowego 2017?) rozmiar L (mam 186cm) i korbę 175.
Nie mam absolutnie żadnych problemów z obcieraniem butem o tylne sakwy (rozmiar buta Shimano - 48). Bagażnik Tubus Logo Evo.
Więc jeżeli rozmiar tylnego trójkąta jest we wszystkich ramach taki sam (jak piszesz), nie powinieneś mieć z tym problemów.

« Ostatnia zmiana: 9 Lip 2020, 16:45 Gerwazy »

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
« 9 Lip 2020, 16:31 »
Polecałbym jednak Ogra. Mam 188, rama XL. Baaaardzo wygodny rower. Przy bucie 46, korbie 175 nic nie ociera. Co masz na myśli o dostępności kół 28", czy chodzi o całe koła, obręcz, dętkę czy oponę? W Kirgistanie dętki i opony (bez szału) były dostępne 5 lat temu. W Rosji nie byłem.
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

« 9 Lip 2020, 16:51 »
Myślę o obiegowej opinii ludzi doświadczonych w ekspedycjach w mniej rozwinięte części świata, że 26" to wciąż lepszy wybór, bo łatwiej zdobyć opony/dętki/elementy kół. Opinia powtarzana jak mantra i zastanawiam się ile w tym prawdy w dzisiejszych czasach, a ile niechęci do zmian.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 9 Lip 2020, 16:56 »
łatwiej zdobyć opony/dętki/elementy kół

Jeśli to będzie porządne zadupie, to i tak w najlepszym wypadku dostaniesz jakiś szajs. Awaryjnie do ogre'a możesz chyba wstawić koło 26'', by dojechać do najbliższego miasta. Potem i tak byś czekał na paczkę z Polski.

Oczywiście niezależnie od decyzji, zmontuj jakieś super mocne koła, weź zapasową oponę i zapas dętek i szprych.
« Ostatnia zmiana: 9 Lip 2020, 17:09 miki150 »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 9 Lip 2020, 17:05 »
Rozmiar buta 43 i 44 są tymi najbardziej chodliwymi. Twoje 45 nie jest czymś niezwykłym, nie powinieneś spodziewać się nadzwyczajnych problemów z obijaniem sakw. Ja używam 44 i nie miałem takich problemów.

Moim zdaniem nie warto też wybierać roweru od kątem dostępności części. Do pewnego stopnia tak, ale nie ma co rezygnować z dobrych rozwiązań z powodu teoretycznie łatwiejszej naprawy. Jak będzie takie konieczność do do roweru z kołami 27,5" wsadzisz awaryjnie 26" lub 28". Gorzej z oponą, ale na takiej supermarketowej i tak dużej jeździć byś nie chciał.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum