Autor Wątek: Transcontinental Race 2015  (Przeczytany 2199 razy)

Offline Mężczyzna Karbon

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.02.2013
Transcontinental Race 2015
« 23 Lip 2015, 13:55 »
O północy z 24 na 25 lipca zaczyna się trzecia edycja transkontynentalnego wyścigu.

Dla zainteresowanych zmaganiami podaję kompilację linków dotyczących w/w imprezy.
Są w niej m.in. linki do blogów niektórych zawodników z opisami treningów i sprzętu jakiego będą używać w tej imprezie - czasem są to całkiem ciekawe filozofie.
Linki do Twittera części zawodników (żeby czytać, nie trzeba być zalogowanym).
Na oficjalnej stronie będzie można na bieżąco obserwować pozycję jadących w imprezie.
Jest tu również archiwum stron z dwóch poprzednich edycji.

Innymi słowy bardzo dużo czytania: :)
http://www.hambrosia.co.uk/furtherreading.html

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Odp: Transcontinental Race 2015
« 24 Lip 2015, 00:01 »
Jutro wybieram się na start. Niejako z ciekawości ale też z żądzy szpiegowania. Ciekawi mnie sprzęt zawodników i to co zabierają ze sobą. Ostatnia tego rodzaju wizyta na na PK w Płotach skończyła się udziałem w BBT dwa lata później  :wink:
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Karbon

« 24 Lip 2015, 01:18 »
Co w taki wyścig zabierają zawodnicy można zobaczyć na ich blogach.
Tu na przykład opis ze strony Chrisa Whitea:
http://www.murray-white.net/tcr/index.html?bikeGear&clothing

A tu zabawki mojego faworyta - Mikko Mäkipää:
http://www.randonneurs.fi/transcontinental-race-2015-complete-kit-list/

Inspiruj się i koniecznie daj znać jak było.
Może w kolejnej edycji będziemy mieli reprezentanta z podróżyrowerowych.info?

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 25 Lip 2015, 13:34 »
podoba mi się to że nie ma ustalonej trasy, widać na mapie różne strategie jazdy...jest nawet ktoś kto sporo odbił na zachód zachaczyć o pobliskie Roubaix :)

no i limitu czasu nie ma...ewentualnie się nie załapiesz na imprezę na mecie :)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 25 Lip 2015, 13:54 »
Kompletnie nie potrafię odnaleźć się w tej oficjalnej stronie. Na mapce nikogo nie widzę, informacje o samym wyścigu też są dziwnie pochowane. Mało to przejrzyste.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Karbon

« 25 Lip 2015, 14:46 »
Olo, tu masz link do aktualnych pozycji zawodników:
http://trackleaders.com/transconrace15f
Po prawej stronie masz listę nazwisk. Jak najedziesz strzałką na imię i nazwisko zawodnika - wyróżni się na mapie, gdy klikniesz - dostaniesz się do indywidualnych danych.

Polecam również przeglądanie wiadomości na Twitterze.
Z rana trafili na wiatr i deszcz:
https://twitter.com/mkpaa

Oficjalna strona wyścigu faktycznie kulawa. :icon_confused:

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 25 Lip 2015, 16:10 »
Byłem o północy na starcie. Jeśli chodzi o pakowanie gratów to wyróżniały się torby Apidura: podsiodłówki, na kierownicę i te pod poziomą rurę na jej całej długości. Spora liczba zawodników miała lampy Supernowa lub klony zasilane prądnicą SON.
Ciekawe jest to, że na 8 startujących z którymi rozmawiałem tylko jeden zaliczył dystans dłuższy niż 500km. Pozostali to przeważnie 100 do 250 mil. Trzech z nich w ogóle nigdy nie przejechało na rowerze kilku godzin o zmroku.
Wybitnie wyróżnił się młody Malezyjczyk studiujący w Turcji. Za przyrząd nawigacyjny służył mu iPad schowany za pazuchę, jego tylna lampka przestała działać po 35km. Jednak w zdumienie wprowadził mnei fakt, że jechał w butach do biegania (co prawda wypasionych, bo biega długie dystanse) ale jego rower był wyposażony w szosowe pedały zatrzaskowe  :o  Powiedziałem mu, że jak ukończy ten maraton to w przyszłym roku wystartuję razem z nim  :wink:

No i jeszcze sprawa oznaczenia zawodników. Nie mieli żadnych widocznych numerów. Jedynym oznaczeniem były czapeczki pod kask z numerem na daszku, które dostali od sponsora.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 25 Lip 2015, 16:22 »
Kompletnie nie potrafię odnaleźć się w tej oficjalnej stronie. Na mapce nikogo nie widzę, informacje o samym wyścigu też są dziwnie pochowane. Mało to przejrzyste.

wybierz po prawej --->map layers i zaznacz "All Rider tracks" i będzie przejrzyście :)

Offline Mężczyzna Karbon

« 25 Lip 2015, 20:32 »
podoba mi się to że nie ma ustalonej trasy, widać na mapie różne strategie jazdy...

Planowanie przed wyścigiem to jedno. W praniu może się okazać, że faktyczny stan dróg, czy warunki pogodowe mogą wymuszać potrzebę dalszych modyfikacji trasy. Przy olbrzymim zmęczeniu na pewno nie jest to już tak łatwe, jak z poziomu domowego fotela. 

Byłem o północy na starcie. Jeśli chodzi o pakowanie gratów to wyróżniały się torby Apidura: podsiodłówki, na kierownicę i te pod poziomą rurę na jej całej długości. Spora liczba zawodników miała lampy Supernowa lub klony zasilane prądnicą SON.

Apidura i Supernova to jedni ze sponsorów wyścigu.

Ciekawe jest to, że na 8 startujących z którymi rozmawiałem tylko jeden zaliczył dystans dłuższy niż 500km. Pozostali to przeważnie 100 do 250 mil. Trzech z nich w ogóle nigdy nie przejechało na rowerze kilku godzin o zmroku.
Wybitnie wyróżnił się młody Malezyjczyk studiujący w Turcji. Za przyrząd nawigacyjny służył mu iPad schowany za pazuchę, jego tylna lampka przestała działać po 35km. Jednak w zdumienie wprowadził mnei fakt, że jechał w butach do biegania (co prawda wypasionych, bo biega długie dystanse) ale jego rower był wyposażony w szosowe pedały zatrzaskowe  :o  Powiedziałem mu, że jak ukończy ten maraton to w przyszłym roku wystartuję razem z nim  :wink:

:o Teraz rozumiem, dlaczego większość zawodników nie dojeżdża na linię mety.
Z drugiej strony, może znają twórczość Mickiewicza i przy romantycznym podejściu do tej imprezy mierzą siły na zamiary. ;)

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
« 25 Lip 2015, 20:47 »
Sporo osób się nie ściga, tylko chcą przejechać trasę w limicie czasowym. Na twiterze są zdjęcia, kilka osób jedzie sobie szutrówkami bo widoki ładniejsze i ruch na drodze mniejszy ale do mety wciąż ponad 3000km.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 25 Lip 2015, 23:58 »
W podobnym stylu można robić MP do zaliczenia kilka punktów i meta. :-)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 26 Lip 2015, 08:10 »
Za krótki dystans jest na MP by to miało jakiś sens :)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 26 Lip 2015, 09:08 »
Ale można zrobić taki maraton Świnoujście Suwałki z zaliczeniem Świeradowa Gdańska i Krakowa można jeszcze Przemysl do tego dorzucić a żeby było ciekawiej to Zakopane tez.  To by było ciekawe.  Po Krakowie można by jeszcze odbić na zachód żeby przekroczyć 3k. W sumie można by coś ciekawego w ten sposób narysować po Polsce tylko nie wiem czy byli by na to chętni.
« Ostatnia zmiana: 26 Lip 2015, 09:15 Waski »
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
« 26 Lip 2015, 11:27 »
To by było takie robienie na siłę trasy długości 3K. W Polsce mamy MRDP. Ale kolejny maraton podróżnika to mogłaby być trasa np. Bogatynia - Suwałki.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 26 Lip 2015, 12:03 »
Chodzi o to, że nie byłoby trasy i to dopiero byłby maraton podroznika. Przynajmniej byłoby mniej chętnych bo wymagałoby to samodzielnego zaplanowania trasy

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum