Autor Wątek: Uchwyt rowerowy do garmina - który wybrać?  (Przeczytany 12687 razy)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Drugi raz bym nie wydał tych 9zł. Oryginał w eAzymucie (nie jest tam najtaniej) kosztuje 49zł.

Cena tego uchwytu to rzeczywiście paranoja. Koszty akcesoriów chyba zaciągneli z ASO samochodowych. Faktycznie jednak nie ma się do czego w tym uchwycie przyczepić.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Oryginalny jest wykonany z bardziej elastycznego i lepiej wyglądającego plastiku.
No u mnie odwrotnie, chińczyk jest bardziej elastyczny od oryginału (istnieje ryzyko, że wyskoczy z zapadki). Jak dotąd oba działają poprawnie :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
A ja dopisuję się do zdania przedmówców. Mam dwa uchwyty - jeden oryginalny, drugi "chińczyk", sprezentowany. I w tym drugim przypadku, by mieć pewność, że urządzenie dobrze siedzi trzeba trochę podociskać tu i ówdzie, względnie dość energicznie garmina wpinać ;) Nigdy się nie zdarzyło, by się samoistnie wypiął, tym niemniej użycie jakiegoś sznurka/smyczy okręconego wokół mostka, tak na wszelki wypadek, całkowicie problem rozwiązuje, więc chyba nie warto przepłacać?

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
Zamówiłem dwa chińskie uchwyty po 2,35$/szt. 49 zł za kawałek garminowskiego plastiku to trochę przegięcie. Oglądałem też w sklepie oryginalny pakiet akumulatorów - dwa akumulatorki AA owinięte taśmą z logo Garmin za 110 zł, podczas gdy dobre Eneloopy są po 10-15 zł/szt.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
dwa akumulatorki AA owinięte taśmą z logo Garmin za 110 zł,

Ta tasma ma na celu jedno, wciśniecie małego guziczka odpowiedzialnego za załączenie możliwości ładowania akumulatorków w urządzeniu. Sprytne cfaniaki te garminiaki ;)

Będziesz musiał w eneloopach coś pod nie podłożyć, żeby przycisk wdusiło - inaczej nie będzie możliwości ładowania ich bezpośrednio w garminie.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
czy uchwyt/wsuwka od eTrexa 20 pasuje do Oregona 600/650?
wyczytałem, że niestety nie
od Etrexa 20x (tego nowego) tak ale stary model miał inne mocowanie

może ktoś rozwiać moje wątpliwości?
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
etrex 20x ma przecież identyczną obudowę co etrex 20, zatem mocowanie też jest to samo.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Czytam te wasze wypociny i aż szczęka mi opada, że wszyscy tacy zadowoleni z tych garniaczów jesteście.

Mam oryginalne mocowanie i dwa chińczyki, używane naprzemiennie. Aktualnie najlepiej trzyma jeden chińćzyk - potrafię z nim nawet kilkanaście minut jechać po w miare dobrym asfalcie bez wypadnięcia Garniacza. Na każdej większej nierówności jednak wypada. TAK, WCISKAM GO DOKŁADNIE I DO KOŃCA.

Na MP jak wpadłem na bruk, to nawet sznureczek się urwał i poleciaaaał, że hen. Jak zagadałem o to innego użytkownika, usłyszałem w odpowiedzi, że swojego, poza profilaktycznym sznureczkiem, przykleja także taśmą klejącą

Dla mnie to paranoja - takie drogie urządzenie, z tak niedopracowanym mocowaniem.

Macie jakieś doświadczenia z uchwytami RAM? Może z nich by nie wypadał? A może jest jeszcze jakaś inna perspektywa? Czy pozostaje taśma klejąca lub zmiana urządzenia?

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
masz etrex30? Ja ostatnio nawet zapominam o smyczy, bo nigdy mi nie wypadł - używam w szosie i w terenie. Mam jednego oryginalnego i dwa chińczyki.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
Prawda jest taka, że po czasie się wyrabiają te mocowania.
Kiedyś mi nie wylatywał, teraz mu się zdarza.
Być może to nawet bardziej wina wyrobionych plecków garmina.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Etrex 35t. ale to chyba bez znaczenia. Ktoś z tego RAMa korzystał?

Mocowanie + niedopracowany ekran dotykowy + beznadziejny UI = NIGDY więcej Garmina!  >:(

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Rolf - jeżeli jednym świetnie służy, a Tobie wypada to trzeba poszukać różnic. Może różnica jest w obudowie twojego Gamina. Może plecki są zapiaszczone, albo prowadnice uszkodzone i wsuwając nie dochodzi do kliku. Prawidłowe włożenie to nie dosunięcie do końca tylko dosunięcie do końca aż zapadka w uchwycie "wpadnie" w szczelinę w obudowie. Jak zapiaszczyłem swojego Oregona to wsuwał się z trudem i nie dochodził do zapadki. Jeżeli ciągnąc jedną ręką swojego Garmina możesz go wyciągnąć z mocowania to jest coś nie tak. Powinieneś musieć użyć dwóch rąk.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Uchwyty z czasem odkształcają się, kiedyś garmin spadał raz na 2 tys km, teraz nawet dwa razy dziennie. Najwyższa pora kupić kolejne na zapas.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Mayabeque, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy

Macie jakieś doświadczenia z uchwytami RAM? Może z nich by nie wypadał?
Ja używam uchwytu RAM do Etrexa Vista Hcx.
Nie wypadł mi nigdy, nawet gdy uchwyt mi pękł i trzymało tylko jedno "skrzydełko". To jest taka konstrukcja, z której urządzenie zwyczajnie nie da rady wypaść.

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
Ja mam ten uchwyt RAM. To jest straszna landara, paskudnie wygląda na kierownicy, ale system wpinania jest taki, że nie wyborażam sobie, by to miało jakiekolwiek szanse wypaść.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum