Autor Wątek: Czy kaski obowiązkowe na Słowacji?  (Przeczytany 6635 razy)

april

• Gość
Czy kaski obowiązkowe na Słowacji?
« 20 Lip 2009, 18:58 »
Witajcie, mam pytanie, czy ktoś z was orientuje się jak to jest z noszeniem kasków poza terenem zabudowanym na Słowacji? W zasadzie nie szukałam o tym info w internecie, pytam bo doszły mnie słuchy, że za jazdę bez kasku można złapać mandat. Ja osobiście jeżdżę raczej w "orzeszku" , po mojej wywrotce w tamtym roku stwierdziłam, że bez kasku nie ma co..ale z ciekawości pytam, dzięki za odpowiedź, pozdrawiam:)

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Re: Czy kaski obowiązkowe na Słowacji?
« 20 Lip 2009, 22:59 »
Nie chce cie wprowadzac w błąd ale Słowacja i Czechy sa zdecydowanie bardziej pro-rowerowym krajem więc mocno bym się zdziwił gdyby ów bezsensowny obowiązek istniał.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 20 Lip 2009, 23:21 »
W Czechach kask jest obowiązkowy dla osób poniżej 18nastego roku zycia. Sprawdź może na pl.rec.rowery.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

« 21 Lip 2009, 20:13 »
No to się niestety pomyliłem. Szkoda. A swoją drogą... widzę, że Słowacji dłuuuuugo nie zwiedzę gdyż na wyprawach nienawidzę jeżdzić w kasku!

april

• Gość
« 22 Lip 2009, 18:24 »
Dzięki za odzew:) w sumie dobrze, że się wcześniej o tym dowiedziałam (przed wyjazdem). Rzeczywiście w kasku na takich stromych terenach bezpieczniej, zresztą wszędzie w kasku bezpieczniej. Bezpieczeństwo okupione spoconą czachą:)ale co zrobić.. :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 9 Sie 2009, 23:53 »
Fakt, nawet coś słyszałem o tym kaskowym obowiązku na Słowacji. I co? I nic - z Michałem Wolffem jeździliśmy tam w tym roku trzy dni bez kasków i spokój :) Transatlantyk zaś miał kask, bo zawsze ma ;)
Chłopaki, pamiętacie może czy nas jaka policja po drodze widziała?

Powiem więcej - jeszcze się tam w tym roku wybieram i też kasku nie zabiorę :P
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline toosh

• Miasto: Żywiec
  • Na forum od: 14.02.2009
    • http://toosh88.blogspot.com/
« 9 Sie 2009, 23:59 »
Nas mijało kilka samochodów i jeden patrol na motorach, sławek miał kask, ja nie miałem i na szczęście nic od nas nie chcieli :]
www.toosh88.blogspot.com "prawie ULTRALIGHT"

« 10 Sie 2009, 14:29 »
Cytat: "toosh"
Nas mijało kilka samochodów i jeden patrol na motorach, sławek miał kask, ja nie miałem i na szczęście nic od nas nie chcieli :]

A ciekawe jak sprawa by wyglądała w przypadku wypadku?

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 10 Sie 2009, 14:52 »
A propos wypadku i kasku, to mój kumpel miał parę dni temu stłuczkę z takim dwukołowym pojazdem marki "SEGWAY", na którym jeżdżą ochroniarze w centrach handlowych. Ówze wehikuł dość paskudnie pokiereszował mu przednie koło (wjechał w niego z boku), ale poza tym nic się nikomu nie stało. Stłuczka miała miejsce o godz. 18:30, ochroniarz wmawiał kumplowi, że to kumpla wina, więc ten wezwał policję. Policja przyjechała... o 22:30!!!!!! :evil:

A następnie pani policjantka stwierdziła, ze w Polsce jest obowiązek jazdy w kasku, a kumpel jechał bez kasku, więc to jego wina!! Ktoś coś z tego rozumie?! :o

Dodam, że wypadek miał miejsce na terenie parkingu centrum handlowego (a zatem nie na drodze publicznej).

« 10 Sie 2009, 22:23 »
Cytat: "aard"

Dodam, że wypadek miał miejsce na terenie parkingu centrum handlowego (a zatem nie na drodze publicznej).

To nie jest istotne. Na terenie parkingu obowiązują takie same przepisy co na drodze publicznej.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 11 Sie 2009, 02:28 »
zdecydowanie popieram zdanie Michala.... tez w miare mozliwosci staram sie stosowac ta taktyke gdy ktos probuje mi wmowic moja wine i dziala  8)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 11 Sie 2009, 09:55 »
Michał, Waxmund, baaa, powiedzcie to koledze, który czekał tam na policję ponad 4 godziny, a jak wrescie przyjechała, to miał już kompletnie wszystkiego dośc... :(

Cytat: "robertrobert1"

To nie jest istotne. Na terenie parkingu obowiązują takie same przepisy co na drodze publicznej.

Też tak zawsze myslałem. Jednak policja i tutaj pono twierdziła co innego. Że mianowicie żadne przepisy nie obowiązują poza tymi, które sobie właściciel terenu ustanowił. I pewnie dopiero sąd mógłby to rozstrzygnąć, czego koledze nie życzę, bo choć to ochroniarz w niego wjechał a nie odwrotnie, to z relacji i z oględzin uszkodzeń wynika, że kolega miał tego ochroniarza z prawej strony...

« 11 Sie 2009, 11:04 »
Też tak zawsze myslałem. Jednak policja i tutaj pono twierdziła co innego. Że mianowicie żadne przepisy nie obowiązują poza tymi, które sobie właściciel terenu ustanowił. I pewnie dopiero sąd mógłby to rozstrzygnąć, ...

Czy zatem w Polsce jakiś właściciel może na danym terenie wprowadzić ruch lewostronny? Szczerze w to wątpię. Jaka wówczas powstawałaby kołomyja :shock:

...
bo choć to ochroniarz w niego wjechał a nie odwrotnie, to z relacji i z oględzin uszkodzeń wynika, że kolega miał tego ochroniarza z prawej strony...

Więc jeśli miał z prawej strony to ochroniarz miał pierszeństwo chyba, że znaki drogowe pionowe lub poziome wskazywały inną organizację ruchu.

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 12 Sie 2009, 14:35 »
Kilkukrotnie słyszałem w programach o policji, że na prywatnych terenach to rzeczywiście ich właściciel ustala warunki korzystania z dróg, w każdym razie nie obowiązuje tam Kodeks Ruchu Drogowego.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 15 Sie 2009, 10:35 »
co do lubienia czy nie lubienia jazdy w kasku, kilka dni temu wjeżdżając na transfogarską zużyłem pół apteczki, 2 folie ratunkowe i straciliśmy z annąjot ponad 2 godziny na jegomościa, który zjeżdżał sobie na krechę bez kasku i trafił na kamień najpierw kołem, a potem głową. Polecam kask na zjazdach ;)
A na słowacji dziś nas mijał patrol nad ranem i nic nie chcieli, szczerze to nawet nie wiedziałem o istnieniu takowego obowiązku na Słowacji :roll:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum