Autor Wątek: O tym jak nie pojeździłem po Półwyspie Kolskim  (Przeczytany 4968 razy)

Offline Kobieta Ann88

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 27.08.2014
Miałem 1000 a Ona nie miała wydać. Drobnych miałem 110. Wzięła 110 i machnęła ręką z uśmiechem
Czy to jakiś forumowy patent na oszczędzanie w trakcie podróży?
Tak pytam, bo u Iwa zadziałał ten sam mechanizm ;D

Ostatecznie, zaplacilem 400 rubli bo nie mial wydac z 1000 :)

Opis pobytu w szpitalu potwierdza to, przed czym już kiedyś mnie przestrzegano - w  Rosji lepiej nie chorować, bo hospitalizacja tam to wątpliwa przyjemność.

Wyszło "trochę" inaczej
Ale i tak było super ;D
To najważniejsze :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Na forum od: 10.06.2008
Ruscy mają takie dziwne podejście, że rower jednak zupełnie inaczej niż samochód traktują, więc rowerzysta na takiej bramce już niejako z założenia jest podejrzany, tym bardziej samodzielny, nie nocujący w hotelach.

Nie zauważyłem takiego podejścia (negatywnego) na trzech bramkach i dwóch granicach które przekraczałem rowerem.

Gdyby nie naglący mnie czas, z Murmańska pojechał bym również rowerem, nie mając żadnych podstaw do tego żeby się obawiać tego że mnie nie przepuszczą. Tym bardziej że wcześniej pytałem bardzo zorientowanego człowieka czy wpuszczają na Rybacki. Skoro wpuszczają nawet na Rybacki, to dlaczego mieliby nie wpuścić na drogę do Nikla.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Heh, no widze, ze sie dzialo. Swietnie ze pojechales, szkoda, ze nieco niezgodnie z planem, no i ta reka... Swietna przeprawa przez Hibiny, ja sie nie spodziewalem drogi na druga strone, wiec podjechalem na przelecz tylko na lekko a bety zostawilem w bazie. Z drugiej strony, porobilem w okolicy tez inne ciekawe odcinki terenowe, wiec nie narzekam ;) Niestety w gorach posiedzialem duzo krocej niz ty czego zaluje, no, ale u mnie czas tez byl ograniczony.

To samo ujecie zlapalismy :)

https://picasaweb.google.com/100391618085188298781/ZPetersburgaPrzezKarelieNaPoWysepKolski#5792872793799728482

Wykarczował las i chce uruchomić kopalnię

O, pamietam, ze zastanawialem sie, po co tyle tego ciezkiego sprzetu jezdzi, zeby rznac te malutkie brzozki. No, niezbyt fajnie...

Brody porobione pewnie przez UAZy, ktore przez taka wode rutynowo przejezdzaja. Dodatkowo jest tez taka kwestia, ze wielokrotnie uzytkowany po prostu sie poglebia, woda wymywa kamienie spod kol i tworza sie swego rodzaju koleiny tam, gdzie kamienie osiadaja. Wiec przy takim brodzie miejscowo roznica w glebokosci wody moze siegac nawet po pol metra i dobrze jest pobrodzic szukajac przejscia. Takich ciekawych rzeczy sie ostatnio nauczylem ;)

Skadinad, widzialem gdzies relacje rowerzystow rosyjskich, ktorzy robili ta twoja trase. Ale oni nie sa najlepszym wyznacznikiem przejezdnosci jakichs niezbyt istniejacych drog ;)

Do przeprawiania sie przez zimne rzeki calkiem-calkiem nadaje sie odziez przeciwdeszczowa. Woda nieco podcieka, wiec raczej sie suchym nie wyjdzie, ale zupelnie zanika utrata ciepla przez obmywanie, roznica jest potezna. Wiec mozna rozebrac sie do naga, ubrac przeciwdeszczowa kurtke i spodnie, a na drugim brzegu tylko sie rozebrac, wytrzec, ubrac i sucho, cieplo ;) Bardzo dobrze dzialaja tez skarpetki neoprenowe. No i wodery, szczegolnie na czeste, 'plytkie' kaluze. Badz po prostu kalosze, w Rosji bardzo wielu i turystow i miejscowych uzywa jako jedynego obuwia, szczegolnie takich, ktore mozna az posam pas podwinac.

No tak, ale to jednak nie jest do końca takie pewne czy rowerem byś przejechał, Iwo jak pamiętam ten odcinek chyba tez autobusem robił.

Nie, wszystko przejechalem na rowerze. Nie bylo tam zadnych problemow, rowniez na tym posterunku. To jest normalna droga, na ktora zadnego pozwolenia nie trzeba. Co innego, jakby ktos chcial z niej odbic i sie po okolicy powardac.

https://picasaweb.google.com/100391618085188298781/ZPetersburgaPrzezKarelieNaPoWysepKolski#5792891279272756834

Ruscy mają takie dziwne podejście, że rower jednak zupełnie inaczej niż samochód traktują

Akurat u nas tez sa przejscia drogowe, na ktorych jest problem z rowerem.

A co do tego zdjecia:

https://picasaweb.google.com/111882379861376161363/Rosja201502?authkey=Gv1sRgCOOZ88mxr_rg0AE#6175562341397090466

To ostatnio widzialem w rosyjskiej telewizji krotki material o tym, ze owego sztucznego straznika ukradziono :)

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
ja sie nie spodziewalem drogi na druga strone, wiec podjechalem na przelecz tylko na lekko a bety zostawilem w bazie.
Trzeba było zapytać spasatieli o drogę. Oni tam dużo wiedzą.

Do przeprawiania sie przez zimne rzeki calkiem-calkiem nadaje sie odziez przeciwdeszczowa
Brody miałem tylko takie do kolan które przechodziłem z marszu w butach i spodniach. Po kilku minutach robiło już się ciepło(oczywiście jeśli po przejściu szedłem dalej):)

Brody porobione pewnie przez UAZy, ktore przez taka wode rutynowo przejezdzaja.

Czasem nawet UAZy nie dają rady. Jak pewnego dnia wróciłem z wycieczki do bazy okazało się że właściciel schroniska pojechał na piknik z rodziną nad Golcove. Utopił Uaza na jednym z brodów, wyciągał go pół dnia a następnego dnia cały dzień suszył:)

To ostatnio widzialem w rosyjskiej telewizji krotki material o tym, ze owego sztucznego straznika ukradziono :)

Jak go z daleka zobaczyłem to w pierwszej chwili miałem wrażenie że widzę wisielca w budce bo trochę za wysoko jak na mój gust miał ramiona i pas. Ale Oni po prostu postawili tam kukłę- giganta. Przerażająco wyglądał.

W ogóle to dzięki Iwo za wskazówki i pomoc przy planowaniu trasy. Też myślałem że tam nie pojadę ale jednak po roku się udało:)

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
Naszło mnie coś ( a raczej Łatoś pogonił) i dokończyłem podpisywać zdjęcia.

Trochę późno..wiem.

https://picasaweb.google.com/111882379861376161363/Rosja2015#6175553604918111778

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Szacun Michał! Ze mnie miękka buła jest i przez to tym większy podziw we mnie budzi, że komuś się chce targać rower przez takie wygwizdowa.
Też przywiozłem miłe wspomnienia z Land Cruiserem :)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
Ciekawe podoba mi się :)czym się kierowales w doborze kierunku ???

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
czym się kierowales w doborze kierunku ???

Wewnętrznym kompasem.
Po prostu od dawna mnie tam przyciągało.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
Dzięki,rozumiem :)

Offline Mężczyzna Pawtlen

• Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 07.06.2015
Szacunek! Samemu wybrać się na taką wyprawę - to robi wrażenie. Ze sprzętem nie było żadnych problemów ?

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum