Autor Wątek: Jaki rower wybrac, pomozcie  (Przeczytany 2785 razy)

tr51

• Gość
Jaki rower wybrac, pomozcie
« 21 Lip 2009, 18:30 »
Witam,

Chce kupic rower za ok. 2000 zl. Ma to byc rower na wyprawy rowerowe - chcialbym zeby byl to rower szybki - dlatego zalezy mi na bardziej sportowej maszynie. Chcialbym tez zeby byl wytrzymaly i stosunkowo lekki.  

Przeznaczenie to przedewszystkim aswalt, ale tez troche lesnych drog czy troszke trudniejszego terenu. Do tej pory jezdzilem starym troche zmodernizowanym goralem rometa - rozpadl sie na miescie w tym roku :(. Mysle ze rowej crosowy bylby dla mnie najlepszy.

Mam takie oto swoje typy:
1. Unibike Zethos (cena 2000zl) - http://www.unibike.pl/zethos.html
2. Scott Sportster P4 (cena 2000zl)- http://wwww.scott.pl/product.php?id_cat=97&id_prod=499
3. Kellys Exquisite (cena 1670) http://www.allegro.pl/item688753259_wyprzedaz_kellys_exquisite_19_prezent.html  
4. Author Airline (cena 2400) http://www.author.pl/www/rower/?id=348
5. Giant X-sport 2 (cena 2300) http://www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/lifestyle/3310/34647/

Co polecacie? Ja najbardziej sklaniam sie do Unibike'a ale boje sie ze ramy sa slabe.
Bede wdzieczny za wszystkie rady i wskazowki.
Dzieki za przeczytanie postu i do zobaczenia w trasie,
pozdrawiam
Darek Lancucki
www.wanderer.com.pl

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Re: Jaki rower wybrac, pomozcie
« 21 Lip 2009, 21:15 »
Cytat: "tr51"
Ma to byc rower na wyprawy rowerowe l

Przejżałem wszystkie w/w rowery ale nie mam czasu na szczegółowe oględziny więc przedstawię ci kilka szczegółow na które warto zwrócić uwagę.

1. Rama musi mieć oczka pod zamocowanie bagażnika. Jeśli ich nie ma to zrezygnuj z niej bo stosowanie adapterów czy przyczepek jest bezsensowne.
2. Rama musi mieć oczka pod bidony. Im więcej tym lepiej chociaż wątpię abys znalazł ramę z mocowaniami pod 3 bidony.
3. 27 biegów w rowerze wyprawowym to podstawa! Zapewni ci stałą kadencję a przez to odpowiednie rozłożenie sił.
4. Korba powinna mieć przełożenia  44/32/22. Mogą być delikatnie inne ale najmniejszy blat o zębach 28 czy 26 mocno ograniczy cię w podjeżdżaniu pod ciężkie wzniesienia.
5. Uważam także, że rower wyprawowy powinien posiadać hamulce tarczowe-mechaniczne ale usłyszysz, że dobre V-ki w zupełności wystarczą.
6. Według mnie powinien mieć gripy a nie manetki. Po wielogodzinnym trzymaniu kierownicy ręce będziesz mieć zmęczone a wówczas obługa manetek może być uciążliwa.
7. No i na koniec, sprawdż czy na przednim widelcu będziesz mógł w miarę bezproblemowo zamontować low-ridera.

Tak więc jeszcze raz sprawdż swoje typy pod kątem w/w punktów. POWODZENIA!

tr51

• Gość
« 22 Lip 2009, 01:47 »
Dzieki za odpowiedz i cenne uwagi!

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Re: Jaki rower wybrac, pomozcie
« 1 Sie 2009, 17:23 »
Pozwolę sobie skomentować, bo w paru punktach jestem nieco innego zdania niż Robert.

Cytat: "robertrobert1"

2. Rama musi mieć oczka pod bidony. Im więcej tym lepiej chociaż wątpię abys znalazł ramę z mocowaniami pod 3 bidony.

Tu brak zgody. Jednemu są potrzebne trzy bidony, innemu wystarczy jeden, a znam gościa, który na wyprawy jeździ w ogóle bez koszyka, a picie wozi w sakwie. Ja osobiście mam otwory pod trzy koszyki, a używam jednego.
Więc to kwestia bardzo indywidualna i choć warto mieć większe pole manewru, ale z otworów pod bidony nie robiłbym w żadnym wypadku decydującego czynnika dla kogoś, kto jeszcze dokładnie nie wie, czego konkretnie szuka (jak założyciel wątku).

3. 27 biegów w rowerze wyprawowym to podstawa! Zapewni ci stałą kadencję a przez to odpowiednie rozłożenie sił.

Bzdura. Do ubiegłego sezonu jeździłem na wyprawy z zestawem 3x7 i dawałem radę. W tym roku przeszedłem na 3x9 głownie ze względu na dostępność części zamiennych. 3x8 w zupełności wystarczy przy odpowiednim doborze koronek.

4. Korba powinna mieć przełożenia  44/32/22. Mogą być delikatnie inne ale najmniejszy blat o zębach 28 czy 26 mocno ograniczy cię w podjeżdżaniu pod ciężkie wzniesienia.

Korba powinna mieć jak największy rozstaw. 22/32/42 to śmiesznie mało, skoro nawet producenci przerzutek dopuszczają 22 zęby różnicy między blatem a młynkiem, a w praktyce działa przy róznicy 26. Ja mam 22/36/48 i serdecznie polecam. A jeśli nie planujesz jeździć w poważnych górach lub lubisz niską kadencję, to możesz nawet mieć 26/42/52 jak np. Michał Wolff. Aczkolwiek tego typu zestawy to raczej wersja "custom" ;) Natomiast 22/32/44 dość łatwo można trafić i to jest niezłe rozwiązanie na początek.

5. Uważam także, że rower wyprawowy powinien posiadać hamulce tarczowe-mechaniczne ale usłyszysz, że dobre V-ki w zupełności wystarczą.

I słusznie usłyszysz.

6. Według mnie powinien mieć gripy a nie manetki. Po wielogodzinnym trzymaniu kierownicy ręce będziesz mieć zmęczone a wówczas obługa manetek może być uciążliwa.

Obsługa manetek uciążliwa?! :shock: Kwestia wyboru: gripy/RF jest tak samo indywidualna jak liczba bidonów. Ja się w tym roku przesiadłem z gripów na RF i sobie chwalę, ale i gripy sobie chwaliłem. Proponuję ponownie nie uzależniać od tego drobnego szczegółu wyboru roweru.

7. No i na koniec, sprawdź czy na przednim widelcu będziesz mógł w miarę bezproblemowo zamontować low-ridera.

Ano sprawdź. Kluczowe są dolne otwory montażowe (w pobliżu piasty). Bez górnych (w połowie goleni widelca) się obejdziesz, tym bardziej, że widać, że chcesz kupić rower amortyzowany, a w tej klasie cenowej nie spotyka się amorków z górnymi otworami.

Udanych zakupów i miłej jazdy! :)

PS. Wybierając między tymi konkretnymi modelami po prostu się na każdym przejedź. Na wyprawach najważniejsza jest wygoda a nie różnica między Alivio a Deore. Obie dadzą radę! :)
PPS. Fama głosi, że Authory mają dobry stosunek cena/jakość.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 1 Sie 2009, 21:26 »
ja od około 5 lat posiadam Authora Airline wtedy kosztował coś 3200, zaliczyłem na nim kilka wypraw, moge go polecić, troche brakuje przełożeń, przy nachyleniu 12% z sakwami nie dawałem rady musiałem wprowadzać.
Przy wyborze roweru do turystyki chyba najważniejsza jest geometria ramy, dlatego najlepiej przypasować sie w sklepie do roweru a nie kupować przez internet ;)

lukas983

• Gość
« 9 Lis 2009, 16:35 »
Polecam kellys salamander, kosztuje około 2000zł

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum