Autor Wątek: Kamera XiaoMi Yi  (Przeczytany 7984 razy)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Kamera XiaoMi Yi
« 28 Lip 2015, 23:08 »
Czy ktoś już posiada kamerkę XiaoMi Yi i może pochwalić się jak to działa? Nie rozważam GoPro, ponieważ jest absurdalnie droga jak na moje zdolności reżyserowania i montażu filmów, ale jeśli to kręci filmy choć trochę lepiej od kompakta to jest ciekawy.

http://www.banggood.com/Original-XiaoYi-Ambarella-A7LS-BSI-CMOS-WIFI-Sports-Action-Camera-p-969228.html?utm_source=facebook&utm_medium=cpc_elc&utm_campaign=rm-at-xiaoyi&utm_content=tracy

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Odp: Kamera XiaoMi Yi
« 28 Lip 2015, 23:14 »
W podobnej cenie masz sprawdzoną SJ 4000. Kamera ma powalającą (jak na tanie kamerki) jakość nagrania. W obudowie dodatkowej jest felerna szybka, która już dwóm moim znajomym zaczęła podpękiwać. Jest na śrubkach, wymienna, więc można dorobić jak coś. Sama kamerka bardzo fajna.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 29 Lip 2015, 09:00 »
O, dzięki. Nie znam się kompletnie na tym segmencie. Masz może tę kamerkę? Czy jest dostęp do akcesoriów d mocowania na kasku i/lub kierownicy? Ta szybka pęka od upadków czy ot tak?

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 29 Lip 2015, 10:25 »
Szybka pęka od tak. Tę kamerkę ma mój kolega i moja dziewczyna. Mocowań jest od groma. Da się na kasku, da się na kierownicy. Z własnego doświadczenia odradzam mocowanie na kasku, bo powyżej kilkudziesięciu kilometrów się szyja męczy, jak byś miał 3 kaski na głowie ;) Tylko uważaj, bo SJ 4000 jest często podrabiana. Na Alledrogo jest polski dystrybutor tej kamery jak coś.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 29 Lip 2015, 10:28 »
Zobacz tutaj.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 13 Wrz 2018, 21:12 »
Kamera służyła mi wiernie od kilku lat i nakręciłem sporo materiału w rozdzielczości Full HD (np. filmik z zeszłorocznego zlotu). Obiektyw jednak z czasem mocno się porysował i przez to obraz stał się rozmazany tu i ówdzie.
Zamierzałem już kupić nową kamerę, ale postanowiłem jeszcze naprawić starą. Znalazłem w sieci porady dotyczące wymiany obiektywu, kupiłem na Aliexpress nową część za 60 zł (z wysyłką), rozebrałem kamerę, wymieniłem obiektyw i... działa! I mam nadzieję, że jeszcze długo będzie mi służyć, bo kamera bardzo mi pasuje.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 27 Sie 2019, 20:26 »
Jakiś czas temu kupiłem taką kamerkę, głównie dlatego, że była tania. Kręciłem przejazdy pociągiem na trasie Jarocin-Radlin Wielkopolski. Trafiłem na egzemplarz z ostrością przesuniętą w stronę kamerki (naprawa - 4 minuty, przy okazji zmieniłem osłonę mikrofonu, jakość dźwięku sporo lepsza), wielką frajdę sprawiało mi testowanie skryptów i zabawa rawami :)

Bitels

• Gość
« 18 Mar 2020, 07:50 »
Jaką kamerkę do 500-600 zł. z w miarę dobrą stabilizacją obrazu i możliwością podłączenia mikrofonu krawatowego polecacie?
Czy w tej cenie jest w ogóle coś wartego uwagi?

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 18 Mar 2020, 08:14 »
Z własnego doświadczenia odradzam mocowanie na kasku, bo powyżej kilkudziesięciu kilometrów się szyja męczy, jak byś miał 3 kaski na głowie ;)

Nie przesadzasz? Kask średnio waży 250 g. Full face do DH 750-1100 g, motocyklowe 1500-1800 g a i tak ludzie mają kamerki przy kaskach i nie narzekają.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 18 Mar 2020, 09:08 »
Z mikrofonem będzie problem.

Stabilizacja cyfrowa może nie być dobrym pomysłem, w tej cenie chyba trudno o inną. Lepsze efekty uzyska się w programie do obróbki.

Za około 200 zł powinno dać się kupić używanego trzyosiowego gimbala do kamerki sportowej.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Bitels

• Gość
« 18 Mar 2020, 09:43 »
Ok, czyli stabilizacja np w Adobe Premiere Pro.
A dźwięk może nagrywać na telefonie przez mikrofon i potem w programie montować.
A gimbala chyba można zrobić samemu.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 18 Mar 2020, 10:02 »
Nie wiem do czego chcesz używać. Musiałbyś dokładniej zdefiniować.

Jeśli dla siebie, to wbudowany mikrofon często wystarczy. Lepsze efekty można uzyskać z zewnętrznym mikrofonem kierunkowym, ale mało sprzętu ma wejście jack.

Posiadam gimbal Feiou Tech G5 (chyba ten) do kamerki sportowej - taki z silniczkami w trzech osiach. Jak każdy dalej wymaga stabilizacji drgań w programie.

Może zupełnie inaczej? Kup sobie gimbal do telefonu i nagrywaj telefonem?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 18 Mar 2020, 10:13 »
A gimbala chyba można zrobić samemu.
Pozazdrościć skila ;)
Worek pewnie miał na myśli tanie urządzenia Feiyu‑Tech czy Xiaomi (wiem, że są tańsze marki z krzaczkami). Co jakiś czas w gorącym strzale x-kom pojawią się gopro 7 silver za 650 złotych i to jest bardzo dobra cena, na allegro wołają więcej za używane.

Bitels

• Gość
« 18 Mar 2020, 10:29 »
Chciałbym ponagrywać parę wycieczek jadąc rowerem i też idąc z buta. Dlatego stabilizacja byłaby ważna. A mikrofon zewnętrzny byłby chyba lepszym rozwiązaniem niż nagrywanie wbudowanym mikrofonem, szczególnie kiedy wieje wiatr.
Sorry, nie znam się. Dlatego pytam.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 18 Mar 2020, 10:55 »
Mam prostego gimbala 'analogowego' do lustra, ale efekt korzystania jest chyba gorszy, niż noszenie w zwykłym cage'u...  Używany gimbal z gatunku nowożytnych i tania kamerka, to chyba najlepsza opcja.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum