Autor Wątek: Kamera XiaoMi Yi  (Przeczytany 7982 razy)

KBR

• Gość
Odp: Kamera XiaoMi Yi
« 18 Mar 2020, 11:05 »
używamy w KBR SJCAM 8 PRO, obecnie z Chin, ze sklepu firmowego można tę kamerkę ściągnąć za około 600-650 zł, z 2 bateriami, i przywoitym osprzętem. 4K 30 fps ma stabilizację, 4K 60 fps.. nie, ale właściwie to nie przeszkadza.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 18 Mar 2020, 11:13 »
Kamerki nie będę w stanie doradzić. Nie jestem już zorientowany w nowych modelach. Mam Xiaomi Yi - tę pierwszą wersję. Po modyfikacjach firmware i regulacji optyki nagrywa nieźle. Irytuje brak ekranu - trudno się połapać jeśli używa się jej niezbyt często.

Kamerki sportowe mają szeroki kąt - chodzi o to, że im większe pole widzenie, tym mniejszy wpływ na pole widzenie mają wstrząsy. Drobrze nadają się do nagrania ruchu, ale w innych sytuacjach będzie gorzej - po prostu pokazujesz zbyt dużo

Telefon ma węższy kąt. Jest to bardziej praktyczne do zastosowań mniej sportowych - gdy chcesz pokazać coś konkretnego. Można też podpiąć mikrofon, ale mam wrażenie, że wcale tego zbytnio nie potrzebujesz.

Na Twoim miejscu cyna kupiłbym gimbala do telefonu i nagrywał telefonem.

E: Aha. Istotna sprawa!! YouTube mocno kompresuje, wszelkie ujęcia z jazdy są skomplikowane (im więcej wstrząsów i ruchów tym narzekać) i po kompresji często wyglądają tragicznie niezależnie od dprzętu. Lepiej nagrywać stojąc, idąc powoli lub jadąc bardzo wolno.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Bitels

• Gość
« 18 Mar 2020, 11:28 »
Ok, wielkie dzięki.
Przemyślę wszystko raz jeszcze. Mam jeszcze czas.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 18 Mar 2020, 15:22 »
GoPro 6
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 18 Mar 2020, 17:55 »
Czyli można zamiast kamerki sportowej nagrywać sobie smartfonem.
Ale są uprzęże takie na klatę do smartfona jak do kamerek sportowych ? Może są mocowania do smartfona na kierownicę, ale do ustawienia bokiem ? Tak by służyło to do nagrywania w poziomie, a nie do oglądania ekranu ? Jest jakiś soft na linuxa do stabilizowania post factum nagrań ?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 18 Mar 2020, 18:17 »
Jest jakiś soft na linuxa do stabilizowania post factum nagrań ?
Tak, jest.
Shotcut

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 18 Mar 2020, 18:20 »
ffmpeg i vidstab filter

My home is where my bike is.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 18 Mar 2020, 19:32 »
Nie przesadzasz? Kask średnio waży 250 g. Full face do DH 750-1100 g, motocyklowe 1500-1800 g a i tak ludzie mają kamerki przy kaskach i nie narzekają.

Narzekają :)

Mam Sony fdr-x3000r. Waży 114g i wyraźnie czuć, że wożę dodatkowy ciężar na kasku.
Zakładam ją tyko gdy chcę coś nagrać lub spodziewam się, że "za chwilę" może być coś wartego sfilmowania. Ale gdy podejrzewam, że przez kilkadziesiąt minut nie będzie mi potrzebna - to ją zdejmuje.
Niby tylko 114g, ale... robi różnicę.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 18 Mar 2020, 21:08 »
Jak chcesz się pobawić pierwszą wersją XiaoMi Yi, to mogę Ci podesłać. Jak Ci się zabawa znudzi, to będziesz miał powód, żeby się bujnąć do Kutna.

Bitels

• Gość
« 18 Mar 2020, 21:59 »
Wojtek dzięki za propozycję, ale jest jeszcze trochę czasu na zastanowienie się. A teraz kurde nie mam czasu na trochę dłuższe wycieczki, bo Bitelsowa cierpi mocno i muszę być dostępny na pstryk palcami.
13 renta od Morawieckiego dopiero w połowie kwietnia, więc mam jeszcze trochę czasu.

Bitels

• Gość
« 20 Kwi 2020, 10:15 »
Ponawiam pytanie.
Co lepiej kupić:
Kamera SJcam M20 - ok. 450zł., czy gimbal Feiyu tech vimble 2 za ok 300zł.?
Do gimbala używałbym tel Samsung galaxy A40.
Znajomi różnie mówią. Jeden twierdzi, że tylko kamera, żadnego filmowania telefonem. Inny mówi, że za niewielkie pieniądze można kręcić telefonem z gimbalem.
I kurde nie wiem.
Ktoś rozwieje moje wątpliwiści co do tego sprzętu?
« Ostatnia zmiana: 20 Kwi 2020, 10:24 Bitels »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 20 Kwi 2020, 10:26 »
Masz z tego co widzę w telefonie aparat z szerokim kątem - zdecydowanie brałbym gimbala do telefonu.

Rozważyłbym na Twoim miejscu Dji Osmo 3 - nie wiem czy tylko ten model, ale widziałem na filmie funkcję śledzenia. Ustawiasz na statywie, a kamera podąża za Tobą. Super sprawa, aż żałuję, że nie mam w telefonie obiektywu szerokokątnego.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Bitels

• Gość
« 20 Kwi 2020, 10:37 »
Opcję śledzenia ma też ten Feiyutech, chociaż w testach jakie oglądałem ta funkcja działała lepiej w DJI osmo. Feiju tech ma za to opcję zoom, która wydaje mi się też bardzo się przyda.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 20 Kwi 2020, 11:03 »
Bitels... a Ty chcesz tego na rowerzy używać, czy tak ogólnie?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Bitels

• Gość
« 20 Kwi 2020, 11:08 »
Raczej tak ogólnie, ale na rowerze też coś będę próbował kręcić.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum