Witajcie
Planuję pod koniec sierpnia ( 21-23 lub 28-30 ) wybrać się na wycieczkę Szlakiem Orlich Gniazd.
Start z Częstochowy około 9:30 w piątek rano ( ja jadę z Ostrowca Św. więc startuje w czwartek do Krakowa a potem w piątek pociągiem do Częstochowy).
Wycieczka typowo rekreacyjna, nie zamierzam pędzić i nabijać kilometrów tylko trochę zobaczyć, zatrzymać się tam gdzie będzie coś ciekawego.
Wstępnie planowany przebieg trasy oraz ciekawe miejsca zaznaczone na mapie są
tutajKrótki opis przebiegu trasy:
Dzień 1Start - Częstochowa - Zamek Olsztyn - wstęp 3,5 zł plus wejście na wierzę widokową 2,5 zł,
- Jaskinia Ostrężniki - więcej informacji
tutaj- Strażnica Przewodziszowice - więcej
tutaj- Zamek Mirów - nie ma możliwości zwiedzania zamku,
- Zamek Bobolice - zwiedzanie pomiędzy 10:00 a 18:00. Cena biletu 15 zł.
- Nocleg - Podlesice -
pole namiotowe. Ja biorę namiot ale jest możliwość rezerwacji pokoi.
W pobliżu Podlesic znajduje się jeszcze
Jaskinia Głęboka oraz
Góra Zborów ale to czy zdążę, zdążymy odwiedzić te miejsca to kwestia czasu gdyż czynne są do 18:00 i chęci oczywiście.
Dzień 2Start - Podlesice- Zamek Bąkowiec, Morsko - obecnie nie jest udostępniony do zwiedzania, można go obejść
,
- Gród na Górze Birów - bilet do grodu 5 zł - więcej informacji
tutaj,
- Zamek Ogrodzieniec - zwiedzanie 9 zł, dokładne info
tutaj,
- Zamek Smoleń - według informacji ze
strony wstęp wolny,
- Zamek Bydlin - ruiny zamku dostępne dla turystów,
- Zamek Rabsztyn - zwiedzanie zamku w cenie 4 zł więcej
tu- w Rabsztynie znajduje się też Chata Kocjana którą można zwiedzić za 2 zł jest to zabytkowy dom Antoniego Kocjana, przedwojennego konstruktora lotniczego.
- Nocleg - Pieskowa Skała pole namiotowe, gospodarstwo agroturystyczneW Pieskowej Skale znajduje się również zamek ale nie jest on udostępniony do zwiedzania przez turystów z powodu remontu który potrwa jeszcze do 2016 roku.
Dzień 3Start - Pieskowa Skała-
Pustelnia bł Salomei-
kapliczka na wodzie- ruiny zamku Kazimierzowskiego wstęp na zamek 3 zł - więcej info
tutaj- Jaskinia Ciemna - jaskinia dostępna do zwiedzania, bilet 7 zł. Strona jaskini
tuNiedaleko Jaskini Ciemnej znajduje się też dostępna do zwiedzania
Jaskinia Łokietka- powrót do Krakowa
Na tą chwilę nic więcej nie przychodzi mi do głowy, jeśli są jakieś pytania lub sugestie piszcie śmiało
Dodam tylko tak od siebie że jestem początkującym turystą rowerowym bo tak naprawdę jeżdżę drugi rok i nie mam zbyt wielkiego dorobku podróżniczego ale jakieś małe doświadczenia z sakwami już mam za sobą
.