Autor Wątek: Orle Gniazda pod koniec Sierpnia  (Przeczytany 1395 razy)

Offline Mężczyzna Drominik

• Miasto: Ostrowiec Św.
  • Na forum od: 01.12.2013
Orle Gniazda pod koniec Sierpnia
« 29 Lip 2015, 22:35 »
Witajcie

Planuję pod koniec sierpnia ( 21-23 lub 28-30 ) wybrać się na wycieczkę Szlakiem Orlich Gniazd.

Start z Częstochowy około 9:30 w piątek rano ( ja jadę z Ostrowca Św. więc startuje w czwartek do Krakowa a potem w piątek pociągiem do Częstochowy).

Wycieczka typowo rekreacyjna, nie zamierzam pędzić i nabijać kilometrów tylko trochę zobaczyć, zatrzymać się tam gdzie będzie coś ciekawego.

Wstępnie planowany przebieg trasy oraz ciekawe miejsca zaznaczone na mapie są tutaj

Krótki opis przebiegu trasy:

Dzień 1
Start - Częstochowa
- Zamek Olsztyn  - wstęp 3,5 zł plus wejście na wierzę widokową 2,5 zł,
- Jaskinia Ostrężniki  - więcej informacji tutaj
- Strażnica Przewodziszowice - więcej tutaj
- Zamek Mirów - nie ma możliwości zwiedzania zamku,
- Zamek Bobolice - zwiedzanie pomiędzy 10:00 a 18:00. Cena biletu 15 zł.
- Nocleg - Podlesice - pole namiotowe. Ja biorę namiot ale jest możliwość rezerwacji pokoi.
W pobliżu Podlesic znajduje się jeszcze  Jaskinia Głęboka oraz Góra Zborów ale to czy zdążę, zdążymy odwiedzić te miejsca to kwestia czasu gdyż czynne są do 18:00 i chęci oczywiście.

Dzień 2
Start - Podlesice
- Zamek Bąkowiec, Morsko - obecnie nie jest udostępniony do zwiedzania, można go obejść ;D,
- Gród na Górze Birów - bilet do grodu 5 zł - więcej informacji  tutaj,
- Zamek Ogrodzieniec - zwiedzanie 9 zł, dokładne info tutaj,
- Zamek Smoleń - według informacji ze strony wstęp wolny,
- Zamek Bydlin - ruiny zamku dostępne dla turystów,
- Zamek Rabsztyn - zwiedzanie zamku w cenie 4 zł więcej tu
-  w Rabsztynie znajduje się też Chata Kocjana którą można zwiedzić za 2 zł jest to zabytkowy dom Antoniego Kocjana, przedwojennego konstruktora lotniczego.
- Nocleg - Pieskowa Skała pole namiotowe, gospodarstwo agroturystyczne
W Pieskowej Skale znajduje się również zamek ale nie jest on udostępniony do zwiedzania przez turystów z powodu remontu który potrwa jeszcze do 2016 roku.

Dzień 3
Start - Pieskowa Skała
- Pustelnia bł Salomei
- kapliczka na wodzie
- ruiny zamku Kazimierzowskiego wstęp na zamek 3 zł - więcej info tutaj
- Jaskinia Ciemna -  jaskinia dostępna do zwiedzania, bilet 7 zł.  Strona jaskini tu
Niedaleko Jaskini Ciemnej znajduje się też dostępna do zwiedzania Jaskinia Łokietka
- powrót do Krakowa

Na tą chwilę nic więcej nie przychodzi mi do głowy, jeśli są jakieś pytania lub sugestie piszcie śmiało  ;D

Dodam tylko tak od siebie że jestem początkującym turystą rowerowym bo tak naprawdę jeżdżę drugi rok i nie mam zbyt wielkiego dorobku podróżniczego ale jakieś małe doświadczenia z sakwami już mam za sobą  :D.

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
Odp: Orle Gniazda pod koniec Sierpnia
« 30 Lip 2015, 09:10 »
Jeśli pozwolisz słów kilka o Twoim planie:

- Jaskinia Ostrężniki  - więcej informacji tutaj
Jaskinia Ostrężnicka - rozczarujesz się nieco, zdecydowanie ciekawsza jest Jaskinia w Zielonej Górze (trasa prowadzi pod rezerwatem, przed Kusiętami), a jeszcze wcześniej w Zrębicach polecam jechać pieszym OG do Złotego Potoku i do Ostrężnika ścieżką Ku Źródłom

- Strażnica Przewodziszowice - więcej tutaj
Z Przewodziszowic szlak jest do bani i lepiej już jechać do Leśniowa i Żarek skąd asfaltową ścieżką rowerową (Mirowski Gościniec) prosto do Mirowa.

Jaskinia Głęboka
Warto wejść, podobnie jak na szczyt Góry Zborów

- Gród na Górze Birów - bilet do grodu 5 zł - więcej informacji  tutaj,
- Zamek Smoleń - według informacji ze strony wstęp wolny,
W Skarżycach kościół wart zobaczenia i oczywiście Okiennik Wielki, Birów można śmiało odpuścić, warto zjechać do Pilicy. Zamek Smoleń jest od jakiegoś tygodnia ponownie niedostępny , za to warto zatrzymać się przy skale Biśnik i wejść na szczyt Skał Zegarowych, ale z rowerem to ciężki temat. W Bydlinie jeszcze cmentarz z obeliskiem poległych Legionistów. Rabsztyn jest OK, a zamiast jechać przez Sułoszową bardziej polecił bym wąskie asfalty biegnące grzbietem i zjazd przez Wąwóz Babie Doły w pobliże Pieskowej Skały - (http://jurapolska.com/wycieczki/piesza_25052015.php jest mapka i trochę fotek z tego odcinka).

Na terenie OPNu jest zakaz jazdy rowerem po niektórych szlakach, zresztą targanie roweru z dna doliny do Jaskini Łokietka jest kiepskim pomysłem, już lepiej zostawić przypięte przy kasie J. Ciemnej i zrobić szybki marsz zielonym szlakiem przez Górę Koronną z ew. wejściem do J. Ciemnej i Górę Okopy.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

« 5 Sie 2015, 17:26 »
Dzięki MichałD za wskazówki. Zmodyfikowałem dzięki nim trochę trasę ale mam wątpliwości czy przejadę trasą którą zaznaczyłem na mapie pomiędzy Zrębicami a Złotym Potokiem.

Offline Mężczyzna Beder

• Niech żyją rowerzyści !
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.05.2014
    • Facebook
« 6 Sie 2015, 14:53 »
Cześć,

Jechałem tym szlakiem 2-4.07 Relację znajdziesz tutaj:

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=14812.0

Ogólnie trasa fajna, aczkolwiek momentami słabo oznakowana. Odpuściłbym zamek w Bydlinie. Jeżeli będziesz miał pytania, pisz na priv.

Pozdrawiam,
Beder

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 6 Sie 2015, 20:01 »
...ale mam wątpliwości czy przejadę trasą którą zaznaczyłem na mapie pomiędzy Zrębicami a Złotym Potokiem.

Przejechać przejedziesz (zaznaczyłeś przebieg czarnego rowerowego) ale jak byłem tam dwa tygodnie temu to trochę zielska było (znaczy rzadka trawa po piasty). Lepiej jechać głównymi szlakami (czerwony i niebieski pieszy, a na moim załączniku czerwona przerywana linia), tak trochę piachu zawsze było, ale jeździłem nie raz nawet na wąskich oponach i dało radę. Do tego masz fajnie położone samotne gospodarstwo po drodze. Za Pabianicami jest zawsze trochę piachu później już szeroki szuter do Złotego Potoku.

Druga możliwość (zielona linia na załączniku) - jechać asfaltem przez Krasawę na Pustynie Siedlecką (można wejść na szczyt wydmy, oczywiście bez roweru) i w Siedlcu koło sklepu w lewo (niebieski szlak rowerowy) na Pabianice. Na dołku w prawo na szuter do ZP.

Ze Złotego Potoku do Ostrężnika możesz jechać asfaltem lub szutrową ścieżką równoległą do asfaltu (zielony rowerowy)

Natomiast wcześniej będziesz na 90% musiał podprowadzić rower na Zieloną Górę, ale wg mnie warto. Warto również wejść na szczyt skałek nad jaskinią.

No i bardzo ważne - weź ze sobą jakieś zapięcie do roweru i jak wchodzisz gdzieś na skałki do jaskini to zapnij rumaka do solidnego drzewa. Co prawda kradzieże są sporadyczne (w każdym razie nie słyszę o nich za często), ale że okazja czyni złodzieja to...

Pod adresem: http://www.jaskiniejury.pl/mapa-on-line jest dostępna on-line w mojej ocenie najlepsza mapa  Jury

Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 9 Sie 2015, 20:48 »
Witam
Właśnie wróciłem z rowerowego urlopu z rodziną i mam niedosyt jazdy z prędkością powyżej 8km/h.
Poważnie zastanowię się nad Twoim zaproszeniem z tym, że jeżeli o mnie chodzi to wcześniejszy termin odpada (impreza rodzinna na której muszę być).
Ponegocjuję z żoną :)

« 10 Sie 2015, 22:52 »
MichałD dzięki za wskazówki, na pewno się przydadzą. Jeśli chodzi o mapę to akurat tą mam w wersji papierowej więc jedzie ze mną :).

qbab napisałem Ci PW.

28-30.08 to już ostateczna data, 21 -23 nie jest już brana pod uwagę.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 10 Sie 2015, 23:07 »
Tak, tak widziałem. Czekam teraz na odpowiedni moment do rozmowy z żoną :)

« 11 Sie 2015, 17:44 »
Ok nie śpiesz się czekam cierpliwie  ;)

Offline Mężczyzna kasak25

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 23.09.2013
« 13 Sie 2015, 14:48 »
Cześć,

Ja chętnie się wybiorę w terminie 28-30 sierpnia, muszę zrobić testy roweru :) a trasa będzie w sam raz na to. Mieszkam w Krakowie to moglibyśmy się ugadać i razem pojechać pociągiem do Częstochowy.

« 13 Sie 2015, 19:36 »
kasak25 ja planuje wyjechać z Krakowa Głównego o 7:44 więc zapraszam. Jak coś to jak już będzie bliżej wyjazdu to się umówimy jakoś dokładniej gdzie się spotykamy i o której.

Offline Kobieta ana.jaskolka

• This moment - we own it
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 12.08.2015
« 14 Sie 2015, 08:34 »
Hej :)
Też bym się wybrała. Drominiku, postanowiłeś już który termin: 21-23 czy 28-30?

« 14 Sie 2015, 14:14 »
Tak, ostatecznie decyzja zapadła że 28 -30 więc jeśli Ci pasuje to zapraszam, im więcej osób tym ciekawiej.

Offline Kobieta ana.jaskolka

• This moment - we own it
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 12.08.2015
« 17 Sie 2015, 22:28 »
Pasuje :)
Start z Częstochowy - z dworca?
I ad. niedzielego powrotu do Krakowa - dałbyś radę oszacować ok. której będziemy? Kupiłabym sobie bilet powrotny do Gdyni.

« 18 Sie 2015, 16:00 »
ana.jaskolka no to super że pasuje.
START - Częstochowa ;D - dokładne miejsce jeszcze do ustalenia, ja powinienem być w Częstochowie na dworcu Stradom o 9:15.
Jeśli chodzi o niedzielny powrót to ciężko mi coś dokładnie powiedzieć, zadeklarowało się kilka osób i nie jestem w stanie stwierdzić jak nam będzie szło. Wydaje mi się że do 17-18 powinniśmy spokojnie zdążyć bez pośpiechu ale obiecać nie mogę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum