Autor Wątek: Zachodnia granica Polski  (Przeczytany 549 razy)

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
Zachodnia granica Polski
« 1 Sie 2015, 11:10 »
Witajcie,
w przyszłym tygodniu udajemy się na kilkudniowy wyjazd na trasie Szczecin - Kłodzko.
Trasę mam już z grubsza zaplanowaną, ale mam kilka pytań:
1. Noclegi - jak wygląda kwestia spania na dziko w Niemczech? Może macie do polecenia jakieś miejsca na rozbicie namiotu (na dziko, pola namiotowe lub jakieś agroturystyki, w których można by się rozbić)
2. Trasa - widzę, że wzdłuż Odry po stronie Niemieckiej jest sporo ścieżek rowerowych - warte uwagi?
3. Jest coś szczególnie warte zobaczenia na trasie?

pozdrowienia
K

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
Odp: Zachodnia granica Polski
« 1 Sie 2015, 11:35 »
2. Trasa - widzę, że wzdłuż Odry po stronie Niemieckiej jest sporo ścieżek rowerowych - warte uwagi?
3. Jest coś szczególnie warte zobaczenia na trasie?

Wzdłuż polsko-niemieckiej granicy biegnie (po niemieckiej stronie) droga rowerowa Odra-Nysa. Nieźle oznaczona, wyposażona co jakiś czas w miejsca postojowe, wiaty. Po drodze sporo miejscowości, jest gdzie zrobić ewentualne zakupy, a w razie czego co jakiś czas zawsze możesz przeskoczyć do Polski. Jedyną jej wadą jest monotonnia, bo jedziesz praktycznie cały czas po wale przeciwpowodziowym, wzdłuż rzeki.

Z rzeczy wartych zobaczenia od razu na myśl przychodzi mi podnośnia statków w Niederfinow. Leży wprawdzie nieco w bok od Odry-Nysy, ale warto tam zajechać. :)

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
« 1 Sie 2015, 12:26 »
Rozumiem, że cała ta trasa jest wyasfaltowana? Rzeczywiście 700km jazdy po takiej drodze może być monotonne, ale dzięki za polecenie.

pozdrowienia
K

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 2 Sie 2015, 12:16 »
Mogę wypowiadać się na temat północnego odcinka i tam jest albo asfalt (najwięcej), albo idealnie spasowane płyty, albo, w pobliżu Zalewu Szczecińskiego, dobrze utwardzony szuter.

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
« 2 Sie 2015, 12:56 »
Trochę jeszcze poczytałem o szlaku i wychodzi, że prawie cały jest wyasfaltowany :) Postaram się zahaczyć o tą podnośnię statków.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum