Autor Wątek: Do Budapesztu!  (Przeczytany 853 razy)

Offline jakdor

• Miasto:
  • Na forum od: 02.08.2015
Do Budapesztu!
« 3 Sie 2015, 00:27 »
Cześć,
chciałbym pod koniec sierpnia wybrać się rowerem do Budapesztu, byłaby to moja pierwsza kilkudniowa wyprawa, jednak o kondycję się nie boję, w tym roku kilka razy zrobiłem po 140+km/dzień i jakoś żyję. Trasę chcę zrobić sam. Widziałem kilka różnych tras, szczerze mówiąc nie mam za bardzo rozeznania, dlatego o pomoc w doborze trasy proszę Was. Najbardziej chciałbym uniknąć ruchliwych szos, mając do wyboru piachy lub asfalt, zawsze wybiorę to drugie.
Widziałem bloga z wpisem o tej trasie:
1 DZIEŃ 107km: Cieszyn(PL) – Jablunkov(CZ) – Cadca(CZ) – Zilina(SK) –Martin(SK)
2 DZIEŃ 102km: Martin(SK) – Kremnica(SK) – Ziar nad Hronom(SK) – Banska Stiavnica (SK)
3 DZIEŃ 98km: Banska Staivnica (SK) – Hontianske Nemce(SK) – Sahy(SK)- Retsag(HU) – Veroce-Dunaj(HU)
4 DZIEŃ 45km: Veloce(HU) – Vac(HU) – Budapeszt(HU)
Czy jest tutaj ktoś, kto byłby się w stanie o niej wypowiedzieć lub zaproponować jakieś zmiany?
Aha, druga sprawa to miejsce startu. Mieszkam w Poznaniu, pierwszy etap, do granicy chciałem pokonać pociągiem. Skąd polecacie startować?(chodzi mi głównie o dojazd pociągiem tak, żeby dotrzeć tam z samego rana)

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Odp: Do Budapesztu!
« 3 Sie 2015, 09:58 »
Niestety nie unikniesz natężenia ruchu na trasie Sahy-Vac.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 3 Sie 2015, 10:34 »
Ja ten odcinek widzę tak.
http://www.bikemap.net/pl/route/3189213-sahy-vac/

bikera

• Gość
« 3 Sie 2015, 10:55 »
Najlepiej jedz z Katowic,a z Cieszyna to nie wiem.Ja jechałem inaczej,bo jechałem w kierunku Brna.Polecam trasę do Wiednia,a potem możesz jechać do Bratysławy.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 3 Sie 2015, 15:08 »
Dlaczego ma jechać z Katowic?
Nie mam nic przeciwko Katowicom, ale nie każdy lubi na wakacjach klimaty jakie oferuje GOP  ;)

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 3 Sie 2015, 17:04 »
nie każdy lubi na wakacjach klimaty jakie oferuje GOP
Jak ktoś nie lubi GOPowskich klimatów rowerem może z Katowic podjechać PKP do Zwardonia, Chałupek lub Ostrawy :D.
PS.
Z Katowic do granicy ze Słowacją lub Czechami można wykombinować całkiem przyjemną trasę na rower :D.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 3 Sie 2015, 19:30 »
Zilina(SK) –Martin(SK)
Którędy chcesz jechać ten odcinek? Ja jechałem drogą i była makabra. Wąska droga, bez pobocza i TIR za TIR. Jako, że ciągle są zakręty i ruch w dwie strony TIR nie miały jak mnie minąć i chamsko spychały do rowu. Potem nawet z rowu ciężko wyjść na asfalt, bo samochód za samochodem. Ale może trafiłem na dzień gdzie był duży ruch. Było to jednak z 6 lat temu i może drogę zmodernizowali.

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 3 Sie 2015, 19:51 »
Ja ten odcinek widzę tak.
http://www.bikemap.net/pl/route/3189213-sahy-vac/

Trasa przez Borzsony powinna być ciekawa.

• Marin
« 4 Sie 2015, 10:12 »
@Krzychu będzie wspinaczka, można również objechac z drugiej strony gór (Vamosmikola), trochę dalej ale na pewno bardziej płasko.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 4 Sie 2015, 12:32 »
Wspinaczka to źle?

• Marin
« 4 Sie 2015, 17:08 »
No właśnie jadąc do Budapesztu mieliśmy wspinaczkę. Mój licznik wskazywał 33\36 stopni w cieniu .nie chce nawet pomyśleć ile w było w słońcu :icon_redface:

Offline Mężczyzna robertos

• "Rower to jest świat"
  • Miasto: Oświęcim
  • Na forum od: 25.04.2012
« 5 Sie 2015, 10:23 »
Wspinaczka to źle?

Nie, wspinaczka nie jest zła. Podjazdy są nawet wskazane, żeby nie było nudno  :icon_smile2:, choć nie każdy je lubi. Z Pawłem jechaliśmy z Zakopanego (przez Oravice) do Budapesztu, i po drodze było kilka podjazdów. Nie były to jakieś 20 % "ścianki" ale zwalniały tempo. Poza tym, po każdym podjeździe musi być kiedyś zjazd  :) i można znowu odpocząć i nacieszyć się swobodą zjazdu.
Wracając do tematu. Droga którą zaznaczył Karol (fakt - jest kilka podjazdów) będzie bardziej widokowa i w większości przebiegać będzie w cieniu lasu. Droga przez Retsag będzie mecząca - duży ruch samochodowy. Najlepszym wyjściem będzie propozycja Pawła czyli przez Vamosmikola, cienia mniej, górek mniej ale i ruch samochodowy też raczej mniejszy.

Pozdrawiam
Robert

Offline jakdor

• Miasto:
  • Na forum od: 02.08.2015
« 10 Sie 2015, 23:06 »
Cześć, ogrromne podziękowania za podpowiedzi, zastosowałem się do wszystkich i zdecydowałem się jechać z Bielsko-białej, pomyślałem że może nawet dołożę kilka km, ale nie będę się pchać przez Żylinę, tylko z Żywca pojadę mniejszymi drogami przez Korbielów,dalej Dolny Kubin, co o tym sądzicie? Potem dalej przez Martin, Bańską Szczawnicę i Esztergom, razem 395 km. Bardzo proszę o komentarze, na pewno się zastosuję do wskazówek! Czy widzicie na trasie jeszcze jakieś pułapki, jak ta trasa Zilina-Martin?

Oto trasa:
https://goo.gl/maps/H5Ctj

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum