Autor Wątek: Jaka tylna piasta na 130mm pod sakwy?  (Przeczytany 2241 razy)

roscibaldi

• Gość
Jaka tylna piasta na 130mm pod sakwy?
« 26 Lip 2009, 21:31 »
Witam wszystkich
Ostatnio stanąlem przed koniecznością wymiany tylnej piasty w moim, dość wiekowym, trekkingu. Ma calkiem fajną ramę cro-mo, więc nie chcę się go pozbywać, tyle że rama ma rozstaw tylnych haków 126mm, czyli stary szosowy. Piasty MTB o rozstawie 135mm tam nie wcisnę, ale dzisiejsza szosowa 130mm po delikatnym rozgięciu widelek powinna wejść bez problemów.

No i tu pojawia się problem. Ten konkretny rower sluży mi tylko do wyjazdów z sakwami, a niebawem czeka mnie miesięczna eskapada na Balkany. Czy szosowa, shimanowska piasta da rade pod sakwami? Porównując grupy np. ultegrę z xt, albo tiagrę z deore wydaje się, że przecież budowa jest zbliżona, technologia wykonania konusów czy bieżni raczej się nie różni, ośki tu i tu stalowe, bębenki raczej te same, nawet waga tylko nieznacznie niższa w przypadku piast szosowych.
Jak myślicie, mogę ze spokojną glową zapleść kolo na piaście szosowej i jechać bez obaw?

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Jeśli budowa jest identyczna a masa mniejsza więc tym samym wytrzymalość mniejsza. Tak mnie nauczyli na fizyce. :wink:

roscibaldi

• Gość
« 26 Lip 2009, 21:46 »
Na fizykę też chadzalem;) Różnice w wadze np. między LX a 105 wynoszą ok. 20g. Nie jest to jakaś przepaść, zwlaszcza że piasta szosowa ma krótszą oś i choćby z tego tytulu ma prawo być minimalnie lżejsza

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
« 26 Lip 2009, 21:58 »
Generalnie piasta powinna wytrzymać gdyż rower wytrzymuje ciężar sumaryczny czyli rowerzysta + sakwy. Swego czasu na Bałkanach spotkałem grupkę Rosjan. Jeden z nich jeżdził na szosówce dzwigając wielki plecak. Przy wieczornej rozmowie nie wspominał aby miał jakieś większe problemy z kołami.

Ja swój miejski rower złożony na ramie szosowej wyposażyłem także w piasty szosowe. Jak do tej pory żadnych mankamentów nie doświadczyłem.

roscibaldi

• Gość
« 26 Lip 2009, 22:09 »
No, dzięki. Zawsze to jakieś slowa pocieszenia :wink:

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 27 Lip 2009, 08:02 »
Jak masz wątpliwości zawsze możesz kupić odpowiadającą Ci piastę MTB i zmienić samą oś na krótszą Piasta MTB będzie na pewno lepiej uszczelniona więc już masz plus takiego rozwiązania  :wink:

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
« 27 Lip 2009, 08:36 »
Cytat: "skolioza"
zawsze możesz kupić odpowiadającą Ci piastę MTB i zmienić samą oś na krótszą

Tylko czy to się uda? Nie wkręci przecież konusów wgłąb korpusu a i tak limituje go szerokość korpusu piasty - chyba nie mają luzu 5mm po obu stronach?
(Chyba, że o to chodziło z tym ";)", ale ja jestem niewyspany więc nieczuły na emotki ;))

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 27 Lip 2009, 12:16 »
Korpus piasty przecież nie ma 130mm! Na osi między konusami a nakrętkami kontrującymi są podkładki dystansowe - wkładasz krótszą oś, ze strony przeciwnej do kasety lub symetrycznie (wszystko zależy od odległości najmniejszej zębatki kasety od ramy) wywalasz podkładki o łącznej grubości 5mm i wsio gra Oczywiście temat byl o piastach Shitmano, więc powyższe tyczy się piast na "klasycznych" łożyskach, przy maszynach niekoniecznie musi się to udać

roscibaldi

• Gość
« 27 Lip 2009, 18:11 »
Wymianę ośki na krótszą w piaście MTB też biorę pod uwagę, tyle tylko że piasty MTB mają zwykle po lewej stronie uszczelkę (ten gumowy stożek), i po wymianie ośki ta uszczelka prawdopodobnie nie będzie pasować, bo będzie po prostu za dluga, tak mi się przynajmniej wydaje. Ostatecznie pozostaje wymiana ośki w tym nowym LX T-660, bo on takiej stożkowej uszczelki nie ma, jednak opcja z piastą szosową jest dla mnie wciąż ciekawa.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum