Autor Wątek: Znowu ta Norwegia...  (Przeczytany 3882 razy)

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Znowu ta Norwegia...
« 13 Sie 2015, 19:17 »
Miałem założyć wątek 'Norwegia 2015', ale widzę, że przed chwilą był, a pewnie jeszcze jakiś będzie  :lol:

No więc wywiało nas (z Natalią) w tym roku do Norwegii. Ja jeszcze nigdy nie byłem, a wstyd mieć takie braki, Natalia była, ale na południu, więc pojechaliśmy trochę bardziej na północ. Urlopu wystarczyło na trochę ponad 3 tygodnie, z czego jakoś 18 dni na rowerze.

Pogoda nam się trafiła jak to w Norwegii, kilka słonecznych dni, kilka deszczowych, w większości było pochmurno i deszczem tylko straszyło. Pojechaliśmy na przełomie czerwca i lipca, więc jak w Europie zaczynały się upały to u nas było 10 stopni w ciągu dnia.

Raz zdarzyło nam się, że siedzieliśmy w namiocie do 17 przeczekując deszcze, to był dla nas obojga życiowy rekord ;-)

Na mapce widać, że kawałek przejechaliśmy pociągiem. Wynikło to z tego, że trasę zaplanowaliśmy po łebkach na zasadzie "aaaa, jakoś to będzie, google maps pokazuje 1500 główna drogą, więc będzie 1700 bocznymi, więc może zdążymy na pociąg z Trondheim do Oslo". Zakładaliśmy, że pod koniec będziemy musieli podjechać z 200 km autobusem, ale pewnego dnia trafiło się dogodne połączenie kolejowe, które zbiegło się w czasie z największymi deszczami, więc skorzystaliśmy.

Zapraszam do oglądania zdjęć, sam nie mogę się zdecydować na jedną platformę, więc Wam też dam wybór (wszędzie są te same  ;) ):

Flickr:
https://www.flickr.com/photos/75227967@N00/sets/72157656702890289

Google Photos:
https://goo.gl/photos/vfeQPdq8RStPUMXa9

Picasa:
https://picasaweb.google.com/115390731642831745022/Norway2015

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Znowu ta Norwegia...
« 13 Sie 2015, 19:33 »
Oslo swoimi granicami obejmuje kilka małych wysepek, a na jednej z nich można spać za darmo w namiocie. Korzystamy z okazji, i jest tam bardzo sympatycznie, ale są dwa problemy: jak podliczyć cenę za 4 bilety na prom to wychodzi prawie jak za pole namiotowe, no i mogą nie zabrać rowerów jak jest dużo chętnych. Nas zabrali, ale trochę marudzili. Drugą noc spędzieliśmy na campingu.
Wokół Oslo jest sporo miejsc do spędzenia nocy, co prawda niektóre są mocno nie po drodze. Niektóre z nich to tereny na północ od Asker, na północny wschód od Holmenkollen.

Narzekasz na pogodę. Po fotkach sądząc, to bardzo dobrze z pogodą trafiliście ;)

My home is where my bike is.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
« 13 Sie 2015, 19:44 »
Dla tych co nie byli w Oslo to chciałem zaznaczyć, że żeby z niego wyjechać to jest pod górkę i wieczorem się nie chce ;-)

A z fotkami to tak dlatego, że w deszczu się aparatu nie chce wyciągać za bardzo ;-)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 14 Sie 2015, 08:25 »
baaardzo fajna galeria! Oryginalny ten dom co spaliście, przeszklony a drewniany w środku.
Co do trawy na dachu też bardzo bym chciał. Ale okazuje się, że to nie taka prosta sprawa byłaby dla naszych budowniczych. U nich to widać "prościzna". A jak rozmawiałem z budowlańcami o trawie na dachu to patrzyli na mnie jak na wariata...

Gratuluję udanej wyprawy, dobrych ujęć i w sumie chyba dobrej norweskiej pogody.

a jak test roweru? zadowolony po powrocie?

pozdrawiam

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 14 Sie 2015, 08:38 »
Patrzę na szybko z hostelu i jeszcze na pewno wrócę do Twojej galerii. Łezka mi się w oku kręci jak patrzę na znajome miejsca, mam olbrzymi sentyment do tego kraju. Parę lat już nie byłem :(

Dzięki Kuba za galerię, w domu przejrzę dokładnie.

P.S. No i zazdroszczę, że Wy już obrobiliście materiał z wakacji... Pozdrawiam

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 14 Sie 2015, 11:20 »
Co do trawy na dachu też bardzo bym chciał. Ale okazuje się, że to nie taka prosta sprawa byłaby dla naszych budowniczych. U nich to widać "prościzna". A jak rozmawiałem z budowlańcami o trawie na dachu to patrzyli na mnie jak na wariata...
Jakby to ująć. Taki dach jest dość ciężki, grube belki potrzebne. Druga sprawa, bardziej istotna. Tam taki dach ma optymalne warunki do wzrostu, w Polsce niekoniecznie.

My home is where my bike is.

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 14 Sie 2015, 11:59 »
Mieliście cynka co do tego domku? Druga sprawa, ile kosztowo wyszedł Wam pociąg i jak dostaliście się na Lofoty? W sumie na północy Norwegii też nie byłam ;). Bardzo ładne zdjęcia :).

Offline Mężczyzna BIKER303

• Miasto: Otomin
  • Na forum od: 19.08.2013
« 14 Sie 2015, 13:43 »
Kurcze trzeba się wreszcie wybrać do tej Norwegii, bo to trochę inny świat :)
Super wyprawa :icon_exclaim:

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
« 14 Sie 2015, 15:49 »
Mieliście cynka co do tego domku? Druga sprawa, ile kosztowo wyszedł Wam pociąg i jak dostaliście się na Lofoty? W sumie na północy Norwegii też nie byłam ;). Bardzo ładne zdjęcia :).

Tak, mieliśmy cynk od kolegi, który spał tam rok wcześniej. Domek jest z założenia schroniskiem dla rowerzystów, ale nocują tam też inni turyści. Tu jest na mapie:
https://goo.gl/GS1k6g

Z pociągiem było trochę kombinowania, więc napiszę, może się komuś przyda.
- bilety kupowaliśmy miesiąc wcześniej i preferowane przez nas pociągi odpadły, bo nie było już miejsca na rowery, musieliśmy jechać dzień później niż chcieliśmy i było też trochę drożej
- bilety na rower trzeba było kupić telefonicznie, więc płaciłem przez telefon podając numer karty kredytowej, czego raczej nie lubię robić
- dostaliśmy na maila powiadomienie z kodem do odbioru biletów w automacie, ale kod nie działał, bo automaty nie drukują biletów rowerowych, więc musieliśmy iść do punktu obsługi klienta

Kosztowo wyszło tak:

Niestety wszystko zsumowali, więc to jest razem z biletem powrotnym z Trondheim do Oslo i jest to cena za dwie osoby i dwa rowery. Orientacyjnie możesz ceny zawsze sprawdzić na www.nsb.no. Za rower płaci się za każdy odcinek i kosztuje on połowę zwykłego biletu, ale maksymalnie 194 korony.

W pociągach rowery podaje się konduktorowi i on je wiesza na hakach. Tych haków to jest chyba tylko z 5, więc miejsca na rower szybko się kończą. Bagaże można sobie położyć pod rowerem.

Jak podjeżdżaliśmy te 200km na północy to bilety kupowałem telefonicznie, bo na dworcu nie było okienka, tylko maszyna, która nie sprzedawała biletów na rower. Oczywiście maszyna nie wydawała też biletów, ale wystarczyło pokazać konduktorowi potwierdzenie zakupu na mailu. Ten pociąg kosztował 1126 NOK za 2 osoby i 2 rowery.

a jak test roweru? zadowolony po powrocie?

Tak! Wszystko gra i buczy ;-)

A, jeszcze mi się przypomniało coś. Pudła na rowery schowaliśmy tuż przy lotnisku pod mostem. Akurat była taka pasująca wnęka, więc je tam wsadziliśmy i czekały na nas 3 tygodnie. Dodatkowym bonusem było to, że most był nad torami, i jadąc pociągiem w obie strony widzieliśmy z okien nasze kartony, więc wiedzieliśmy, że będą na nas czekać ;-)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 14 Sie 2015, 17:54 »
Niestety wszystko zsumowali, więc to jest razem z biletem powrotnym z Trondheim do Oslo i jest to cena za dwie osoby i dwa rowery.
Wiecie o minipris? Kupując bilet z odpowiednim wyprzedzeniem płaci się 99, potem 199, 299, 399 NOK, a w końcu normalną cenę. Niezależnie od dystansu i liczby przesiadek - po prostu jest ograniczona liczba biletów w niższej cenie. Ja za pociąg przez całą Norwegię (17 godzin) zapłaciłam 199 koron.

Piękne zdjęcia, wróciły wspomnienia :) Uwielbiam norweskie mosty!

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
« 15 Sie 2015, 21:42 »
Niesamowite zdjęcia. Zachęciłeś do Norwegii. Przepięknie... gratuluję wyjazdu.
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 16 Sie 2015, 21:38 »
Jak pociąg w Norwegi to tylko miniprice ;) Trzeba kupować sporo czasu wcześniej, ale oszczędza się setki złotych czasami. Cena bilety nie zależy od ilości przesiadek długości podróży. Nie wiem jak jest z rowerami w tym wypadku, bo z rowerem podróżowałem max 40km i kupowałem bilet na stacji.

(informacje sprzed 3 lat)

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
« 16 Sie 2015, 22:11 »
Te bilety były minipris, ale i tak wyszły drogo ;-)

Cieszę się, że zdjęcia się podobają, dzięki!

Offline Mężczyzna pepin

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 15.06.2015
    • geoploszka
« 16 Sie 2015, 22:14 »
Gratuluję wyprawy, pogoda chyba jednak dopisała. Zdjęcia piękne (niezłe oko i umiejętności), komentarze bardzo fajne. Super się oglądało. ;D

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 16 Sie 2015, 22:25 »
Te bilety były minipris, ale i tak wyszły drogo ;-)
Minipris za ponad 2000 koron?

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum