Autor Wątek: Znowu ta Norwegia...  (Przeczytany 3888 razy)

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Odp: Znowu ta Norwegia...
« 16 Sie 2015, 22:31 »
Te bilety były minipris, ale i tak wyszły drogo ;-)
Minipris za ponad 2000 koron?

Tak, sama napisałaś, że drożeją z czasem. Nie pamiętam po ile dokładnie były poszczególne odcinki, ale na pewno nie po 99 koron. Zakładając np. 399 to mamy:

Oslo -> Bodo 399x2 = 800
+ 2x rower = 2x194 = 400

Trondheim -> Oslo = 399x2 = 800
+ 2xrower = 2x194 = 400

W sumie 2400, my zapłaciliśmy prawie 3000, więc bazowe bilety musiały być trochę droższe, ale nie bardzo mieliśmy wybór, bo na te najtańsze nie było już miejsc rowerowych.

Jak sprawdzisz Oslo -> Bodo na jutro to też jest bilet minipris, ale kosztuje 849 ;-)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 16 Sie 2015, 22:37 »
Aha, myślałam, że ponad 2000 koron było za jeden odcinek. Może minipris powyżej 399 koron jest w przypadku podróży z przesiadką, gdy na jeden z pociągów nie ma już tanich biletów?

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
« 16 Sie 2015, 22:41 »
Minipris chyba nie musi być wcale jakieś bardzo tanie. Jak się kupuje z dużym wyprzedzeniem to pewnie jest, ale na bilety w nadchodzącym tygodniu też są ceny oznaczone jako minipris, a wcale tanie nie są:

Cytat ze strony NSB:
Minipris: (Lowest Price)
Must be purchased at least 1 day prior to departure and can not be purchased on board the trains. Tickets are non-refundable, also in combination with Sove and Komfort, and reservations may not be changed.

W porównaniu do normalnej ceny, to nawet te za 800 wydają się super okazją ;-)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 17 Sie 2015, 07:50 »
Poza wszystkim liczą się wrażenia po podróży. Po podróży zresztą już nie warto liczyć  ;D

Te bilety były minipris, ale i tak wyszły drogo ;-)
Minipris za ponad 2000 koron?

Może temat nie jest już tak piękny jak kiedyś. Sprawdziłem teraz połączenie TORP - BODO na 15 listopada (data najdalej jak się da). Złożył tylko jedno połączenie za 450 NOK. Kiedyś bilet kosztowałby 199 NOK i nie musiałbym aż tak żyłować terminu.

Muszę sobie przybliżyć temat, bo chciałem na zorze polarną jechać zimą...

Minipris chyba nie musi być wcale jakieś bardzo tanie. Jak się kupuje z dużym wyprzedzeniem to pewnie jest, ale na bilety w nadchodzącym tygodniu też są ceny oznaczone jako minipris, a wcale tanie nie są:

To prawda, trzeba kupować zaraz jak się pojawi data. Jak ja jeździłem to najtańszy miniprice kosztował 199NOK, Potem podnieśli na 299NOK, a teraz może jeszcze uzależnili to od długości trasy. Kiedyś to była niezła opcja. Kupowałem bilet lotniczy i miniprice na pospieszny i prosto z lotniska lądowałem w środku Hardangervidy za 100zł. Tylko znajomy musiał mi podrzucić butle z gazem na przesiadce ;) Potem się nawet dało wydłużyć czas przesiadki.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 18 Sie 2015, 13:29 »
Piękna wycieka!!!
Zdjęcia bardzo profesjonalne, wymuskane, obrobione (wiadomo, mamy A.D.2015). Przy pierwszym oglądaniu wywołały u mnie pewne onieśmielenie (ze względu na ich techniczną doskonałość, a połowa ma dodatkowo to coś więcej). Chyba właśnie ta ilość doskonałych zdjęć w całym albumie onieśmiela. Ja w każdym razie tylu udanych nigdy bym nie zrobił, a tu jedno za drugim.
Przy drugim oglądaniu onieśmielenie zniknęło i pojawił się BANAN :)
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
« 18 Sie 2015, 14:37 »
Teraz ja jestem onieśmielony po takich zachwytach ;-)

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
« 21 Sie 2015, 07:35 »
Hej, zdjęcia są przepiękne:) Wyjazd tez musiał być udany.
Powiedz te miski serio tak przy namiocie?
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 22 Sie 2015, 17:13 »
Teraz ja jestem onieśmielony po takich zachwytach
Przykro mi, ale muszę dołożyć także moje: super zdjęcia.

Marek

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
« 22 Sie 2015, 17:28 »
Spoko, już mi tamto onieśmielenie minęło ;-)

A co do misek to... no serio, czasami przy namiocie trzymamy, czasami w przedsionku. Przy namiocie nawet lepiej, bo jak napada w nocy to namokną i rano łatwiej umyć ;-)

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
« 22 Sie 2015, 21:58 »
No tak, miski... Chciałem spytać o miśki-niedźwiedzie, jednak autouzupelniacz wiedział lepiej:)

« Ostatnia zmiana: 16 Paź 2016, 17:03 Turysta »
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
« 22 Sie 2015, 22:05 »
Haha :D

Miśki są prawdziwe, ale nie w takim kontekście jak w komentarzach do zdjęć. Odwiedziliśmy Polar Park, czyli takie ZOO, w którym mają tylko zwierzęta typowe dla północnych rejonów i chwalą się, że dają tym zwierzętom dużo większe wybiegi niż w innych ogrodach zoologicznych. No i to fakt, kilku gatunków nie udało nam się wypatrzeć, bo sobie powędrowały gdzieś w dalsze zakątki swoich zagród.

No ale niedźwiedzie pozowały bardzo ładnie ;-)

A, no i można tam wejść do zagrody wilków i się z nimi pobawić. Podobno jest to niezapomniane przeżycie, ale my nie próbowaliśmy, bo po pierwsze trzeba się umawiać z dużym wyprzedzeniem i wpuszczają tylko kilka osób dziennie, a po drogie kosztuje taka atrakcja chyba 700zł od osoby :D

Można też pobawić się z lisami polarnymi, taniej, ale jak my tam byliśmy to były niedysponowane ;-)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 30 Sie 2015, 21:40 »
No właśnie...te zdjęcia. Wytypowałem dwie kandydatury do kalendarza, ale później było jeszcze kilka następnych, już nawet nie pisałem.  :)

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum