Autor Wątek: Cube TOURING EXC czy Kross Global?  (Przeczytany 1528 razy)

Offline Mężczyzna Jacek@

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.03.2015
Cube TOURING EXC czy Kross Global?
« 14 Sie 2015, 10:47 »
Noszę się z zamiarem kupna jednego z tych modeli. Będę wdzięczny za Wasze sugestie.

PS a może inny rowerek?

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Odp: Cube TOURING EXC czy Kross Global?
« 14 Sie 2015, 13:01 »
Taki kup:

Czerwony, szybki, kultowy!

Offline Mężczyzna Jacek@

« 14 Sie 2015, 13:19 »
Wolałbym ORKANA. Czerwony pasuje bardziej do kobiet.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 14 Sie 2015, 13:25 »
Pora na wymianę kasku  8)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Jacek@

« 14 Sie 2015, 13:28 »
słuszna uwaga

« 14 Sie 2015, 14:10 »
Wracając do tematu, rzeczywiście chcesz się pchać w hydraulikę? W przypadku trekkinga nic właściwie ona nie wnosi, a jest to proszenie się o kłopoty.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Jacek@

« 14 Sie 2015, 14:31 »
Jestem mało doświadczonym cyklistą. Robię 2-2,5 k rocznie, głównie do pracy i na krótkie wycieczki. Mam jednak w planach dłuższe wypady z synami. Czekam tylko żeby młodszy skończył roczek i był bardziej samodzielny. Ostatnio kupiłam dla nich wózek rowerowy.
Chciałbym mieć wygodny jednoślad nawet z wyposażaniem na wyrost, ale który będzie dawał radę w trasie i drodze do  pracy. No może mógłby się jeszcze dobrze prezentować.

Offline Mężczyzna Jarczan

• Miasto: śląsk
  • Na forum od: 26.03.2013
« 14 Sie 2015, 22:29 »
Wracając do tematu, rzeczywiście chcesz się pchać w hydraulikę? W przypadku trekkinga nic właściwie ona nie wnosi, a jest to proszenie się o kłopoty.
Niby czemu?
Mam Globala i nie wyobrażam sobie efektywnego zatrzymania obładowanego rozpędzonego do ko 60km/h  roweru v-brekami na stromym zjeździe(np.ulica Górska,Nieledwia)

« 14 Sie 2015, 22:39 »
Ludzie od setek lat jeżdżą z v-brake lub canti i sobie jakoś radzą ;) Jeździ się po prostu trochę mniej agresywnie, ewentualnie ćwiczy się mięśnie dłoni. Co najważniejsze, w hamulcach linkowych ewentualna naprawa jest bardzo prosta, w razie awarii hydrauliki bez serwisu właściwie się nie obejdzie. Do tego po wyciągnięciu koła można się zapomnieć lub przypadkiem coś nacisnąć..

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 14 Sie 2015, 23:07 »
Linkowe tarczowe przy 160 mają nawet mniejszą moc, niż vki. Między vkami a hydrauliką chyba deore nie czułem dużej różnicy w mocy. W każdym razie ja prawie wszystkim mogę rower zatrzymać, oprócz hamulców w mojej starej szosie przed renowacją ;D Jest to sprawa indywidualna, zależna od siły dłoni i ilości palców, jaką chcemy trzymać na klamce. Ja zwykle hamuję dwoma palcami.
« Ostatnia zmiana: 14 Sie 2015, 23:30 wikrap1 »

Offline Mężczyzna Jarczan

• Miasto: śląsk
  • Na forum od: 26.03.2013
« 15 Sie 2015, 08:16 »
Ludzie od setek lat jeżdżą z v-brake lub canti i sobie jakoś radzą ;) Jeździ się po prostu trochę mniej agresywnie, ewentualnie ćwiczy się mięśnie dłoni. Co najważniejsze, w hamulcach linkowych ewentualna naprawa jest bardzo prosta, w razie awarii hydrauliki bez serwisu właściwie się nie obejdzie. Do tego po wyciągnięciu koła można się zapomnieć lub przypadkiem coś nacisnąć..
Zgodzę się.
W razie "w" v-ka rzeczywiście jest mniej problematyczna.
Odnośnie przypadkowego wciśnięcia hamulca podczas wyjętego koła- są specjalne zaślepki, które wkłada się między kolcki hamulcowe,ale oczywiście trzeba o nich pamiętać :)

Offline Mężczyzna BIKER303

• Miasto: Otomin
  • Na forum od: 19.08.2013
« 15 Sie 2015, 09:07 »
Sam jeżdżę na vałkach i na razie nie mam zamiaru ich zmieniać. W góralu mam tarcze z hydrauliką i rzeczywiście inaczej, lepiej to działa. Kiedyś rower zostawiłem na słońcu i nie mogłem ruszyć bo płyn się rozprężył i ścisnął przednią tarczę :) Tak jak pisaliście wcześniej w razie innej awarii - uszczelka, wypadnięty tłoczek, zerwany przewód, będąc w dziczy jesteśmy kompletnie bezradni.
Może złotym środkiem są mechaniczne tarcze ???

Offline Mężczyzna Jacek@

« 26 Sie 2015, 11:10 »
A co sądzicie o Magura HS11?

Offline Mężczyzna pepin

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 15.06.2015
    • geoploszka
« 12 Wrz 2015, 16:40 »
Wg mnie jak już hydraulika to tarczowe. Magura ma wady hydraulicznych (przede wszystkim awaria w terenie i problem) ale nie ma kilku ich zalet (nie niszczą obręczy czy nie reagują na rozcentrowane koło)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum