Autor Wątek: Wyprawa po kraju Draculi  (Przeczytany 1649 razy)

Offline Mężczyzna frankie

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.05.2015
Wyprawa po kraju Draculi
« 22 Sie 2015, 13:02 »
Cześć,
niedawno odbyłem wraz z kolegą poznanym przez to nieocenione forum podróż po kraju pełnym kontrastów, czyli Rumunii. Wiem, jest to dość popularna destynacja rowerowa, jednak chcę się podzielić własnymi wrażeniami, emocjami i może też radami. Wszystkich chętnych zapraszam to odwiedzenia bloga/miejsca archiwizacji wpisów i fotek:
 https://www.facebook.com/pages/A-mo%C5%BCe-by-tak-popeda%C5%82owa%C4%87/331990643634031

Pozdrawiam

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
Odp: Wyprawa po kraju Draculi
« 22 Sie 2015, 17:52 »
Cześć.
Rumunia, to mój cel na którąś z najbliższych wypraw, więc z chęcią przeczytałem Twoją relacje z podróży.

Mógłbyś zamieścić mapkę z waszej trasy?
W jaki sposób dostaliście do do Rumuni? Autobusem?(sądząc po zdaniu "Po nocy spędzonej w ciasnym autobusie przywitał nas Budapeszt.") Skąd dokąd, jakie koszta, nie było problemów z zabraniem rowerów, trzeba było je mocno poskręcać?

« 22 Sie 2015, 18:58 »
Trasa wyglądała mniej więcej tak, jak w załączniku. Niestety całkiem sporo kilometrów przejechanych po głównych drogach, bo często drogi lokalne wyglądały jak księżycowe kratery albo nie było ich wcale, mimo że na mapie istniały.
Transport autobusowy z Krakowa do Budapesztu, linia eurolines, koszt 95zł+40zł za rower - cena w jedną stronę. Z przewozem rowerów nie było większych kłopotów, trzeba było odkręcić przednie koło, rozkręcić kierownicę i włożyć do luku tak żeby zajmował jak najmniej miejsca. Kierowcy bardzo życzliwi i wyrozumiali. Dalsza podróż do/z Debreczyna za pomocą węgierskich kolei. Bilet z rowerem w jedną stronę coś koło 5000 forintów.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 22 Sie 2015, 19:20 »
z Krakowa do Budapesztu, linia eurolines, koszt 95zł+40zł za rower
Bardzo cenna informacja. Dzięki!!!
A jak kupowaliście te bilety?
Bezpośrednio u kierowcy?

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

« 22 Sie 2015, 19:25 »
Z racji obłożenia tego połączenia, bilety trzeba kupić wcześniej przez internet z informacją, że chce się przewieźć rowery.

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
« 22 Sie 2015, 19:29 »
Ile przejechaliście kilometrów rowerem?

« 22 Sie 2015, 19:51 »
Około 1250km, wliczając w to wycieczkę po Budapeszcie i drogi lokalne w Rumunii. Maksymalnie w ciągu dnia zrobiliśmy coś koło 145km.

Offline Mężczyzna lepiotrek

• Więcej uczy cudza głupota niż własny rozsądek
  • Miasto: Sochaczew
  • Na forum od: 23.04.2014
« 24 Sie 2015, 08:21 »
Informacyjnie dla zainteresowanych Rumunia z Poznania przez Łódź i Warszawę do Czerniowic na Ukrainę jeździ firma YOKATO Sp.z o.o.. Cena z W-wy chyba 130 zł. Transport roweru na tych samych zasadach.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 24 Sie 2015, 08:35 »
WOW. I jeszcze raz WOW

Jak się utrzyma na przyszły rok to skorzystam!

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 27 Sie 2015, 08:45 »
fajny wypad, gratulacje!
cenne informacje a propo dojazdu.

Offline Mężczyzna ziulko

• Miasto: Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 13.06.2009
« 30 Sie 2015, 20:27 »
Kraj kontrastow - jedyny kraj w ue gdzie nie ma zakazu biwakowania przy drogach. Spędziłem w tym roku w nim 7 tygodni i na transfagarasce byłem 4 razy i raz na transalpinie niestety samochodem - nie było czasu na rower .  Mieszkałem w Rm. Valcea (czyt wulcia) rumuńskie centrum hakingu komputerowego. Niedaleko też jest mauzoleum Geniusza Karpat. Jest tam bardzo dużo firm z Pl.
.alleluja i do przodu.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 30 Sie 2015, 20:53 »
Kraj kontrastow - jedyny kraj w ue gdzie nie ma zakazu biwakowania przy drogach
cóż za dziwny przesąd. A Szwecja i Finlandia to co?

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna kamil_ra

• Miasto: Teresin
  • Na forum od: 16.05.2013
« 31 Sie 2015, 08:54 »
Fajna wyprawa - też myślimy o Rumunii na przyszły rok - jednak z racji tego, że mamy dzieci 9 i 6 latka, a 6-latek będzie musiał w przyszłym roku pedałować sam - wchodzi w zasadzie w grę tylko teren dość płaski. Piszesz, że zachód jest dość płaski - który rejon dokładnie masz na myśli? My myśleliśmy o Wołoszczyźnie bądź Dobrudży - chociaż chyba tam jest bardzo monotonnie. Bylibyśmy wdzięczni za wszelkie podpowiedzi.

Offline Mężczyzna ziulko

• Miasto: Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 13.06.2009
« 31 Sie 2015, 11:55 »
Może źle to ujęte przeze mnie w tym rejonie ue.  :) Skandynawia to inny świat. Pracowałem też w Szwecji. 
 Największy minus Rumunii to ilosc i obecnosc psow. 53 % kraju to góry.
.alleluja i do przodu.

Offline Mężczyzna lepiotrek

• Więcej uczy cudza głupota niż własny rozsądek
  • Miasto: Sochaczew
  • Na forum od: 23.04.2014
« 1 Wrz 2015, 08:46 »
Fajna wyprawa - też myślimy o Rumunii na przyszły rok - jednak z racji tego, że mamy dzieci 9 i 6 latka, a 6-latek będzie musiał w przyszłym roku pedałować sam - wchodzi w zasadzie w grę tylko teren dość płaski. Piszesz, że zachód jest dość płaski - który rejon dokładnie masz na myśli? My myśleliśmy o Wołoszczyźnie bądź Dobrudży - chociaż chyba tam jest bardzo monotonnie. Bylibyśmy wdzięczni za wszelkie podpowiedzi.
Rozumiem, że chciałbyś połączyć pasję z wyprawą rodzinną ale Rumunia to naprawdę pofałdowany kraj, zatem z małymi dziećmi to chyba zły pomysł.

Tagi: rumunia 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum