Autor Wątek: Wyłamany ząb w tarczy  (Przeczytany 1592 razy)

Offline Mężczyzna pepin

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 15.06.2015
    • geoploszka
Wyłamany ząb w tarczy
« 1 Wrz 2015, 16:39 »
Cześć, ostatnio podczas przeglądu zauważyłem, że w największej tarczy jeden z 48 zębów jest wyłamany. Korba trekingowa Deore, tarcza oczywiście alu. Nawet nie wiem kiedy to się stało, musiałem chyba gdzieś przywalić, bo chyba nie w czasie zmieniania biegów. Jeździ się na tym normalnie, choć podczas zrzucania na mniejszą tarczę (zdarza się to rzadko) łańcuch schodzi z górnej części a dół jakby trzyma (jakby był przyklejony). Nie wiem czy ma to związek z tym zębem. Zastanawiam się czy wymieniać tarczę czy z tym jeździć? Czy będzie to miało jakiś wpływ na żywotność łańcucha?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Wyłamany ząb w tarczy
« 1 Wrz 2015, 17:08 »
podczas zrzucania na mniejszą tarczę (zdarza się to rzadko) łańcuch schodzi z górnej części a dół jakby trzyma (jakby był przyklejony
Bo tak ma być?
Krótko - olać. Brak zębów raczej ułatwia zmianę biegów ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 1 Wrz 2015, 18:49 »
A nie masz już trochę zużytego blatu?
Wtedy właśnie często "wciąga", "łapie" łańcuch na blacie.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna pepin

• geoploszka
« 1 Wrz 2015, 19:05 »
Raczej nie, przejechane z 4 tys. A może to wina smaru? Wcześniej smarowałem łańcuch smarem z teflonem na suche warunki, ale po jednej większej jeździe musiałem znowu smarować. Teraz smaruję olejem do łańcuchów pił łańcuchowych, i jest o wiele lepiej, ale zdarza się że od czasu do czasu zaciągnie łańcuch , jak to ładnie nazwałeś.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 1 Wrz 2015, 22:56 »
A jaki to łańcuch? Bo najtańsze za 15-20zł w 4000km już dość znacznie zajeżdżałem, ale to w zimę.

Offline Mężczyzna pepin

• geoploszka
« 2 Wrz 2015, 15:43 »
Łańcuch hg-53 ok 1500 przebiegu, więc raczej odpada.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum