Autor Wątek: BBTour 2016  (Przeczytany 64400 razy)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Odp: BBTour 2016
« 10 Sie 2016, 07:54 »
Ja w ogóle nie startuję w tym roku w BBTour, ale jako torunianin znający też nieco Bydgoszcz uważam, że zmiana trasy w zaproponowanej formie to fatalny pomysł, wjazd do dwóch sąsiadujących  dużych miast (a chwilę wcześniej jest jeszcze Włocławek) podczas ultramaratonu to idea chybiona.

Wprowadza się przejazd przez cały Toruń, stary, dziurawy i ruchliwy most Piłsudskiego, okolice Starówki i całą Bydgoszcz, w tym długi i nieprzyjemny dla rowerzystów Fordon. W obu miastach czeka w sumie kilkanaście/kilkadziesiąt skrzyżowań ze światłami (w Toruniu naliczyłem 9, plus światła na przejściach dla pieszych i skrzyżowania bez sygnalizacji) i pewnie kilkanaście/kilkadziesiąt kilometrów dróg z prowadzonymi obok drogami rowerowymi, które np w przypadku tych toruńskich są dobrej jakości, ale i tak dla kogoś kto nie zna miasta są utrudnieniem a nie ułatwieniem. Jazda i powrót z punktu też wydaje się dość kuriozalna.

Jeżeli już na siłę zmieniać, to rozsądniej byłoby jechać przez 20km DK10 i w Przyłubiu zjechać na DW394 przez Solec. Wówczas ominie się przynajmniej przejazd przez Toruń, a i droga przez Bydgoszcz prowadzi chyba bardziej przyjaznym fragmentem.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 10 Sie 2016, 08:15 »
Patrząc na trasę to sądzę, ze 3/4 zawodników po prostu zgubi się w drodze powrotnej. ;)

PS: Przekazałem Twój komentarz dalej.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 10 Sie 2016, 08:27 »
Nie podejrzewam Roberta o brak rozsądku ani też o chodzenie na łatwiznę. Takie poprowadzenie zapewne wynika z jakichś zobowiązań wobec miast sponsorów lub knajp, w których jest Punkt Kontrolny. Biorąc pod uwagę sąsiedztwo Wisły, Puszczy Bydgoskiej i poligonu artyleryjskiego to wybór alternatywnej trasy jest wręcz niemożliwy do wykonania w stopniu zadowalającym.

Najłatwiej byłoby po prostu ściąć trasę i między Włocławkiem a Nakłem podróżować drogą wojewódzką 246. Tyle, że wtedy nie byłoby bufetu między Włocławkiem a Drawskiem ;-)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 10 Sie 2016, 08:38 »
I trasa chyba byłaby ciut krótsza. ;)

PS: Na odcinku 2016 km zaliczyłbym jedna gminę. :D
PS2: Ma ktoś pożyczyć/odprzedać jakieś pedały SPD?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 10 Sie 2016, 08:44 »
Nie mogłeś mówić wcześniej, to byś dostał w Kórniku razem z torbą?:P

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 10 Sie 2016, 08:50 »
Na Kórniku testowałem jazdę długodystansową bez. I wyszło, że trochę moje buty się już rozpadają po 7 latach oraz za często tupie w pedały co skutkuje zmęczeniem niepotrzebnym stóp. :)

Poza tym do tych pedałów i tak muszę kupić buty SPD. :P

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
« 10 Sie 2016, 08:51 »
Powrót starą trasą to naprawdę fatalny pomysł i dziwie się że wiele osób (w tym ja) przystało na jazdę krajówkami, nie wiedząc że będzie zmiana. To już proszenie się o nieszczęście, dlatego z dużym zadowoleniem przyjąłem zmianę trasy.

Offline Mężczyzna mw

• Miasto: Puszcza
  • Na forum od: 15.04.2011
« 10 Sie 2016, 09:09 »
całą Bydgoszcz, w tym długi i nieprzyjemny dla rowerzystów Fordon.
Na marginesie pomijając fatalną nawierzchnię ulicy Fordońskiej szybko jest zakaz dla rowerów bez żadnej rozsądnej ścieżki rowerowej
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/172c364fc4e5a209
ponadto wzdłuż ulicy Kamiennej droga dla rowerów z kostki brukowej.
Może poprowadzenie trasy z Torunia do Bydgoszczy drogą nr 80 z uwagi na pobocze, którego nie ma na drodze nr 10?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 10 Sie 2016, 09:23 »
Mogliby dopuścić na powrocie formułę TCR. PK zalicza sz obowiązkowo, ale trasa pomiędzy nimi pozostaje w Twojej gestii.

Mówisz, masz.

Cytat: Robert Janik
Generalnie trasa powrotna to trasa sugerowana!

Zawodnik musi zaliczyć tylko podane na stronie PK aby uznać edycję powrotną BBT

Decyzję co do wyboru wariantu trasy podejmuje sam , w zależności od aktualnej sytuacji na drodze, obciążenia ruchem , a to wszystko zmienia się zależnie od pory dnia. itp.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 10 Sie 2016, 09:26 »
Z wiatrem czy pod wiatr? Model ogólny GFS prognozuje jazdę z silnym wiatrem północno-zachodnim, ale to nadal 252 godziny do przodu, wiarygodność fusów z herbaty. Jednak GFS święcił wielkie sukcesy w prognozach długoterminowych (jedne były oczekiwane, MP1/2, KMT1, inne znienawidzone/MRdP, górami),  z których zresztą zdawałem relację. Teraz wystawia odważną prognozę - na BBT będzie wiatr w plecy. Nie bez deszczu.
A mi się zdawało, że na załączonej grafice w wątku o TCR widać raczej mocny wiatr w twarz ???
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 10 Sie 2016, 09:27 »
Tematu trasy powrotnej nie ma, przynajmniej z mojej strony. Otrzymałem odpowiedź od Roberta Janika, zamyka ona dyskusję, a mi chęć do jakiegokolwiek wyrażania opinii czy pomocy. Szkoda czasu.

Czy nadal obowiązuje zasada, że przez miasto można przejechać dowolną drogą, a nie tą zaproponowaną przez organizatora? Jeśli tak, to w w wolnej chwili przypatrzę się fragmentowi w Toruniu pod kątem dróg rowerowych i skrzyżowań, patentów jak najlepiej przejechać, może komuś z forum się przyda.

a, już doczytałem. No to coś Wam przygotuję.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 10 Sie 2016, 13:21 »
Cytat: Robert Janik
W ogóle to miałbym ogromną prośbę do użytkowników forum

Będę chciał uruchomić w najbliższych dniach większość urządzeń i chodzi o to aby zrobić takie obciążenia aby wszystkie błędy wyszły

Dla najbardziej aktywnych 3 forumowiczów mogę ufundować 3 książki BBT

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
« 10 Sie 2016, 13:43 »
Joszko skąd te wszystkie cytaty? To oficjalna wykładnia? No i co chodzi z tym obciążeniem?

Na marginesie. Brnięcie w twierdzenie że ślad może zmienić kształt, bo ktoś zajmuje się zawodowo nawigacją i ma rację, to trochę porażka.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 10 Sie 2016, 13:47 »
Cytaty z mojej prywatnej korespondecji, więc to są informacje nieoficjalne tylko przeznaczone dla waszych oczu. :D
Chodzi o robienie ruchu w serwisie monitoringu dotyczy logowania się, pisania wiadomości, wchodzenia, klikania itp. Szczegóły co i kiedy podam.

Brnięcie w twierdzenie że ślad może zmienić kształt, bo ktoś zajmuje się zawodowo nawigacją i ma rację, to trochę porażka.

A to czego dotyczy, bo nie mogę z niczym powiązać?

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
« 10 Sie 2016, 14:23 »
Wymiany myśli z Wigorem na forum 1008.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....