Autor Wątek: BBTour 2016  (Przeczytany 64403 razy)

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
Odp: BBTour 2016
« 28 Sie 2016, 21:01 »
Druga rzecz. Regulamin mówi o pomocy zorganizowanej. Ja owe organizowanie rozumiem, jako wcześniej przygotowaną pomoc.
Marek

Jeśli rozumieć to w ten sposób, to to co ja miałam, to nie była zorganizowana pomoc. My nie byliśmy wcześniej umówieni. Aż do chwili gdy fizycznie zobaczyłam Michała, nie wiedziałam, że do mnie dołączy. To był spontan :D

Aby zapobiec tego typu niejasnościom, proponujemy zmianę w.w. zapisu na:
a) "obowiązuje absolutny zakaz korzystania z zorganizowanej pomocy osób trzecich na trasie oraz punktach kontrolnych przez zawodników startujących w kategorii SOLO"

A dlaczego to ma dotyczyć tylko kat. solo? Czy to oznacza, że kat. open może korzystać ze zorganizowanej pomocy osób trzecich?
A co jeśli ktoś z kat. solo przejdzie na open?....  ;)

Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 28 Sie 2016, 21:12 »
Proszę o dopisanie mnie do listy

Dopisałem. Dodałem też Alamankę i rośka. Ktoś jeszcze się tajniaczy?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 28 Sie 2016, 21:18 »
@Turysta, dorzuć Roszpunke

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 28 Sie 2016, 21:21 »
Aż do chwili gdy fizycznie zobaczyłam Michała
Piszesz o momencie, kiedy go zobaczyłaś, czy dopiero później, kiedy uwierzyłaś w to, co widzisz?  ;D

A przy okazji. Kot, dałem Twoją relację koleżance małżonce. Po przeczytaniu powiedziała, że ja to jestem przy Tobie ostoja rozsądku i rozwagi. ;)

Marek

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 28 Sie 2016, 21:23 »
Alamanka nie jechała ale jej GPS jechał razem z Robertem czy jakoś tak.

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 28 Sie 2016, 21:24 »
Aaa, to przepraszam. :)

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
« 28 Sie 2016, 21:38 »
Aż do chwili gdy fizycznie zobaczyłam Michała
Piszesz o momencie, kiedy go zobaczyłaś, czy dopiero później, kiedy uwierzyłaś w to, co widzisz?  ;D

Od momentu gdy zobaczyłam i uwierzyłam w to co widzę ;D

A przy okazji. Kot, dałem Twoją relację koleżance małżonce. Po przeczytaniu powiedziała, że ja to jestem przy Tobie ostoja rozsądku i rozwagi. ;)

Nooo.... (nie)rozważna i romantyczna  8)
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 28 Sie 2016, 21:56 »
Nr 310 forumowicz "login" wycofał się i do PK w Rzeszowie przyjechał samochodem. A jest sklasyfikowany :-)

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 28 Sie 2016, 22:46 »
Przed chwilą obejrzałem galerię zdjęć z wyjazdu ze Mszczonowa. Całkiem pokaźny materiał dowodowy z jazdy po fragmencie drogi z zakazem ruchu rowerów ;-D
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 28 Sie 2016, 23:50 »

Aby zapobiec tego typu niejasnościom, proponujemy zmianę w.w. zapisu na:
a) "obowiązuje absolutny zakaz korzystania z zorganizowanej pomocy osób trzecich na trasie oraz punktach kontrolnych przez zawodników startujących w kategorii SOLO"

Nie no, serio? Przecież koło, które otrzymał jeden z solistów od nas było właśnie taką pomocą. Poza tym, byłem świadkiem awarii gdzieś za Leskiem: solista rozwalił oponę, próbował ją łatać, żeby doczłapać do Ustrzyk D. Umówiliśmy się na telefon w razie potrzeby, ale nie zadzwonił. Za to dojechał na nowej oponie, bo obcy człowiek zatrzymał się przy nim, zapytał co się stało, a po uzyskaniu odpowiedzi koleś pojechał do Leska, kupił mu oponę, przywiózł i jeszcze pomógł założyć.

Rozumiem, że w takich przypadkach taka osoba musiałaby zmienić kategorię? Trochę bez sensu, nie uważacie?

Ja sam, choć jechałem open, w Ustrzykach Dolnych też skorzystałem. Rozwaliłem hamulce, doczłapałem do sklepu, a sprzedawca, jak usłyszał, co jadę, sprzedał mi klocki i stwierdził, że wymiana i regulacja na koszt firmy. Aż mi się głupio zrobiło.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 29 Sie 2016, 00:13 »
przepraszam a tak naiwnie zapytam: po co w ogóle jest to utrudnianie korzystania z pomocy przez zawodników zawarte w regulaminie?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 29 Sie 2016, 00:16 »
Np.  Po to aby za kolarzem nie jechał samochód techniczny z wszelkimi dobrami.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 29 Sie 2016, 00:44 »
Druga rzecz. Regulamin mówi o pomocy zorganizowanej. Ja owe organizowanie rozumiem, jako wcześniej przygotowaną pomoc.

"Zorganizowana pomoc" to w ogóle niefortunne sformułowanie bo nie wiadomo co właściwie oznacza. Chyba lepiej jest to ujęte w regulaminie TCR, gdzie niedozwolona jest pomoc, z której nie mogliby skorzystać inni uczestnicy wyścigu. Wtedy robi się jaśniej: żona w samochodzie z zapleczem jest nie teges, zaś punkt naleśnikowy jak najbardziej legalny.

Ale szkoda byłoby rozbudować regulamin do monstrualnych rozmiarów i zatracić wyjątkową atmosferę tej imprezy. Dlatego rozumiem, że Robert broni się przed zbyt szczegółowymi zapisami. A sędzia, na mecie, przez telefon, przekonuje zawodnika, który chce się wycofać: "Spróbuj jednak jechać. Wydłużymy dla Ciebie limit.".

Ale czy ja gdzieś postuluję rozbudowę regulaminu? Proponuję tylko dostosowanie prawa do praktyki poprzez aktualizację jednego postanowienia, zresztą — zgodnie z duchem tego co się odbywa na trasie — w stronę bardziej liberalną.

A dlaczego to ma dotyczyć tylko kat. solo? Czy to oznacza, że kat. open może korzystać ze zorganizowanej pomocy osób trzecich?
A co jeśli ktoś z kat. solo przejdzie na open?....

Wydaje mi się, że jeśli ktoś decyduje się na jazdę solo, to nie tylko na to że nie jedzie komuś na kole, ale że naprawdę postanawia być samowystarczalny. W tej kategorii, moim zdaniem, pomoc z zewnątrz jest niedopuszczalna.

Solista w dowolnym momencie może zmienić kategorię na open i skorzystać z przywilejów z tym związanych. Jeśli bez pomocy z zewnątrz nie będzie mógł ukończyć maratonu, to w żadnym wypadku nie można mu tej pomocy odmówić. Niech korzysta, niech jedzie. Tylko że już nie będzie klasyfikowany solo.

Dokładnie też tak uważam, nie ma sensu tworzyć szczegółowych rozpisek kar, to co jest obecnie w regulaminie jest jasne i przejrzyste.

Nigdzie nie wspomniałem o wymyślaniu kar. Ale skoro takie było Twoje pierwsze skojarzenie, to odbieram to jako dość zabawną ilustrację różnic w naszych mentalnościach :)

A że się nagina czasem takie reguły - to świat się nie zawali, od tego właśnie jest sędzia, żeby o takich sprawach decydował - to przecież jego jedyna rola.

Komu ubędzie jeśli nawet pożyczyłby ten rower od osoby z zewnątrz? W imię trzymania się na siłę regulaminu mamy odbierać szansę ukończenia trasy w takiej sytuacji tak twardemu zawodnikowi?

Zastanawiam się czy w ogóle przeczytałeś ze zrozumieniem moją propozycję, bo w zasadzie powtarzasz jej postulaty jednocześnie sprawiajac wrażenie, że się z nią nie zgadzasz.

Tak, ostatecznie powinien decydować sędzia. I powinno być to jasno napisane w regulaminie zamiast obecnego zakazu, który najwyraźniej  zawsze się trochę nagina. Bo, widzisz, niektórzy nie mają naginania we krwi i mogą wziąć zakaz dosłownie, przez co — kierowani uczciwością — nie ukończą BBT.

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 29 Sie 2016, 07:34 »
Na FB w grupie 1008 pojawiła się informacja dot. zamawiania strojów.

"Bardzo proszę o znalezienie siebie w tej tabelce i podesłanie w trybie pilnym na emaila tour@1008.pl "

A poza tym nasz forumowy Renifer strzelał uczestnikom fotki:

https://www.flickr.com/photos/138582316@N07/sets/72157669671020803/with/29149628095/
« Ostatnia zmiana: 29 Sie 2016, 07:42 starszapani »

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna tomek

• Moderator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 29 Sie 2016, 08:43 »
Trochę bijecie pianę wokół tej pomocy zorganizowanej.
Gdyby za Jarkiem jechał samochód z zapasowym rowerem to byłaby pomoc zorganizowna, jeśli nowy rower znalazł ad hoc, tuż po wypadku to jaka to niby organizacja?
I nie ma w tym przypadku znaczenia czy solo czy open.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum