Autor Wątek: statyw  (Przeczytany 18775 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: statyw
« 22 Lip 2018, 19:51 »
Można na przykład chcieć ustawić aparat pionowo czy pod pewnym kątem do góry (np. do zdjęć nocnych), czy też mieć możliwość wygodnego kręcenia aparatem - do panoramy albo nagrywania filmu. Do tego potrzebna jest głowica, być może również mocowanie do aparatu w kształcie litery L. Wszystko to niestety waży.

Albo rybka, albo pipka - jak to mawiał Hamlet  :lol:
Albo lekki i tani, albo wszystkomający. Bo generalnie ideą przewodnią małych statywów jest własnie mały gabaryt i mała waga kosztem mniejszej użyteczności, dlatego często nie mają takich wodotrysków jak duże statywy. To są statywy do okazyjnego fotografowania w ten sposób, nie do jakichś bardziej zaawansowanych zdjęć.

Na wyprawach używam coś takiego  https://www.cyfrowe.pl/aparaty/hama-star-05.html?gclid=EAIaIQobChMImsqznYqz3AIViU0YCh1UXA6IEAQYAyABEgKyT_D_BwE  i jest dość lekki zaledwie 500 g
Ale przecież pytanie było o mały statyw, a Ty dajesz metrowego klocka ważącego pół kilo  ;)

Dzięki wszystkim za linki. Kilka modeli mam już na oku, bardziej chodzi mi o doświadczenia z takimi niskimi statywami - jak wygodne są w praktyce, jak szybko nudzi się żabia perspektywa, czy często brakuje wysokości itp.

Jest oczywiście mniej wygodny, przy niejednym ujęciu trzeba się trochę narzeźbić, żeby ustawić odpowiedni kadr, stabilny też nie jest tak jak duży statyw. Ale gabaryt i waga robi dużą różnicę, większe statywy są strasznie nieporęczne w transporcie. Mam też dokłądnie taki jak ten zalinkowany przez Tatera - na jednym wyjeździe miałem i zrezygnowałem, za dużo to miejsca zabiera, upierdliwe w rozkładaniu, bo trzeba najpierw wyjąć z torby itd., podczas gdy mały jest zawsze pod ręką.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 23 Lip 2018, 08:15 »
Jest oczywiście mniej wygodny, przy niejednym ujęciu trzeba się trochę narzeźbić, żeby ustawić odpowiedni kadr, stabilny też nie jest tak jak duży statyw.
Wręcz przeciwnie, mały statyw może być o wiele stabilniejszy od dużego o takiej samej wadze. Np. ten duży statyw podlinkowany przez tatera waży pół kilo, taki też ma udźwig - proporcja 1:1. Jednym słowem jest to statyw tylko pod malutkie aparaty, nie zapewnia też dużej stabilności - przy takiej wadze i konstrukcji jest to po prostu niemożliwe. Jest natomiast na rynku sporo małych statywów ważących ok. 400 gramów, za to z porządną głowicą i udźwigiem 5 kg (proporcja 1:10 lub więcej).

Najlżejsze porządne "duże" statywy, z włókna węglowego, ważą obecnie ok. 800 gramów. Nie są jednak tanie.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 23 Lip 2018, 08:56 »
Na rowerze - sprawdza się ministatyw z giętymi ramionami - używamy roweru jako statywu właściwego oplatając ramiona na np. siodełku. Wady: nie można umieścić roweru w kadrze i trudno użyć lampki rowerowej jako oświetlenia bocznego.
Na nogach z plecakiem - monopod + dwa kijki + związanie wszystkiego taśmą Velcro. Po podwieszeniu plecaka działa nieźle, chociaż jest dość upierdliwe, ale każde rozwiązanie ma jakieś minusy ujemne.

Sam mały statyw bardzo szybko się znudzi/pokaże swoje ograniczenia. Nie ma się co oszukiwać, trzeba mieć przynajmniej metr nad glebą.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 23 Lip 2018, 10:22 »
Sam mały statyw bardzo szybko się znudzi/pokaże swoje ograniczenia. Nie ma się co oszukiwać, trzeba mieć przynajmniej metr nad glebą.
Nie wszyscy dochodzą do takich wniosków, czytałam recenzje ludzi, którzy od lat zabierają na trekkingi właśnie takie małe statywy i bardzo je sobie cenią. Wiadomo, jeśli fotografia jest dla kogoś głównym celem trekkingu, to duży statyw na pewno się przyda, podobnie jak pięć obiektywów i dziesięć filtrów. Osobiście będę potrzebować statywu okazyjnie, głównie do zdjęć przy słabym świetle. Jeśli mały statyw okaże się niewystarczający, zawsze mogę dokupić w przyszłości duży. Wolę chyba tak niż kupić od razu duży i potem nigdy go nie zabierać z powodu wagi i gabarytów.

Mam jeszcze dwa tygodnie na podjęcie decyzji, podumam :)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 23 Lip 2018, 10:46 »
Mam podróbę gorilli bez głowicy, jak chcesz, to Ci mogę dać, według mnie to się nawet psu w dupę nie nadaje (ale spokojnie utrzymuje 5D z elką 24-70/2.8). Dla mnie mniej problematyczny i łatwiejszy w użyciu (przez co w ogóle używany) mały, lekki statyw o długości pozwalającej wpakować go na leżąco do tylnej sakwy.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 23 Lip 2018, 10:52 »
Dziękuję, ale nie chcę gorilli :)

Jeśli chodzi o małe statywy, myślałam o takich porządniejszych, np. https://www.dpreview.com/forums/post/60612909

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 23 Lip 2018, 11:11 »
Do tego cosia można dokupić kolumnę (albo kupić zestaw):

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 23 Lip 2018, 11:19 »
O! Interesujące :D Wygląda super, przy czym robi się ciężkawo (cały zestaw chyba 600 g).

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 23 Lip 2018, 11:46 »
Wygląda może i fajnie, ale nadaje się jedynie do robienia autoportretów w dobrym oświetleniu :P. Dwuczłonowa kolumna na takich nóżkach po prostu nie może być stabilna.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 23 Lip 2018, 11:50 »
No wiadomo, tylko awaryjnie. Same nóżki z dobrą główką wyglądają na bardzo stabilne, czytałam dużo dobrych opinii. Jeśli się zdecyduję to i tak raczej bez kolumny.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Lip 2018, 14:47 »
Wręcz przeciwnie, mały statyw może być o wiele stabilniejszy od dużego o takiej samej wadze. Np. ten duży statyw podlinkowany przez tatera waży pół kilo, taki też ma udźwig - proporcja 1:1.
Prawdziwy z Ciebie fotograf, wiara w parametry to podstawa  ;)
Taka proporcja to na papierze tylko, spokojnie można tam cięższy aparat zakładać, ja używałem to jak jeszcze miałem lustrzankę, która z obiektywem ważyła ponad 1kg. Mogę Ci nawet dać ten statyw bo mi już do niczego potrzebny nie będzie  ;)

Jednym słowem jest to statyw tylko pod malutkie aparaty, nie zapewnia też dużej stabilności - przy takiej wadze i konstrukcji jest to po prostu niemożliwe. Jest natomiast na rynku sporo małych statywów ważących ok. 400 gramów, za to z porządną głowicą i udźwigiem 5 kg (proporcja 1:10 lub więcej).

400g to ma być mały? To aż się boję pytać co Ty za duży uważasz :lol:
Już nabrałem wiary, że chcesz przejść na lekką stronę Mocy, a tu klops, z żadnej dziewczyny to się prawdziwego ultralajtowca nie da zrobić ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 23 Lip 2018, 14:53 »
400g to ma być mały?
Napisałam mały, nie lekki.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 23 Lip 2018, 15:04 »
Taka proporcja to na papierze tylko, spokojnie można tam cięższy aparat zakładać, ja używałem to jak jeszcze miałem lustrzankę, która z obiektywem ważyła ponad 1kg. Mogę Ci nawet dać ten statyw bo mi już do niczego potrzebny nie będzie
Pewnie, że aparat się utrzyma, ale nie będzie stabilny i ostrego zdjęcia na długim czasie naświetlania już nie zrobi.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Lip 2018, 15:12 »
Pewnie, że aparat się utrzyma, ale nie będzie stabilny i ostrego zdjęcia na długim czasie naświetlania już nie zrobi.

A skąd wiesz?  ;)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 23 Lip 2018, 16:01 »
Ta stabilność statywu, to nie jest jednoznaczny parametr. Statyw, moim zdaniem, powinien być tak zrobiony, by dał się ustabilizować, bo sam z siebie nigdy (przy rozsądnej wadze) stabilny nie będzie.
Zatem sztywność, czyli małe tolerancje połączeń elementów i łatwość podczepienia obciążenia powinna grać główna rolę w tym przypadku.
Eksperymentowałem sporo ze stabilizowaniem aparatu na wycieczkach rowerowych i dla jednego albo dwóch zdjęć dziennie nie woziłbym statywu - wolałbym improwizować.
Nie wiem jak teraz, ale 2-3 lata temu nie było fabrycznych rozwiązań spełniających nasze (rowerzystów) potrzeby. Mam wrażenie, że te wszystkie statywy produkuje się po to, by je sprzedać, a nie po to, by działały.
Przestałem robić foty, bo mi się aparat (pucha z jednym szkłem - 1050g) nie mieścił w bagażu, ale może kiedyś...

Kiedyś dla kompaktu zrobiłem statyw, na podstawie opisu, który gdzieś tu zamieścił jendrzych - ameliniowe rurki i jako ich połączenie na górze ("głowica 3d") ministatyw z elastycznymi ramionami. Działa.
Może dałoby się wymyślić wersję pod lustro?  :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum