Autor Wątek: statyw  (Przeczytany 18778 razy)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Odp: statyw
« 16 Lut 2012, 12:14 »
A nie wystarczy lampa systemowa z odchylaniem góra/za siebie/na boki?
Nie wiem jakim aparatem pstrykasz, ale takiego statywu do kompakta chyba nie kupowałaś? Jeśli masz lustrzankę to proponuję na początek coś systemowego - taka lampa będzie bardziej uniwersalna niż jakiś sprzęt specjalistyczny. Do części lamp w standardzie są też nakładki z filtrami - do różnych źródeł światła zastanego.
No i część lamp ma też systemy zdalnego sterowania z aparatu - w Nikonie jest to system CLS (Creative Light System) - część aparatów wzbudza lampy zdalnie swoją lampą wbudowaną, do pozostałych trzeba kupić na stopkę nakładkę sterującą.
Nie wiem czy robiłaś zdjęcia z lampą inaczej niż skierowaną wprost na scenę, odchylenie lampy na ścianę w bok/za siebie lub na sufit drastycznie zmienia plastykę zdjecia.
A softbox to raczej tylko na zewnątrz - ale też są nakładki softboxowe do lamp systemowych, od biedy można zrobić sobie samemu z jakiegoś kartonu/teczki plastikowej z odpowiednim dyfuzorem (pergamin, cokolwiek o niższej przepuszczalności światła widzialnego od szkła)

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 16 Lut 2012, 13:15 »
Mam canona 50D i lampe speedlite 580. Troche sie tym bawilam robiac zdjecia na slubie znajomych, jednak nie uzywalam jej do robienia zdjec nazwijmy to "martwej natury" ;) moze faktycznie poprobuje, jednak nie wiem czy nawet przy odbiciu, lub wykorzystaniu dyfuzora nie bedzie na zdjeciu cieni, ktorych wlasnie chcialabym uniknac.
Przegladalam troche ksiazek o oswietleniu i wlasnie do takiego "domowego studia" czesto wykorzystywane sa softboxy.
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna SzymSzym

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 18.12.2011
« 16 Lut 2012, 20:42 »
580 chyba możesz używać jako slave i odpalić go lampa wbudowana. Wygodniejsze są jednak wyzwalacze radiowe tak jak pisze tomzoo. Zamienniki pocket wizzard sa naprawde tanie. Uzywam chińskich younguno (czy coś w ten deseń) i problemów jeszcze nie sprawiały.
Mały softbox w którego wsadzisz speedlite fajnie działa do oświetlania malych przedmiotów i portretów. Na całą postać przydałoby się już większe żródło światła.
Marta mamy takie same aparaty i statywy. Głowice wybrałem też kulowa, ale bez tej wajchy. 484 o ile dobrze pamiętam. Wygodnie się używa z tym wihajstrem? Do zdjęć tylko używasz?

Offline Kobieta Marta

« 16 Lut 2012, 20:51 »
W takim razie muszę się chyba zabrać i przygotować mini studio z tego co mam w domu, sprawdzić jak to działa i ewentualnie później zastanowić się nad jakims zakupem ;)

Głowica kulkowa jest rewelacyjna, a do obsługi joysticka wystarczy jedna ręka.

The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 16 Lut 2012, 22:39 »
Do oświetlenia bezcieniowego obiektu potrzebujesz dwóch lamp z softboxami lub parasolkami albo z namiotem bezcieniowym. Światłem ciągłym sobie nie zawracaj głowy, już lepiej iść w żarówki błyskowe. Jeśli masz zamiar używać lamp jedynie do stosunkowo niedużych obiektów, wystarczy do 580 dokupić jakiegoś chińczyka, namiot lub jakieś małe softboxy i voila.

Offline Kobieta Marta

« 16 Lut 2012, 23:15 »
Namiot się nie sprawdza, i tak potrzeba do niego dobrego oświetlenia, żeby wewnątrz było jasno.

Narazie popróbuje z lampą błyskową, zobaczę jakie będą efekty jeśli mi się nie spodoba to spróbuję softboxa;)

« 16 Lut 2012, 23:38 »
No patrz, ja robiłem i mi się sprawdzał (oczywiście z dwoma lampami).  :P

Jedną lampą będzie ciężko. Spróbuj z drugiej strony chociaż jakąś blendę dodać.

Offline Kobieta Marta

« 16 Lut 2012, 23:42 »
No właśnie, ale chodzi o to że nie mam żadnych odpowiednich lamp, i tak i tak musiałabym kupić, więc już chyba wolę softboxy;)

« 16 Lut 2012, 23:45 »
No ale do softboxów też coś musisz wsadzić (w sensie lampę).

Offline Kobieta Marta

« 16 Lut 2012, 23:59 »
tak, mam na myśli lampę z softboxem, wydaje mi się że to bardziej praktyczne niż namiot

« 17 Lut 2012, 00:10 »
To dokup drugi, nieduży softbox do 580 i będziesz miała dwie lampy, dające miękkie światełko.

A ta lampa, to jaka ma być, (ta którą kupisz z softboxem)?

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 31 Sty 2016, 19:01 »
Szukam bardzo lekkiego statywu pod kompakt. Wysokość 120 - 150 cm.
Poratuje ktoś linkiem, modelem?
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 10 Lut 2016, 17:38 »
Do kompaktów Velbon EF 41 powinien być wystarczający. Ja mam wysłużonego DF 40 i przy kompakcie sprawował się dobrze.
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-velbon-ef-41.html
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 10 Lut 2016, 18:00 »
Tani 150 zł bez głowicy, sztywny i stabilny,  ze stopu magnezu, 4.5 kg obciążenia: Triopo C158.
Kupiłem w ubieglym tygodniu w: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/triopo-c-158-statyw-.html
Jest to mój trzeci statyw, takiego długo szukałem i uważam że na wyprawy jest idealny.
« Ostatnia zmiana: 10 Lut 2016, 18:09 JUREK »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat