Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
24 Lis 2024, 01:09
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Ekwipunek
»
Elektronika, Foto
»
statyw
Strony:
<< Poprzednia
1
2
3
4
[
5
]
6
7
8
9
Następna >>
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: statyw (Przeczytany 18778 razy)
tomzoo
Miasto: Poznań / Niepruszewo
Na forum od: 19.08.2009
Odp: statyw
«
16 Lut 2012, 12:14 »
A nie wystarczy lampa systemowa z odchylaniem góra/za siebie/na boki?
Nie wiem jakim aparatem pstrykasz, ale takiego statywu do kompakta chyba nie kupowałaś? Jeśli masz lustrzankę to proponuję na początek coś systemowego - taka lampa będzie bardziej uniwersalna niż jakiś sprzęt specjalistyczny. Do części lamp w standardzie są też nakładki z filtrami - do różnych źródeł światła zastanego.
No i część lamp ma też systemy zdalnego sterowania z aparatu - w Nikonie jest to system CLS (Creative Light System) - część aparatów wzbudza lampy zdalnie swoją lampą wbudowaną, do pozostałych trzeba kupić na stopkę nakładkę sterującą.
Nie wiem czy robiłaś zdjęcia z lampą inaczej niż skierowaną wprost na scenę, odchylenie lampy na ścianę w bok/za siebie lub na sufit drastycznie zmienia plastykę zdjecia.
A softbox to raczej tylko na zewnątrz - ale też są nakładki softboxowe do lamp systemowych, od biedy można zrobić sobie samemu z jakiegoś kartonu/teczki plastikowej z odpowiednim dyfuzorem (pergamin, cokolwiek o niższej przepuszczalności światła widzialnego od szkła)
Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko
Trochę słowa pisanego
Marta
Miasto: Edynburg/Lodz
Na forum od: 18.09.2008
«
16 Lut 2012, 13:15 »
Mam canona 50D i lampe speedlite 580. Troche sie tym bawilam robiac zdjecia na slubie znajomych, jednak nie uzywalam jej do robienia zdjec nazwijmy to "martwej natury"
moze faktycznie poprobuje, jednak nie wiem czy nawet przy odbiciu, lub wykorzystaniu dyfuzora nie bedzie na zdjeciu cieni, ktorych wlasnie chcialabym uniknac.
Przegladalam troche ksiazek o oswietleniu i wlasnie do takiego "domowego studia" czesto wykorzystywane sa softboxy.
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
SzymSzym
Miasto: Dublin
Na forum od: 18.12.2011
«
16 Lut 2012, 20:42 »
580 chyba możesz używać jako slave i odpalić go lampa wbudowana. Wygodniejsze są jednak wyzwalacze radiowe tak jak pisze tomzoo. Zamienniki pocket wizzard sa naprawde tanie. Uzywam chińskich younguno (czy coś w ten deseń) i problemów jeszcze nie sprawiały.
Mały softbox w którego wsadzisz speedlite fajnie działa do oświetlania malych przedmiotów i portretów. Na całą postać przydałoby się już większe żródło światła.
Marta mamy takie same aparaty i statywy. Głowice wybrałem też kulowa, ale bez tej wajchy. 484 o ile dobrze pamiętam. Wygodnie się używa z tym wihajstrem? Do zdjęć tylko używasz?
Marta
«
16 Lut 2012, 20:51 »
W takim razie muszę się chyba zabrać i przygotować mini studio z tego co mam w domu, sprawdzić jak to działa i ewentualnie później zastanowić się nad jakims zakupem
Głowica kulkowa jest rewelacyjna, a do obsługi joysticka wystarczy jedna ręka.
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
Viracocha
Miasto: Piemont
Na forum od: 11.04.2007
«
16 Lut 2012, 22:39 »
Do oświetlenia bezcieniowego obiektu potrzebujesz dwóch lamp z softboxami lub parasolkami albo z namiotem bezcieniowym. Światłem ciągłym sobie nie zawracaj głowy, już lepiej iść w żarówki błyskowe. Jeśli masz zamiar używać lamp jedynie do stosunkowo niedużych obiektów, wystarczy do 580 dokupić jakiegoś chińczyka, namiot lub jakieś małe softboxy i voila.
Marta
«
16 Lut 2012, 23:15 »
Namiot się nie sprawdza, i tak potrzeba do niego dobrego oświetlenia, żeby wewnątrz było jasno.
Narazie popróbuje z lampą błyskową, zobaczę jakie będą efekty jeśli mi się nie spodoba to spróbuję softboxa;)
Viracocha
«
16 Lut 2012, 23:38 »
No patrz, ja robiłem i mi się sprawdzał (oczywiście z dwoma lampami).
Jedną lampą będzie ciężko. Spróbuj z drugiej strony chociaż jakąś blendę dodać.
Marta
«
16 Lut 2012, 23:42 »
No właśnie, ale chodzi o to że nie mam żadnych odpowiednich lamp, i tak i tak musiałabym kupić, więc już chyba wolę softboxy;)
Viracocha
«
16 Lut 2012, 23:45 »
No ale do softboxów też coś musisz wsadzić (w sensie lampę).
Marta
«
16 Lut 2012, 23:59 »
tak, mam na myśli lampę z softboxem, wydaje mi się że to bardziej praktyczne niż namiot
Viracocha
«
17 Lut 2012, 00:10 »
To dokup drugi, nieduży softbox do 580 i będziesz miała dwie lampy, dające miękkie światełko.
A ta lampa, to jaka ma być, (ta którą kupisz z softboxem)?
Dream Maker
Miasto: Baile Uí Mhatháin
Na forum od: 11.06.2011
«
31 Sty 2016, 19:01 »
Szukam bardzo lekkiego statywu pod kompakt. Wysokość 120 - 150 cm.
Poratuje ktoś linkiem, modelem?
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker
Popiel
Miasto: Kraków
Na forum od: 01.06.2011
«
10 Lut 2016, 17:38 »
Do kompaktów Velbon EF 41 powinien być wystarczający. Ja mam wysłużonego DF 40 i przy kompakcie sprawował się dobrze.
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-velbon-ef-41.html
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.
JUREK
Miasto: Poznań
Na forum od: 21.11.2011
«
10 Lut 2016, 18:00 »
Tani 150 zł bez głowicy, sztywny i stabilny, ze stopu magnezu, 4.5 kg obciążenia:
Triopo C158
.
Kupiłem w ubieglym tygodniu w:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/triopo-c-158-statyw-.html
Jest to mój trzeci statyw, takiego długo szukałem i uważam że na wyprawy jest idealny.
«
Ostatnia zmiana: 10 Lut 2016, 18:09 JUREK
»
Wilk
Miasto: Warszawa
Na forum od: 09.07.2006
«
20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.
http://wyprawyrowerowe.neostrada.pl
http://wilk.bikestats.pl