Autor Wątek: statyw  (Przeczytany 18776 razy)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Odp: statyw
« 3 Cze 2018, 11:33 »
Jak ktoś by rozważał wydanie takich pieniędzy to jednak polecam T-024 z oględzin w necie konstrukcja mi się bardziej podoba.
T-024 nie są już chyba produkowane.

Nie są, wielka szkoda. Moim zdaniem znacznie lepsza konstrukcja niż T-025. Można jeszcze spotkać na Amazonie. Teraz to już chyba rzeczywiście nieaktualna propozycja.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 3 Cze 2018, 11:36 »
W czym lepsza?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 3 Cze 2018, 11:53 »
- tu jest porównanie - w skrócie - nowy jest znacznie mniejszy po złożeniu, minimalnie lżejszy, ma jedną sekcję więcej; teoretycznie im mniej sekcji i połączeń, tym bardziej stabilnie.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 3 Cze 2018, 12:03 »
A, rzeczywiście. W nowym zaletą jest wg mnie to, że można usunąć całkowicie środkowy pałąk.

Zastanawiam się nad kupnem jednego z tych statywów, jeszcze podumam :)

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 3 Cze 2018, 14:38 »
"T-024 nie są już chyba produkowane."

Wersja karbonowa : https://cenowarka.pl/sirui-t-024x-czarny-a1284680.html

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 3 Cze 2018, 15:37 »
No tak, ale za 1200 zł, podczas gdy T-025X kosztuje 200 dolarów :) Czytam właśnie jeszcze o statywach Oben i Leofoto, które przy tej samej wadze (i bardzo podobnej cenie) wyglądają na stabilniejsze: https://thecentercolumn.com/rankings/travel-tripod-rankings/. Chyba po prostu przejdę się do sklepu i pomacam Surui i Oben - nawet w sieci ciężko znaleźć te statywy Leofoto.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 4 Cze 2018, 13:41 »
Może wagę pomyliłeś z Sirui T-025? Ja go mam i tutaj rzeczywiście waga z głowicą to 900g. Cenowo jednak trzeba pogodzić się, że za tą wagę się płaci.

Nie. Dzisiaj sprawdziłem wagę... i jest te deklarowane 0.8 kg :) + 185 g. głowica.
Co do T-025 - uznałem, że nie warto dopłacać 350 zł za 85 g.
T-025 ma udźwig o 2 kg większy, ale to akurat mnie nie interesuje bo mam zwykły kompakt (w przyszłości jakiś bezlusterkowiec)

Też wykręca ci się ta kolumna przy każdym rozłożeniu?

Nie.

Statyw idealnie mieści mi się pod ramą. Ku mojemu zaskoczeniu taśma zaciskowa Crosso bardzo dobrze usztywnia statyw. Nawet na dołkach się nie przesuwa. Statyw w tym położeniu nie przeszkadza również w jeździe (w sensie nie ocieram o niego nogami).

Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 22 Lip 2018, 15:58 »
Używa ktoś może na wyprawach małego statywu (tabletop/mini)? Myślałam o kupnie jednego z tych Surui, ale to jednak prawie kilogram, podczas gdy porządne małe statywy z dobrej jakości głowicą ważą dwa razy mniej. Na rowerze dodatkowy kilogram jest oczywiście do zniesienia, ale wybierając się na trekking z plecakiem już bym się zastanawiała. Wiadomo, duży statyw jest wygodniejszy, ale co mi po tym, jeśli zostawię go w domu?

Statywu używałabym głównie do zdjęć nocnych czy o świcie/zachodzie, czasem do zdjęć z samowyzwalaczem. Nigdy nie miałam statywu, ale myślę, że wysokość aż tak by mi nie przeszkadzała - nie kucałabym przy nim przecież godzinami :) Nie wiem tylko, czy takie małę statywy umożliwiają robienie panoram z ustawionym pionowo aparatem, no i żabia perspektywa pewnie szybko się nudzi.

Mam kilka kandydatów, ale chętnie poznałabym opinie z pierwszej ręki - nie tyle na temat konkretnych modeli, ile przydatności małych statywów na wyprawach ogólnie.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Lip 2018, 17:17 »
Używałem kiedyś czegoś takiego i spełniał swoje zadanie, trzymał stabilnie aparat, a czego chcieć więcej?

A cena 5 zeta, waga i gabaryty - nie do przebicia  :lol:
https://allegro.pl/maly-zgrabny-statyw-stolowy-swietny-w-domu-020a-i7460379324.html

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 22 Lip 2018, 17:44 »
 Oprócz klasycznego mam taki, bez głowicy ale bardzo stabilny w praktyce sie sprawdza :
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/cullman-magnesit-copter.html

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 22 Lip 2018, 17:51 »
Używałem kiedyś czegoś takiego i spełniał swoje zadanie, trzymał stabilnie aparat, a czego chcieć więcej?
Można na przykład chcieć ustawić aparat pionowo czy pod pewnym kątem do góry (np. do zdjęć nocnych), czy też mieć możliwość wygodnego kręcenia aparatem - do panoramy albo nagrywania filmu. Do tego potrzebna jest głowica, być może również mocowanie do aparatu w kształcie litery L. Wszystko to niestety waży.

Offline tater

• Miasto: Jura Krakowsko - Częstochowska
  • Na forum od: 13.09.2009
« 22 Lip 2018, 18:07 »
Na wyprawach używam coś takiego  https://www.cyfrowe.pl/aparaty/hama-star-05.html?gclid=EAIaIQobChMImsqznYqz3AIViU0YCh1UXA6IEAQYAyABEgKyT_D_BwE  i jest dość lekki zaledwie 500 g
Marek

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 22 Lip 2018, 18:42 »
Ja używam od kilku lat GorillaPod:
https://joby.com/gorillapod-tripods
(poprzednią wersję).

Lekki, ma stopkę i głowicę kulową, da się zawiesić oplatając słupek, utrzyma kompakt i bezlusterkowca (nie wiem, jak z lustrzanką).
Ale, niestety, dość drogi. Dostałem w prezencie, sam to nie wiem, czy bym się zdecydował.

Marek

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 22 Lip 2018, 18:48 »
Dzięki wszystkim za linki. Kilka modeli mam już na oku, bardziej chodzi mi o doświadczenia z takimi niskimi statywami - jak wygodne są w praktyce, jak szybko nudzi się żabia perspektywa, czy często brakuje wysokości itp.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 22 Lip 2018, 19:43 »
Niskie statywy są dobre bo lekkie i małe ale czasem trzeba się ratować dodatkowymi "pod statywami" czy to w postaci roweru czy głazu/drzewa z powodu zbyt wysokiej trawy czy kiepskiego kadru.

To i ja się podłącze pytając o tą GorillaPad jak się spisuje pod aparatem gdzie kont mocowania np słupka znaku drogowego jest mocno nie w osi do wypadkowej sił? czy nie ma tendencji zjazdowych z "poziomego" kadru?
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum